.

seposen untuk Porsche

Friday, November 30, 2012

Seminggu lagi

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/30/2012 10:21:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Genap seminggu lagi. Gemuruh tapi kan..lepas aku layan bloopers drama Melayu, hilang la kejap gemuruh tu, tahan mata sampai kol 4 pagi menghadap laptop.

Sekarang ni, aku mengasah bakat memasak masakan minimalis. Antaranya udang bersos plum, ayam masak lemon dan yang seerti dengannya selagi ianya menggunakan sos-sos dalam botol. Hahah

Bila dengar orang ni nak datang, orang tu nak datang, tetiba aku plak neves. Emmph..boleh tak tiba-tiba rasa taknak kahwin, nak nikah jek, pastu holiday a.k.a. honeymoon. I don't know if my thoughts about getting married is normal. Since I always have a mixed feeling. Sometimes I was nervous, sometimes happy and mostly tension. As things getting close, I am getting far away from what I've been expecting.

As far as I remember, 6 months before our wedding day, I never prepared anything. Maybe because I was too busy catching up with works and holidays, I never think about the concept, the color, the theme and whatsoever. Only 2 months before December, I was thinking about our wedding. This included the cards, concept and the most important is solemnization.

I'm at average state when I was being told that our solemnization is on Saturday, morning. But then, its change when the Kadi told us that he was busy on that day, means he have to solemnized other couple. So, I was over-excited when we need to be solemnized on Friday evening. Yay! That means on Saturday I just have to focus on our reception. So we start to plan on what to wear, the color that we think was nice would be gray or silver, since it was a 'night event', we thought a 'cold' and smooth color would fit us right. We even bought a baju melayu and baju kurung on that specific color.

Then the plan changed, again. -_-! We will be solemnize on Saturday, early at 9. So that's it. Since it is a 'day event', the color change from gray to silver-off-white. I don't know what it looks like but we have to buy another dress on that special 'day' event.

Ok, end of solemnization story. Now, bridal bed. Yes, this is the hardest thing ever (like....ever). At first I was thinking of having a modern concept with colorful paper lantern. Now...the dream is over. My choice would be the usual bridal bed, with artificial flower hanging on the top and back of us.

And suddenly, there goes my budget to Gold Coast Sepang! Because I was enjoying myself having candy buffet and chocolate fountain (hundred times I mention this)...and then buying things that maybe not in the lists.

Oh, why marriage is soo frustrating and too costly. What I need to do right now I think, I'm having my chin up.




Harapan

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/30/2012 10:11:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Hidup ni memang bukan macam kisah novel. Bila kau rasa orang sekeliling cuma ambik tahu hal kau sorang je, bila orang lain kau boleh marah-marah, sindir-sindir tanpa sebarang pertimbangan, masalah kau saja yang besar dan kisah hidup kau saja yang sempurna. Orang lain tak ada hak ke?

Hidup memang bukan macam kisah novel melayu murahan yang kau asyik jadi pujaan lelaki-lelaki kacak, hebat dan idaman ramai je. Asyik kau je yang berhak rasa cinta dan orang lain cuma jadi pendengar setia masalah cinta kau. Engkau aje yang ada kisah menarik dalam hidup macamlah orang lain takde hidup diorang.

Novel melayu murahan kegemaran tu kisahnya sama je. Balik-balik satu perempuan jadik rebutan lelaki. Lelaki taknak kalah pulak tu, semuanya hebat, kacak la, anak orang kaya la, bos syarikat besar, ada kereta mewah la, macam drama Indon kat tv swasta yang bodoh tu jugak.

Novel melayu payah nak jumpa yang berlainan plot. Selalu kisah cinta yang mual dan muak. Lepas tu bermusim pulak. Time tengah meletup cerita Korea, dia buat novel ala-ala tu pulak. Lepas tu cerita Islamik, berlambak novel islamik. Tajuk pulak semua bertasbih la, lindungan Kaabah la, sujud la. Apa pun tak boleh.

Masalah kau, semua orang kena tolong setelkan. Macam kau sorang malaikat, baik dengan semua orang, orang lain semua nampak jahat. Ramai pulak orang back-up kalau ada masalah.

Bangunlah wei. Bukan kau sorang je yang ada hidup dalam dunia ni. Sekian.

Saturday, November 24, 2012

Review : Menjelang Perkahwinan

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/24/2012 08:49:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Alhamdulillah..walaupun tinggal lagi dua minggu, aku masih belum buat apa-apa. Hahah. Emm..tapi banyak jugak dah masuk bahagian 60% siap. Antaranya dulang, beg cenderahati dan...itu je kot. Setakat nak sibuk-sibuk pasal pelamin, itu kan kita dah book. Pelamin, photographer, kek kahwin, umah sewa dan chocolate fountain.

Haa chocolate fountain tuh aku baru jek book. Tips penjimatan ialah korang sewa mesin tu pun dah ok. Pastu buah-buahan dan segala bahan untuk mencicah, beli sendiri. Contoh buahan yang boleh digunakan ialah epal hijau, epal merah, anggur, strawberi (kalau bajet lebih), biskut wafer plain, kek butter dan biskut jejari. If you guys were totally busy, you may take the package as well. Sewa mesin dalam RM35 je. Tapi coklat untuk dipping tu mahal gak, sekilo dalam RM45, boleh beli online.

Dulang hantaran aku d.i.y. jek. Kos semua tidak termasuk kaki dulang, polisterin, reben, span nipis, kain dan rambu-ramba mengurai ialah RM10. Idea mendulang aku search Google. 

Masuk dua minggu yang terakhir ni, aku dah re-check semua yang aku booking. Pelamin, jumpe orang tu balik, bayar deposit at least 30% dari jumlah harga, then masa dia datang pasang pelamin, akan bayar up to 50%. Masa dia datang bukak pelamin, setelkan terus.

Photographer pulak dah 90% bayar, masa ambik album nanti, aku tinggal bayar lagi 10%. Kek perkahwinan pun kena telefon jugak pada si pembuat, deposit letak hari tu 50%.

Pada aku, untuk mengelakkan ke'kempis'an poket pada hari dan selepas majlis nanti, at least buatlah pembayaran untuk setiap benda yang disewa tu, 70%-80%. Nanti bakinya taklah banyak sangat nak setelkan. Ada jugak yang bayar habis, tapi bagi aku, kalau bayar habis, jika ada apa-apa yang kita tak puas hati, tak boleh nak claim balik. Baik bayaran akhir tu hold dulu.

Apa lagi ek..oh ya, untuk barang-barang dapur tu aku serahkan pada mak and bapak aku. Itu yang paling hardcore pun kalau nak aku yang buat. Barang tu akan dibeli minggu terakhir sebelum majlis. Tapi dah tempah siap-siap telur masin, ayam, daging dan beras. Tempah je, tak payah letak deposit. Barang-barang ni biasanya sentiasa ada, cuma kena pastikan pada masa tu, semuanya mesti cukup.

Kad pun dah mula pos dan edar dua minggu terakhir ni. Pos awal kang takut orang lupa.

Untuk candy buffet...aku rasa macam aku dah terlupa jek. Huu almaklumlah, relaks sangat khenn. Aku pun dah terlupa apa plak aku nak letak kat candy buffet aku tu. Mungkin akan diusahakan la untuk adakan, kalau ada. Hahah. Kalau tak, tak ada la jawabnye.

Semalam incik tunang tu mengamuk sakan siap tumbuk-tumbuk dada tarik rambut bagai. Hahakhakahkaha. Boleh dia kata pakej photographer aku mahal?! Memang aku orang kaya, ambik pakej mahal-mahal. Nak pulak dibandingkan pakej aku ngan pakej kawan dia tu. Hmmph..sebenarnya aku ni memang tak berkesempatan nak cari photographer murah-murahan, dah terang lagi nyata aku ni tidak drive. Dan pulak, photographer yang satu ni paling dekat dengan umah aku, membolehkan aku pergi kedai diorang menaiki motor tanpa perlu lesen memandu. Pakej yang aku ambik tu pun tahap 'pprt' paling murahan kat kedai tu. Selamat setengah jam pastu, dah okey hikhik.

Aiyok...apa lagi nak buat ek?








Wednesday, November 21, 2012

Review : Produk Pelangsingan/ Turunkan Berat

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/21/2012 08:43:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Last month, aku cek berat aku 54kg. Lepas tu, masa kena tonsil sampai 3 4 ari tak makan, turun 52kg. Lepas tu aku tak berani cek dah, sebab lepas tu aku makan macam takde hari esok lagi. Aku pun berusaha la dengan produk-produk turunkan berat.
 

Produk pertama aku cuba ialah losyen Mustajab Pati Halia Dunia Herbs. Produk ni terbaik. Memang kurang senggugut. Tapi bukan itu point aku pakai losyen ni. Losyen ni tahap kepanasan dia sekejap je, sebab aku pakai kaler ijo punya. Nak pakai kaler merah, aku rasa macam over la plak.

Lepas tu aku tukar, aku amik De Herbs Premium Diet. Haa yang ni terbaik. Biasa la produk minuman fiber ni, dah sah la kau akan nyahtinja banyak kali. Aku minum belah malam. So pagi tu dalam area pukul 6 aku dah terbangun untuk ke jamban. Terbaik la tu. Aku ambik 2 kotak je, lepas tu macam kurang lak proses nyahtinja berlaku. Aku tukar lagi. Produk ni bagus gak nak turunkan berat, dengan syarat kontrol makan sikit and minum lebih plain water.

Haa...seterusnya aku ambik pil. Liposinol. Pil ni tujuannya untuk menurunkan berat secara tradisional. Dia akan block lelemak dari makanan dan keluarkannya melalui proses penyahtinjaan ataupun...berak. Pil ni ambik banyak kali, sehari mau 8 bijik aku ambik.

Lepas tu, aku ambik V-Asia Appleslymm. Yang ni pun minuman fiber. Tapi Alhamdulillah, dah masuk kotak kedua ni, aku rasa ok je. Walaupun berak-berak, tapi perut tak la rasa memulas gila macam aku ambik lagi satu produk tu.

Losyen seterusnya aku pakai BioSireh. Yang ni bagus. Tahap kepanasan yang terbaik dan berpanjangan. Sebab aku sapu pagi lepas mandi, sampai tengahari pun boleh terasa panasnya. Perut pun nampak perubahan sikit la. Takpe la perubahan lambat pun...at least ada la jugak.

Buat masa sekarang, aku gabung pil, losyen and minuman. Nak eksesais tak sempat, terpaksalah guna jalan merbahaya macam ni. Tapi seyes la, dulu masa zaman uni, aku dapat perut kempis melalui sit up. Setiap hari eksesais at least buat 50 kali. Memang terbaik. Perut rasa tegang and kempis jek. Nak salin baju dalam bilik pun rasa yakin. Sekarang ni...aduss...member aku mintak jadik pengapit pun aku tak dapat tunaikan. Almaklumlah...badan dah lari alignment. Hukhuk

Sunday, November 18, 2012

Gemuk

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/18/2012 10:37:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Aku menatang pinggan berisi nasi minyak, ayam goreng dan kuah dalca. Lepas tu, aku duduk sebelah makcik-makcikku. Kendian, terdengar sore...
''Makan lagi, kak?''
Aku senyum-senyum kambing. Bengang tapi aku sabar jek. Rilek ar...takkan nak carik gaduh ngan budak tingkatan 1 kan? Aku makan. Setel, aku ambik pinggan hantar kat tempat membasuh dan straight aku mulakan tugas membungkus bontrot.
 Sedap aku membungkus, aku minum air kopi. Dengar lagi...
''Asyik makan je akak ni, patut la tembam,''
''Mulut budak ni aku cili kang! Haa...baik ko jaga-jaga!'' aku cakap dalam nada berlawak walaupun aku SERIUS!

Memang aku naik berat, cakap la aku ni darah manis ke, senang hati ke, makan sedap ke, ada aku kesah? Haa bukan aku tak usaha nak turunkan berat, aku ambik pil, ambik minuman fiber, sapu losyen. Kalau la aku jatuh sakit disebabkan makan ubat-ubatan ni...mulut-mulut ni la puncanya yang dok cakap aku ni dah GEMUK.

Akal memang ada...tapi kalau dah serangan mental bertalu-talu, sape tak bengang cik adik oii.

Monday, November 12, 2012

ke-Angker-an USM

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/12/2012 12:38:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Aku ni patutnye memalam gini buat keje. Tapi disebabkan sistem down, makanya aku bukak satu laman web ni lalu terbaca kisah-kisah misterius di UUM. Haa...maklum aku ni penuntut USM, makanya adalah jugak satu dua kisah yang melibatkan u aku jugak.

Dulu aku ni asal cuti sem, nak balik ke Penang tu mesti aku naik bas pagi dari Johor. Sebabnya nak naik bas belah malam, takde sapa nak mengantor aku ke bus stand Segamat. Citernya bermula bila aku sampai Butterworth pukul 7 malam. Solat and naik feri masuk pulau, sampai USM dalam kol 9 lebih camtu. Dan aku biasanya balik hari Sabtu pagi, so sampai Sabtu malam. Sila maklum kalau cuti sem, blok tempat aku menginap tu memang rata-ratanya kosong.

Nak dijadikan citer, sekali tu aku sampai memang awal la. Kul sembilan lebih aku sampai, lepas tu terus masuk bilik. Sah la aku sorang kat blok tu sebab masa tu cuti sem panjang. Aku tinggal first floor. So, sampai bilik, aku pecut g toilet nak mandi. Tengok lantai kering jek. Tandanya floor aku takde orang. Tengah aku mandi sepantas kilat tu, aku dengar orang masuk bilik air kat bahagian sinki tu. Air terbukak. Lega sikit sebab ada budak agaknya baru nak mandi. Siap2 ambik air smbayang dalam bilik mandi, aku kuar. Tengok-tengok...peh, kering jek sinki. Takde kesan orang guna. Lantai kering, cuma ada bekas tapak kaki aku je. Emm...aku pun blah secepat mungkin, masuk bilik terus tido. Dalam hati aku doa-doa, cepatla member aku sampai.

Kisah kedua plak, masa tu aku sampai USM awal..still belah malam lagik la. Aku ingat pas raya kot. Biasanya bebudak Palapes blok aku tu memang akan balik cuti. Dan bila aku sampai jek blok aku tu, aku tengok ada 2 3 lampu bilik terpasang. So aku pun...Alhamdulillah, dah ada orang dah. So aku buat biasa seperti biasa sebelum esoknya aku tanya makcik cleaner (aku rajin gak borak ngan cleaner, dulu cleaner blok tu orang India)
'cuti raya pun kerja ke, cik?'
'ya lah...awal balik?'
'tiket bas takde, cik. Lagipun ada lagi yang balik awal. Tu bilik-bilik terang kat tingkat atas'
'mana ada...acik sini juga kerja. Dari Jumaat, awak je yang baru sampai...
...katanya mana ada orang balik lagi. Baru aku je sampai. Huhuhu tensen aku.Selamat petang tu rumet aku sampai. Lega~

Lagi, ada bebudak dok kat blok baru bukak atas bukit ittew...nampak lembaga putih terbang dari tingkap ke tingkap. Hmm...tapi dulu masa first year, first sem aku duk jugak blok situ. Memang agak seram la. Bahagian aku cuma 2 je berpenghuni dari 4 bilik. So bayangkan kalau penghuni #1 tak balik, tak ke aku sengsorang kat bahagian situ.



Agak luas floor tu. Rajah ni cuma satu part, dalam satu wing tu ada 2 part macam ni. Dan satu floor ada 3 wing. Kalau time hari biasa pun sunyi jek bahagian wing tu. Bayangkan plak kalau cuti sem camner?! Aku memang tutup tingkap la start kul 6 petang sampai 7 pagi esoknye. Langsir aku cepit supaya tak terbang-terbang. Tingkap dia besar giler. Masa dok blok ni...kengkadang terasa sejuk semacam jek dalam bilik even pasang kipas level 2 jek. Fefeeling Cameron tapi seremm sejuk.

Masa aku join Palapes dulu, early morning activity tu kira dah wajib plak bagi kitorang. Bangun pepagi buta sebab aktiviti start kol 3 pagi, kengkadang kol 4 pagi. Aku teringat masa melintas kat tasik biawak depan blok Aman, kitorang jog masa tu untuk pergi ke bangunan HEP, aku ternampak satu benda terbang dalam jarak 50 meter kat atas kepala. Aku fikir takde pape kot. Tapi skang ni bile terpikir balik...burung ape yang terbang pepagi buta camtu? And agak besar ye saiz burung tersebut. Benda tak nampak jelas sebab pepagi buta...cuma diterangi lampu jalan tapi...kaler merah.

Sekali lagi aku menemankan member aku buka posa kat Pizza. Balik time tu dah nak maghrib so kitorang lalu jalan kat tasik biawak tu sebab tu jalan short cut nak balik IK. So, dalam kesuraman tasik tu sebab pokok besar-besar gila, rendang plak tuh, aku terperasan ada benda melintas dalam jarak 100 meter. Terus ku ajak member tu jalan cecepat sambil berwaspada kot-kot itu orang jahat ke (itu je yang terpikir sebab takut). Sampai blok baru citer kat bliau, tapi bliau kata dia tak perasan pape plak. Perasaan je kot.

Apa-apa pun, Alhamdulillah aku selamat...fuu~









Thursday, November 1, 2012

the L word

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/01/2012 10:20:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Pes skali bila aku invite kengkawan aku menghadiri wedding, bole plak naik status kat pesbuk yang mengguris hati. Apa-apa pun, terima kasih kepada awak kerana menyedarkan saya bahawasanya memang time-time macam ni baru saya nak ingat kengkawan lama. Sebab selama ni saya tak pernah komen status u'oll kat pesbuk, mesej-mesej ke hape..kan. Nak jumpe setiap kali raya, kuar hang out sama-sama pun tak nak dah. Mesej u'oll pun saya tak layan.

Maaflah, saya memang lupa diri.  Sangat-sangat kan? Maaflah lagi sekali. Tak datang pun takpe, saya sedar.











***

Bersawang dah rumah kedua aku ni. Dulu time blaja, kemain lagi boleh kata hari-hari datang melawat. Ini nak jenguk seminggu sekali pun payah. Heh, bukan ada follower gilababeng punya hari-hari baca pun.

Semenjak dua menjak ni..kengkadang terasa diri cam loser plak. Tak leh jadik ni, kene wat sesuatu dalam hidup. Bosan gile hidup takde benchmark. Kalau time blaja dulu bole la kejar pointer. Ini dah keje, takkan nak kejar 'pekerja cemerlang' plak. Emm...kuasa plak haku.

Malam ni ada dinner. Dinner tempat kejer aku ni tak berapa syok la. Almaklumlah kebanyakkannya pangkat mak orang. Nak melaram ikut tema 'glamorous bling-bling' pun tak berani. Tema kemain, aku nak tengok nanti orang pakai bling-bling ke tak.

Lagi sebulan lapan ari jek nak kawen. Hukhuk neves dol! Rasa dia macam ko nak makan siput gong-gong untuk first time. Ko nak makan, tapi ko takut, tapi ko nak try. Macam tu la rasanya.

Aku tengah gian nak karok. Member-member sekeje plak sume bukan kaki melalak macam aku. Dem betul la. Dulu kat uni kemain senang nak carik geng karok, tapi masa tu duit takde. Bajet ciput, karok jamban je la mampu. Skang dah ade duit, member plak takde...pekena karok 3 4 jam best jugak nih. Uishh..giannye.

***
Aku dah balik dari dinner. Serius memang hampeh! Makanan kurang syok. Udang goreng butter tapi kepala udang hitam menunjukkan udang dah lama, kambing lak overcook-daging lembut sangat. Tu je la rezeki Allah nak bagi...bersyukur dan telan je la.

Boring plak ujung-ujung minggu duk umah sewa. Macam orang tua plak rasanya. Tengok tv...takpun membuta..basuh baju..adoi, parah ni.

Hmmph...adakah aku sedang mengalami krisis pertengahan umur? Bulls***