.

seposen untuk Porsche

Wednesday, March 31, 2010

aku bukan superman

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 3/31/2010 12:03:00 AM 1 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

selalu aku rasa diri aku kuat. tapi malam ni..aku betul-betul lemah. aku bukan superman, kalau aku superman pun, mesti aku akan nangis jugak, bila berhadapan dengan perkara macam ni. aku tunjuk kuat, supaya orang tak nampak kelemahan aku. hakikatnya, aku sama..Allahuakbar...

Sunday, March 28, 2010

renang

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 3/28/2010 09:06:00 AM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

situasi : petang di kolam renang USM.
mood : gayat

'tak mau!!!!!!!!!!!!!!!'
'terjun la, kau tunggu apa lagi?' marah PTI. geram betul dia dekat anak buahnya yang satu ni. disuruh terjun pun susah betul. bukan tinggi mana, pelantar tu 6 meter sahaja. terjun dalam air yang 12 meter dalamnya. letih menunggu, dekat setengah jam!
'kejap, PTI..kejap...'
kecut perutnya melihatkan kedalaman air tu. tambah lagi dengan tingginya. boleh buat tercabut anak lutut. agak lama dia ambil masa untuk terjun. PTI makin panas. 4 orang guys lain da lepas terjun. yang sekor ni, liat bebenor.
'kau jangan sampai aku naik atas, kalau aku naik atas...' ugut PTI.
'ok,ok...' seketika kemudian...
KECEBURR!!

tamat sudah penyeksaan sementara beliau. aku plak, nak sangat jadik superhero. naik atas pelantar, bersama-sama Wal ngan Aida. mula-mula mesti la aku takut tak usah cakap. terjun, sesiapa pun takut. even orang yang nak bunuh diri pun fikir 2-3 kali bila tengok ketinggian cam tu. gayat seyh!
kecebur!!
kecebur!!!
kecebur!!!!
setel sume ladies terjun. tinggallah Asma pulak. ah, ade lagi yang takut terjun. disebabkan dia lagi ambik masa yang lama untuk terjun, aku, Wal, Aida, Kemey, Fina, Alit, Lukman, Shuk, Chuah ngan sape lagi ntah, disuruh hold front support. dah kena hold, kami tengok Asma melalui celah kelangkang. sebab lama kena hold, terpaksa la 'tembak bulan'. waa..heaven. paling heaven bila PTI datang kat kami pukul sorang-sorang pakai float. bunyik dia, KELEPAP! bapak kuat. tapi setakat float, 2-3 kali bukan terasa sangat sakitnya. tapi bila dah masuk berbelas kali..
'Asma..terjun je la!'
'kalau kau fikir takut kau, kau fikir la kitorang ni woi!'
jerit kami. jerit-jerit kat dia, kene pukul lagi.
'eh, disebabkan Asma amik masa yang lama untuk terjun, guys bukak baju. ladies toleh tempat lain..' arah PTI.
kami pusing kiri. lepas tu, kedengaran suara mengerang.
'adoi...PTI!!!'
'adudududdu..macam ni hari-hari, bangkrap aku,'
haha aku tak tau la ape yang diorang kena. tapi macam kena sasar kat part-part yang sensitif jek.

tunggu punya tunggu, Asma tak jugak terjun-terjun. Shasa (ini sorang lelaki ye, bukan perempuan) diarah PTI naik pelantar. cupp, kejap je Asma boleh terjun dengan jayanya. heheh, kena tolak. padan muka. susah sangat.

akhirnya, setel jugak ujian renang kami untuk hari tu. Alhamdulillah, lulus renang. bole la jadik Leftenan Muda yang mantap dan chargasss bulan 6 ni!!

Thursday, March 25, 2010

banner za

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 3/25/2010 02:07:00 AM 0 comments Links to this post

sayatetapsaya betul

Tuesday, March 23, 2010

tips cover malu

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 3/23/2010 01:39:00 AM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

bila malu akibat perbuatan sendiri, mahupun rakan-rakan yang sengaja mahu menganaiya diri kita. apa yang kita harus lakukan ialah teruskan hidup. life must go on!

1. bila korang ditegur dan diketawakan kerana tidur sampai meleleh air liur basi..korang hendaklah terus bangun dengan keadaan separuh sedar! kemudian buat-buat kena sawan sambil keluarkan air liur. gerenti member2 haprak tu akan panik dan berhenti ketawakan korang.




2. bila korang tersilap tegur orang, situasi ni selalu terjadik kat tempat umum di mana purata manusia yang mengenali korang adalah tipis. bila tersilap tegur, teruskan menegur orang tu dan menganggap korang kenal orang tu dan seterusnya bagi duit dekat dia. kunun-kununnya korang pernah berhutang dengan dia. mesti dia amik punya.

3. bila korang berjalan dengan yakinnya dan ditegur sebab zip seluar terbuka, jawablah dengan selamba mengatakan ini gaya berfesyen atau katakan zip itu rosak sambil berfalsafah: ''Biar rosak zip, jangan rosak akhlak!''


4. disebabkan kelalaian berborak ketika berjalan, kengkadang member tinggalkan kita kat belakang dan kita terus cakap sengsorang. jangan panik! apa yang perlu korang lakukan ialah teruskan bercakap dan ketawa seorang diri sambil menyumpah member korang tuh. mesti orang takkan gelakkan korang kerana menyangka korang ni ade masalah mental yang kronik!

5. jika tersilap masuk tandas lelaki/wanita, apa yang korang perlu buat ialah korang perlu buat muka gelabah puyuh dan cemas sambil 'berlakon' menyatakan tujuan anda nak carik boyfren/gulfren yang dah sejam tadi masuk tapi tak keluar-keluar lagik!



hehe, selamat mencuba. credits to Majalah Mastika keluaran Mac (bace sambil jaga kedai).

Thursday, March 18, 2010

why is it so hard to be single?

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 3/18/2010 12:27:00 PM 3 comments Links to this post
sayatetapsaya betul
okey, tajuk entry yang tak bole blah. but somehow, i think there's still lot of people out there yang prefer to be single. but, why is it so hard? ade beberapa masalah single yang orang tak pernah nampak~

partner : dinner memang penting bawak partner. memang la orang kata orang single angkut sape-sape pun boleh. menjadi masalah ialah apabila orang yang diangkut itu sudah berpunya. boleh jadi timbul perang dunia ke-3

dituduh memilih : oh, tidak sama sekali! kerana setiap orang pun akan memilih pasangan masing-masing. kalau ade orang lelaki mempunyai makwe gemuk, tidak boleh dikatakan orang itu menerima seadanya, kerana itu memang pilihan dia. samalah si single, kerana pilihan hatinya tak ada lagi.

busy la! : terlalu sibuk dengan pekerjaan/pelajaran, sampai takde masa nak carik pasangan. nak buat macam mana, kita kena utamakan pencapaian hasrat diri (kalau ikut teori motivasi Maslow). bila dah rasa puas dengan hidup, barulah settle down dengan benda-benda lain

duit : time-time poket kering, kalau orang lain boleh mintak kat kekasih masing-masing bantu, si single ni bole mintak kat parents jek, lebih-lebih pun family ataupun kengkawan yang tak kisah bagi pinjam barang dua tiga ratus. kalau ade steady partner, senang sikit nak mintak. berkorban apa saja kan.. sape nak kapel ngan pakwe poket kering manjang

dikatakan jual mahal : biasa la tu jual mahal. nak tengok market, laku lagi ke tak muka aku ni kalau dijual. padahal si single ini bukanlah jual mahal, seperti yang diterangkan di atas. tak jumpe lagi...

asyik terkena jek : tang ni, tak kiralah kau lelaki ke, perempuan ke. si single selalu dingorat oleh orang yang dah berpunya, dah bertunang hatta beranak binik. memandangkan mungkin diorang ingat orang single ni desperate sangat kot nak carik pasangan, ataupun diorang ingat single ni bole la buat main-main.

hang out : adoi..kalau serumah member2 hujung minggu mesti dating dengan awek/pakwe masing-masing. maka tinggallah si single sorang-sorang. biasanya, si single prefer balik kampung. dapat member yang tak rajin keluar ngan boy/girlfriend bestlah, hujung minggu bole rancang aktiviti bersama. tapi kalau dok kepit doploh pat jam..masak la.

bila kau nak kawin? : soalan cepumas ni memang akan selalu keluar dari mulut emak-emak. tidak kiralah anak lelaki atau perempuan. cukup risau bila anaknya tak kawin-kawin lagi. ape la mak ni, orang masih nak duduk bawah ketik mak lagi la~

aku pendatang : sebab itu gue nggak punya cewek..gue maintain single. cewek-cewek malaysia kok memilih bangat! lo' mau jadi cewek gue?

untuk single mother : lagi banyak dugaannya. perlu survive dengan lebih kuat. perlu berdikari dan tak harapkan bantuan sape-sape pun. mereka memang kuat.
ok, mungkin bukan support mereka dengan cara begini!

sekadar pandangan. overall, single ke, double ke, masuk kubur tetap sorang-sorang jugek..

Wednesday, March 17, 2010

oh! pegawai baru

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 3/17/2010 08:02:00 AM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

sangkaan selama ini silap! pegawai baru itu mungkin tidak seperti yang aku harapkan. sebabnya pagi ini sewaktu Baris Pagi, beliau dengan jayanya menyetelkan kami dengan memberi 3 set sebagai salam perkenalan.

heh, aku tak heranlah same salam perkenalan dia tu. dah la muke tak macam Robert Pattinson, tak senyum plak tu lepas acara beri-memberi tajian. hasilnye..kepeningan teramat sangat. almaklumlah, kalau dah tau esok ade Baris Pagi, jangan gatal-gatal nak tido lewat malamnya. ade harapan kau bangun lambat. bila kau bangun lambat, kau kene siap cepat-cepat tanpa sempat bancuh Milo peket macam yang aku selalu buat. kan dah kata,  (nyanyi) 'Minum Milo Anda Jadi Sihat Dan Kuat'. jadi, bila tiada milo, memang lemah longlai aku jawabnye bila dapat beberapa belas set tajian.

sekian, time kasihla kepada pegawai koordinasi baru tersebut. syukur Alhamdulillah tinggal minggu ni and minggu depan jek training aku. bagi kadet-kadet aku dengan junior mids tu, semoga berjaya la ye menempuh sem-sem akan datang. aku dah nak tauliah!!!

Saturday, March 13, 2010

bila sekali gagal

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 3/13/2010 07:19:00 PM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

...air dah masuk ke mulut beberapa kali. aku tetap tak boleh floating jugak. aku try lagi. lagi sekali air masuk, kali ni beliau ikut hidung. bijak! membuatkan aku sesak kejap. relax, za...relax. aku sedar Manap beri perangsang, same ngan beberapa orang lagi kat tepi kolam tu. tapi...makin ketengah aku, makin aku cuak. overall tu rasa berat nak mati..serius!

aku mula terkapai-kapai. masing-masing tengok je dulu. memang la diorang nak tolong, tapi entah kenapa, aku rasa diorang macam tak mau tarik aku jek. tiba-tiba, PTI Madon lalu sebelah (dalam air ok). aku perasan, ape lagi, terus aku capai dia. tapi dia elak. bijak! aku terkapai-kapai lagi.

kali ni, Shasa plak datang. macam nak tolong, tapi dia hulur tangan cam memain jek aku rasa. aku ape lagi, rasa dah nak mati sangat la tu. aku capai tangan dia. aku pegang lengan dia. dia terus tarik aku ke tepi.

sampai kat tepi kolam, aku tarik nafas dalam-dalam. jantung ni berdegup kencang abes. Shasa plak kene marah ngan PTI sebab tolong aku. sepatutnya memang tak boleh pun, sebab orang yang hampir-hampir lemas ni akan membahayakan nyawa orang yang nak tolong tu.

ape pun, aku bersyukur sangat kat Shasa sebab tolong aku. few..dalam keadaan macam tu, lelaki perempuan aku pukul rata jek. semua jenis lengan ngan badan aku tibai, janji aku selamat. lepas tu kene marah ngan PTI, dia kata aku pegang dia kuat, sampai jari manis dia tempat sarung cincin tu luka. huhu..mane aku perasan.

trimas pada yang beri perangsang (sume-sume la, especially intake gua sendiri). agak malu disittew bila rumet lulus, aku plak yang sangkut. takpe, minggu depan cuba lagi. chaiyok!

Monday, March 8, 2010

kentel

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 3/08/2010 01:46:00 AM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

sedang elok-elok membaca surat khabar kat kedai, aku tercengang seketika. mata tertumpu kat tajuk berita. tersentap jantung.



perlu ke berita macam ni masuk paper? aku terfikir, dah terlepas berita ni ke pengetahuan umum, habis la..nanti mesti orang fikir yang negatif jek pasal tentera. dah tu,semua takut nak join tentera.. pasal taji-menaji ni, kawan aku pernah bagi pendapat. dia kata 'perlu ke benda taji-menaji ni? sebab tradisi jek, sebab tu diturunkan sampai junior-junior. sebenarnye sebab perasaan dendam jek semua tu. kalau kita nak train, tak perlu taji-taji. sebab dendam tu la, diorang akan balas pada yang bawah, dan yang bawah akan beri pada yang junior diorang.'

pendapat kawan aku ni ade benarnye. tapi bagi aku, bagus jugak taji-menaji ni. sebab kekuatan mental tak boleh didik dengan teori. kalau boleh didik dengan teori, baik ambik budak-budak u ni ha. pastu, kau hantar diorang pergi berperang. tengok la, ade je yang sanggup pecahkan rahsia negara kang kalau jentik sikit.

Thursday, March 4, 2010

semue baru

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 3/04/2010 10:57:00 AM 1 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

keletihan ditaji khamis petang lepas tak habes lagi. tambah berita baru, ade pegawai baru untuk kami. excited? heh, takde maknanye. kalau hensem, rasa berbaloi jugak ditaji. at least dia hensem, mungkin keletihan ditaji hilang selepas tengok muka dia walaupun rasa nak mati. tapi kalau tak hensem....ok, ini leceh. sebab rasa tak berbaloi gila ditaji, tambah-tambah lagi jenis yang muka masam tuh. wah, berbakul-bakul kutukan dia dapat, maka berbakul-bakul jugalah dosa aku bertambah.

*harap-harap muke pegawai baru tu macam die ni hehe


lepas macam-macam benda jadik. aku pun jadik gila sekejap. perangai tak tentu hala.  training goes on as usual tapi lemau sikit sekarang ni. rasa macam nak belit sepanjang masa. sebab asal turun jek, ade je benda tak puas hati dibangkitkan. lepas da bebel, kena pulak! kena bukan sikit-sikit, kau bole rasa nak masuk spital dan mintak mc untuk setiap kali training. 



duit..duit..the only thing dalam otak. kalau boleh dibahagikan otak aku ni, portion paling besar untuk duit. kedua, assignmment. part time aku memang best, duduk je pun, jadik cashier, duduk dalam air cond, selesa. pastu tunggu orang datang ngurat kau. ok, tipu. kau kena kira harga barang-barang tu. dapat customer (yang terdiri dari student2) ok, beli barang rm3, dia bagi rm5. kalau jenis bangang tu, beli panadol dua bijik lima posen tu pun dia nak bayar pakai rm50. lepas tu, aku balas dendam bagi rm1 tu banyak2 sampai cukop jumlah baki duit dia. padan muka.

perlu lebih positif sekarang nih.

Tuesday, March 2, 2010

nak kene betina ni

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 3/02/2010 08:43:00 AM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul


kak mun cerita dengan muka separuh kelat. apa taknye, ada orang kondem dia dekat fesbuk. tapi masalahnye, minah tu dah kahwin, yang g marah-marah kat dia pasal komen dia dekat page syuk tu kenape? mana tak hangin satu badan.
'dia kata kak mun ape?' tanyaku konpius ya amat.
'dia kata akak betina..memang nak kena betina ni..macam tu la..apa salah akak sampai dia komen akak macam tu sekali?' balas kak mun.
aku ambik inisiatif bukak fesbuk syuk. kalau betul apa yang dikata, meh sini aku bahasakan balik minah tu. bengang jugak aiku dengar. kawan sendiri yang kena pulak tuh.
'ha, za cepat la skroll. pastu za baca..'
kemudian, aku baca satu-satu
pulak...
"nak kena tino meme gitu...ingat sene-sene ko???"
'kak mun, ini maksudnye 'nak kenal orang perempuan memang macam tu, ingat senang-senang ke..., bukannya dia marah kak mun ke hape..hadoi, len kali belajar loghat negeri lain. jangan dok cakap perak manjang.'