.

seposen untuk Porsche

Wednesday, February 13, 2013

Tips Mengurangkan Loya Dan Sembelit Ketika Hamil

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/13/2013 08:11:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Ada banyak website yang boleh kita Google untuk tips-tips macam ni. Tapi ada jugak tips yang aku rasa membahayakan antaranya :-

1. Minum air kelapa.
Mengikut kata orang-orang dahulu, kalau minum air kelapa di awal kehamilan boleh menyebabkan keguguran. Kalau usia kandungan dah sembilan bulan boleh la minum untuk mendapatkan kulit baby yang bersih. Boleh tanya mak-mak jika mahu penjelasan lanjut. Mungkin ada sesetengah orang boleh kot, tapi setakat ni aku tengok penulis blog yang bagi tips ni pun tak buat. So, baik kau tak payah tulis, dari membahayakan orang lain, ye dak?

2. Minum madu.
Pun sama. Aku tanya mak aku. Dan mak aku kata, madu tu berunsur panas. Sebab yang sama seperti di atas. Walau bagaimanapun, penulis tu dah cuba untuk minum dan katanya, dia takda apa-apa. Mungkin patut nasihatkan orang lain supaya berhati-hati. Tak semua orang boleh ambil apa yang kita ambil. Keadaan setiap pregnant woman tidak sama ya.

Apart from all those tips, yang ni I nak bagi benda yang I dah cuba buat setakat ni untuk mengurangkan sembelit.

1. Minum air masak banyak.
Minum air masak penting, walaupun semasa kita tidak mengandung waima yang lelaki sekalipun. Melancarkan pencernaan dan pembuangan toksik.

2. Buah-buahan fiber tinggi.
Contohnya kiwi. Setakat ni aku ambil sebiji sehari, kadang-kadang sebiji untuk dua hari. Selain dari tinggi vitamin C, buah kiwi jugak tinggi fiber. Sangat bagus untuk melancarkan proses nyahtinja dalam badan.

3. Jangan tinggal minum jus.
Jus sangat bagus. Bukan jus durian belanda ya, jus buah naga ke, jus oren ke, jus jambu batu asam boi ke..bagus tu. Selain membekalkan fiber dan vitamin, ia jugak dapat menjadi penghilang dahaga yang sangat efektif dan melancarkan proses perkumuhan kerana kandungan khasiat yang terdapat di dalamnya.

4. Yang ni pulak bukan tips kurangkan loya, tapi lebih kepada kehamilan. Rajin-rajinkan diri menyapu minyak zaitun pada perut. Sebab perut akan meregang, jadi kita bantu untuk lembutkan regangan tu dan sambil tu mengelakkan stretch mark yang banyak sangat naik.

5. Dalam jangka masa 6 - 9 bulan usia kandungan, boleh praktikkan memakan sesudu minyak kelapa dara untuk memudahkan kelahiran. I tak pernah cuba lagi, ni baru nak mencari. Mengikut kata akak-akak kat tempat kerja, boleh membantu. Lepas tu, sapu sekali lepas mandi dekat bahagian bawah tu, pun untuk memudahkan kelahiran.

6. Telur ayam kampung separuh masak dan madu. Yang ni pun ada sorang akak bagi tips. Badan baby in sha Allah akan lebih pejal dan tidak mudah diserang penyakit. Yang ni I tak try, sebab tak suka telur ayam kampung.

7. Pengambilan jambu batu membantu dalam pelancaran nyahtinja. Kadang-kadang semasa kandungan membesar, rasa sukar nak buang air besar. Jadi untuk melancarkan proses tu, boleh makan jambu batu.

8. Kurangkan pengambilan air sejuk / ais. Mak kata, boleh membuatkan bayi lemah selepas lahir nanti. I pun memang kurang air sejuk ni, kecuali time teringin jek.

9. Air soya pun jangan diambil terlalu kerap. Ada yang kata pengambilan air soya boleh mencantikkan kulit bayi, tapi ia juga meninggalkan kesan yang kurang baik kepada otak bayi semasa dalam kandungan.

10. Jumpa pakar sekurang-kurangnya sekali dua dalam proses kehamilan. Walaupun bayaran yang dikenakan sedikit tinggi, tetapi in sha Allah berbaloi. I jumpa jugak hari tu atas nasihat suami. Dan ada banyak benda yang I dapat. Antaranya dari segi pemakanan, senaman dan pengambilan multivitamin. Doc tu kata, makanan sebenarnya, kita boleh ambil apa-apa saja. Tak ada masalah. Asalkan tak berlebihan sudah. I ingat masa awal-awal peknen mak dah pesan, tak perlu pantang-pantang sangat. Makan ajelah. Once dah start pantang, tu yang jadik macam-macam tu (etc : nenas, durian belanda, pisang, pulut)

Kehamilah bagi setiap individu adalah berbeza bagi I. Sebab sebelum ni housemate tegur tak boleh makan pisang, durian belanda dan satu dua perkara lagi. Alhamdulillah, walaupun I kebanyakannya mengidam dan makan benda manis, Alhamdulillah tak ada masalah kencing manis. So bagi I, ianya berbeza dan bergantung pada seseorang tu jugak. Yang penting, minumlah air kosong yang banyak dan tawakal.

Persediaan dari segi rohani bagi umat Islam juga penting seperti mempedengarkan bacaan surah Taubah, Maryam, Yusuf dan Luqman. Selawat sebelum tidur dan di awal pagi dan pembacaan Al Quran in sha Allah membantu melahirkan bayi yang sihat.

Ok, setakat itu sahaja. Hmm akan update lagik, in sha Allah.

Friday, February 8, 2013

A time of my life

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/08/2013 09:49:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Holidays came again. Yeay! I was getting quite excited since I'm gonna stay with my hubby. It's hard having a distance relationship like us, so when there's a time to be together, we'll never miss that chance.

Since I was confirmed of my pregnancy, I wasn't really sure of what I can and can't take during meal. For example, pineapple. I was being told that I can't eat even a smallest cube of pineapple. But when I get back to Mak's home, Mak told me that I can eat the cook one. So without a doubt, I asked Mak to cook 'gulai lemak udang dengan nenas' which is superb! I was eating the whole pineapple and I just love the taste of sour and a little bit sweet in the gravy. Alhamdulillah, nothing happen because later, I was informed by my colleague that her friends, who was pregnant about 2 months miscarriage when she was sipping a small amount of that gravy.

My Mak said that, if we believe in ourselves that we can take it without any doubt, just have it. If we're feeling a bit unsteady, not confirmed, it's better if we just leave it.

Still, I don't like to eat chicken tho. I don't know why, maybe because the taste of the chicken itself. I find that the chicken meat is kinda rough to my taste. However, I still consumed a large (so many) portion of lamb and it's ok to my taste.

I haven't take rice for a few days and last Monday when I went for a medical check up at a government clinic, it shows that in two weeks time I've lost a kilo! I think it's mainly because I just don't like to eat rice suddenly. Then, one night Kak Rahida cook some salted carrot with chillies and onion, I ate two plates of rice. And I love the dishes.

Then, today I'm just having a small portion of rice with salted duck egg and bok choy. It was delicious! The simplest meal work best for me.

I'm start having a toothache, which showing the the baby are growing up and taking more calcium from me. So, I decided to work on more calcium by drinking milk. Of course it has to be chocolate, or else it might take years for me to drink it (I buy two boxes of HL milk and it goes to the stray cats at my house).

I think by having this little body inside my womb really change my life. It suddenly felt that I don't want to spend too much money on food (which I did..ALWAYS), clothes, food, books and food again. I start to think wisely...or so I think I am getting wiser than before. And I start to understand why my mother loved us, her daughters, so much. That she protected us, scold us just to make sure that life is valuable for us.