.

seposen untuk Porsche

Tuesday, September 27, 2011

i'm grad and i'm glad

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/27/2011 10:07:00 AM 0 comments Links to this post



25th September 2011, 9.00 am

Telah diumumkan bahawa aku kini sudah memegang segulung Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Pendidikan TESOL. Alhamdulillah...perjuangan empat tahun selesai dengan sekeping kertas berwarna krim.

Segalanya mengikut perancangan yang telah diatur walaupun beberapa perkara muncul di saat akhir, namun syukur pada Allah, semuanya telah berlangsung dengan jayanya. Paling tidak disangka-sangka, Wan dengan Sufi dan Zana pun dapat menyelit masuk dewan yang memang sah-sah hanya mak dan abah jek yang boleh masuk. Haa...cemana diorang leh wat camtu aku pun tak tau. Okeh, preview sikit apa yang berlaku sepanjang percutian singkat ni.





Sejambak bunga ros merah dan pink. Waa...terharu beb! Dapat jugak dari Sufi, a very bright orange carnation. Terima kasih ^-^






Before that, we left to Queensbay since Wan is looking for a kemeja to match with my black kebaya. Then he found this. I'm quite love it cause its match with Wans' skin color, which is fairer than me.











Petang Jumaat aku ajak si dia makan dekat tempat feberet aku, area-area Ivory Tower dekat Bukit Gambir tu lah jugak. Harus ada ayam padkapau, memang kegemaran aku. Sotong celup tepung tu aku order sebab dah mengidam ala-ala ibu mengandung nak makan sotong. Si dia order sup cendawan. 2 3 kali jugak aku bagi 'sign' nak tomyam campur, hampeh! Mamat tu memang minat sup cendawan jugek...














Then the next day i'm taking Sufi and Wan to Bukit Bendera. Terbeliak mata aku tengok kadar naik Bukit Bendera naik dan turun ialah RM 30 seorang! Lepas tu, oh, itu kadar untuk pelancong asing. Warga Malaysia RM8 jek. Student price pulak kalau bawak kad matrik, RM4 jek. Murah khennnnn.











When my parents already reach Penang Island, aku bawak diorang makan tempat paling syok dekat Sungai Ara. Perancangan awal nak bawak ke Telok Tempoyak, tapi Telok Tempoyak tu 1 je problem dia, kalau orang ramai, makanan yang diorang masak tu jadik kurang sempurna. Aku pernah alami mende camtu. So, baik book awal-awal dan datang lepas tu terus makan.










Itu aku! Itu aku!! Hikhik..VC cakap 'Tahniah' dan aku sambut dengan senyum lebar. Bayangkanlah, 4 tahun berjuang untuk 4 saat di atas pentas. Alhamdulillah...










Dan pengakhiran yang indah. Alhamdulillah...syukur semuanya berakhir dengan lancar. Tahniah untuk semua rakan-rakan jugak, Pisan, Bibie, Zatil Ismah, Zanisha, Shuhaida, Afiqah, Em, Saidatul Nur, Arfa, Asma, Jue dan ramai lagi yang tak tersebut namanya. Semoga kita semua terus sukses!!!

Tuesday, September 20, 2011

kebaya oh kebaya

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/20/2011 06:23:00 AM 0 comments Links to this post

Gojes tak? Gojes tak???!! Aku sekarang ni memang tengah harus tempah kebaya untuk pernikahan sepupu aku. Jadi bila aku carik fesyen-fesyen kebaya, terkeluar pula kebaya perkahwinan Anne Avantie ni. Memang cantik bangat, buk! Bener-bener memikat hatiku. Hmm...regenye pula buat aku fikir sejuta dua kali. Huu...tengok je la mampu.

Berbalik pada topik asal. Sepupu aku tu sponsor 5 orang lain sepupunya termasuk aku untuk buat kebaya. Wah, kelas kau Maria! (tiru iklan Ribena)










Kebaya pendek ni nampak cantik tapi tak begitu memuaskan hati aku la. Nampak biasa tang kerawang tu dengan lehernya.






Untuk yang ni, kalau kain aku tu rasanya, kerawang letak warna cerah sikit macam warna krim atau..kuning ke. Yang ini nampak macam kebaya Jawa sikit bagi aku. Leher kebaya agak cantik. Simple jek design tapi menarik. Kalau style macam ni, pakai dengan butang kebaya berangkai besar-besar tuh haha mau tak silau.






Yang ni? Aku suka design leher tu. Cantik sangat. Walaupun pakai tudung dan tak nampak pun nanti, tapi design itu is very special. Kebaya hitam yang tak sempat pakai tu pun ada leher macam kebaya ni. Look very nice. So, mungkin aku akan ambil design leher kebaya ni dan kerawang bahagian bawak, aku ambil design kebaya coklat kat atas.

Ok, jum cuci mata balik tengok keindahan kebaya-kebaya perkahwinan yang ala-ala gaun nih.









Ok, cukup. Kebaya beliau ni bukan takat cantik jek, cekci mekci pulak tuh huhu

Sunday, September 18, 2011

Tidbits

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/18/2011 05:21:00 AM 0 comments Links to this post
Johor-Perak-Penang-Johor less than 24 hours




Here's the challenge, I need to collect a letter for my convocation from USM, from 10am Wan terpacak in front of my house and we're headed straight to Selangor. Since he need to get back to Lumut, I'm taking the bus from there and went to Pulau Pinang, meet my friends there and then going back to Johor the same night and then, 8am I pulak terpacak in front of Bentayan Bus Station, Muar. It is indeed, a very tiring job and yet I've done it without failed. Yahooo!!

On the way from Penang to Muar, Cik Haida Hj. Hashim yang comel helped me bought Mc D for me and on the way, i'm eating quarter pounder and watch Pirate's of the Caribbean 2. Rasa cambest sebab bas bergerak and kau tengok movie sambil makan dalam aircond sejuk waktu malam...nikmat. Bila lagi la nak merasa macam ni?


My Raya only starts this week

Yup! Working seems to be the main reason why pagi-pagi raya I'll stay in my house waiting guest and SLEEPING while my family went all over to our couins house.




That night when I was working with Quraishah, she brought Rendang Kerang. This is my second time eating this dish. Trust me, it is sooo delicious! She also brought some ketupat, chicken rendang and masak lemak lodeh.




Finish oledi...haha mesti la aku yang melicinkan mangkuk tingkat berisi rendang kerang tersebut! Thanks Quraishah, it is so sedap and I would like to have it next raya ^-^





Lepas habiskan makanan kekdahnya, melantak pulak aiskrim. Almaklumlah, she's going to continue her study and that would be the last day we're together, so we're having ice-cream and I forced her to buy Milo! Haha though she prefer Solero...ko kene jugak makan eskem Milo!






Haaa....lepas makan, cuba teka siapa yang ala-ala voya tembaga gitew...hahah. Of course we're tired,but Quraishah tewas dulu. She is sooo sleepy. Haha

Then, of course I've been dating with si dia. We went on the road, sesat-sesat and everything, but the most important thing is we able to catch-up things that happen during Ramadhan.




Thanks to these wonderful shoes, keep me company all the way on my journey. This raya is quite special since Amirul Abdul Karim and Norhaida Haji Hashim, friends way back then from Penang visits me. I've never imagined they would come here but they do!




Second day Raya my aunt from Negori still here, so 7.30 am i went to her house (sebelah jer pon) and asked her 'cik, ada lagi tak rendang?' Muka tak malu.

 This Rendang Pedas my aunt brought from Negeri Sembilan is super duper delicious. It is black and super spicy but it taste great to eat with Lemang (lemang pun beliau jugak yang sponsor). Oh, my raya is blessed with wonderful food Alhamdulillah...




Sambal Sotong. Wallaa...after having ketupat, rendang, lemang, serunding, I'm happy to meet my old enemy, squid! Memang habis aku kerjakan. How-evah, Raya doesn't seem like a real 'Raya' to me since i'm working. The next time (insyaAllah), my Raya should be better (Amin....)

Raya is wonderful, but Ramadhan is much better. Sebab tanpa Ramadhan tiadalah Syawal. Apalah maknanya Syawal tanpa Ramadhan. Entah sempat entahkan tidak untuk menyambut Ramadhan tahun depan...