.

seposen untuk Porsche

Thursday, March 18, 2010

why is it so hard to be single?

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 3/18/2010 12:27:00 PM
sayatetapsaya betul
okey, tajuk entry yang tak bole blah. but somehow, i think there's still lot of people out there yang prefer to be single. but, why is it so hard? ade beberapa masalah single yang orang tak pernah nampak~

partner : dinner memang penting bawak partner. memang la orang kata orang single angkut sape-sape pun boleh. menjadi masalah ialah apabila orang yang diangkut itu sudah berpunya. boleh jadi timbul perang dunia ke-3

dituduh memilih : oh, tidak sama sekali! kerana setiap orang pun akan memilih pasangan masing-masing. kalau ade orang lelaki mempunyai makwe gemuk, tidak boleh dikatakan orang itu menerima seadanya, kerana itu memang pilihan dia. samalah si single, kerana pilihan hatinya tak ada lagi.

busy la! : terlalu sibuk dengan pekerjaan/pelajaran, sampai takde masa nak carik pasangan. nak buat macam mana, kita kena utamakan pencapaian hasrat diri (kalau ikut teori motivasi Maslow). bila dah rasa puas dengan hidup, barulah settle down dengan benda-benda lain

duit : time-time poket kering, kalau orang lain boleh mintak kat kekasih masing-masing bantu, si single ni bole mintak kat parents jek, lebih-lebih pun family ataupun kengkawan yang tak kisah bagi pinjam barang dua tiga ratus. kalau ade steady partner, senang sikit nak mintak. berkorban apa saja kan.. sape nak kapel ngan pakwe poket kering manjang

dikatakan jual mahal : biasa la tu jual mahal. nak tengok market, laku lagi ke tak muka aku ni kalau dijual. padahal si single ini bukanlah jual mahal, seperti yang diterangkan di atas. tak jumpe lagi...

asyik terkena jek : tang ni, tak kiralah kau lelaki ke, perempuan ke. si single selalu dingorat oleh orang yang dah berpunya, dah bertunang hatta beranak binik. memandangkan mungkin diorang ingat orang single ni desperate sangat kot nak carik pasangan, ataupun diorang ingat single ni bole la buat main-main.

hang out : adoi..kalau serumah member2 hujung minggu mesti dating dengan awek/pakwe masing-masing. maka tinggallah si single sorang-sorang. biasanya, si single prefer balik kampung. dapat member yang tak rajin keluar ngan boy/girlfriend bestlah, hujung minggu bole rancang aktiviti bersama. tapi kalau dok kepit doploh pat jam..masak la.

bila kau nak kawin? : soalan cepumas ni memang akan selalu keluar dari mulut emak-emak. tidak kiralah anak lelaki atau perempuan. cukup risau bila anaknya tak kawin-kawin lagi. ape la mak ni, orang masih nak duduk bawah ketik mak lagi la~

aku pendatang : sebab itu gue nggak punya cewek..gue maintain single. cewek-cewek malaysia kok memilih bangat! lo' mau jadi cewek gue?

untuk single mother : lagi banyak dugaannya. perlu survive dengan lebih kuat. perlu berdikari dan tak harapkan bantuan sape-sape pun. mereka memang kuat.
ok, mungkin bukan support mereka dengan cara begini!

sekadar pandangan. overall, single ke, double ke, masuk kubur tetap sorang-sorang jugek..

3 comments:

gigs on March 22, 2010 at 1:14 AM said...

salam Dr single...

i like ur description...
some things i agreed...

just need ur pandangan

what about somebody still being single
because dye segan @ malu nak approach
cause takut kena reject n may be gawk
they still wait for the right time to
approach...

what ur think ???

za salehan on March 23, 2010 at 1:43 AM said...

dunno..
just follow ur heart..
the post comes from my opinion and what i've been through
so, technically y dun u try to approach him/her
all in all, it's the risk worth taking
the rest...just pray to the god

gigs on March 23, 2010 at 4:09 AM said...

owh...
thx 4 d opinion...
im will try 2 follow my heart

but still dont hv confident to approach...
hehehe...