.

seposen untuk Porsche

Thursday, January 2, 2014

Yang Terkemudian :: Cameron Highland

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 1/02/2014 05:20:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, cuti sekolah dah habis dan rasa seronok sebab dapat la merasa duduk dengan suami dan Raid, yang baru je masuk 4 bulan.

Awal cuti, memang tak merancang ke mana-mana. Tapi lama kelamaan gatal pula kakiku ini. Jadi kami pun pergilah ke Sungkai Hot Spring. Ok, akceli asben ada Hari Keluarga di situ. Tapi tak mandi pun sebab Raid masih kecik bebenor. So kitorang terus bergerak ke Cameron Highland. Err...gambar disertakan kemudian kerana kamera di rumah.

Kitorang menginap di Bird's Nest Hotel, terletak di Tanah Rata. Hotel ni dekat pekan Tanah Rata tu, jadi nak pergi makan memang tak susah. Starbuck pun dekat...kalau terasa nak minum kopi mahal. Cumanya hotel ni ada tiga tingkat, dan tak ada lif! Yang mana aku memang tak gemor le sebab nak memanjat tangga tu...few...lenguh weyyy. Lepas tu, channel tv cuma ada tv 1 dan tv 2 sahaja. Water heater plak ada kat lobby sahaja. Mujur la jugak aku dah sediakan air panas dalam termos siap-siap untuk buatkan susu Raid.

Hari pertama tu tak pergi memana pun. Esoknya baru kitorang bersarapan di Sungei Palas Boh Tea Estate. Memang cantik pemandangan kat situ. Harga makanan err...bagi aku standard tempat camtu, memang harus mahal sikit la. Nasik lemak pun RM4.20.

Raid masa kat sini asyik nangis jek. Mungkin sejuk kot...kitorang tak balutkan dia sepenuhnya. Lepas sarapan, beli-beli teh kat situ. Harga kurang singgit dua dari harga pasaran. Murah sikit.

Seterusnya kitorang pergi ladang stoberi. Apalah maknanya kan kalau pergi Cameron tak pergi petik stoberi. Kitorang pergi ladang stoberi...lupe la plak namanya. Tapi ladang tu luarnya kaler pink. Stoberi masih banyak masa kitorang pergi, puas aku memetik. Asben petik, tapi masuk mulut. Huhu

Kali kedua kitorang pergi, haaa ingat aku pergi sekali je ke. Hehe kan ke dekat dengan Lumut. Kali kedua kitorang pergi, kitorang menginap dekat Brinchang. Hotel Flamingo. Hotel ni bagus. Harga bilik RM 100, tapi dalam bilik channel HBO ada, water heater dengan gelas pun ada disediakan. Ada lif. Jauh lebih bagus dari hotel sarang burung tuh.

Hari pertama kitorang ke Cameron Lavender, masuk kena bayar lak. Walhal sekadar tengok pokok lavender yang seciput tu je pun. Tapi disebabkan asben nak sangat masuk, ikutkan je la. Hehe. Kali ni memang fully sponsored vacay sebab adik-adik aku pun join skali.

Tengahari tu kitorang makan di restoran Thai berdekatan hotel. Aku order steambot. Apa yang aku fikirkan ialah, pastinya kitorang akan dapat makan sayur banyak sebab tempat tu kan tempat tanam sayur. Sekali steambot sampai...alahai ciputnye la kuantiti sayur. Tapi sebab perut masing-masing berkapasiti rendah, maka cukup la menu itu untuk kami. Asben order nasik, sebab dia kelaparan. Hehe cian incik asbenku.

Kali kedua ni pergi, kitorang bekalkan pakaian yang secukupnya untuk Raid. Baju sejuk, seluar panjang sumer ada. So malam tu kitorang keluar pergi pasar malam Brinchang. Lima minit je jalan kaki dari hotel. Raid...setebal-tebal pakaian aku pakaikan sebab nak elakkan dia kesejukan. So dia diam je time jalan-jalan kat pasar malam tu. Selesa agaknya sebab hangat.

Then tak jauh dari pasar malam tu, ada satu restoran Melayu. Ramai orang datang situ makan. Emm...masakan tak berapa sedap tapi kalau nak makan ikan-ikan bakar...boleh la. Huhu aku rasa macam tak berbaloi la pulak nak makan ikan bakar kat Cameron Highland nih. Mahal kot.

Esoknya kitorang bersarapan di Sungei Palas dan kemudian mencari ladang stoberi untuk memetik buah. Malangnya, SEMUA ladang stoberi TUTUP. Serius! Semua ok. So kitorang pergi Muallaf ni, ladang stoberi jugak. Tapi dia buat jualan murah gila untuk stoberi dan cendawan. So adik-adik aku tak merasa lah nak memetik stoberi, tapi puas la diorang makan sebab harga murah. Emm nanti-nantilah aku upload gambar.

Nak cuti lagi. Tahun ni...asben ajak ke Yindon. Mungkin Jogja kot. Tengah survey pakej nih :))