.

seposen untuk Porsche

Wednesday, June 20, 2012

PTPTN

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 6/20/2012 10:20:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Kadang-kadang manusia ni, bila dah terlalu suka dengan seseorang...dia jadik taksub. Segala yang baik tu, walau seciput pun macam besar sangatlah jasanya. Kalau yang buruk, walau sebesar gajah pun boleh ditutup dengan kelopak mata.

Apa-apa je lah. Yang penting, aku terbaca sorang blogger muda terkenal ni menulis mengenai PTPTN dan agak mengecewakan, bila kebanyakan pengomen blog bliau agak senang hati menggunakan kata-kata yang langsung tidak menunjukkan kematangan sebagai seorang siswa (rasa-rasanya rata-rata yang mengomen tu ofkos la peminjam PTPTN=siswa uni).

Pendapat beliau ni ada betulnya. Contohnya ialah tang 'PTPTN=Enabler'. Yang itu aku setuju sangat-sangat. Memang betul pun. Kalau dulu, orang nak masuk uni mak bapak jual tanah bendang segala bagai. Kini tidak perlu itu semua lagi. Siap buat kenduri tumbang lembu adalah.

Ada beberapa pendapat yang aku rasa agak logik untuk difikirkan;


Paling aku suka quote dia ialah

 'NO SUCH THING AS BAD INVESTMENT FOR A COUNTRY IN GIVING OUR CHILDREN FREE EDUCATION!... CHILDREN'S EDUCATIONS ARE THE BEST INVESTMENT FOR A COUNTRY'

Yang betul-betul sokong post itu antaranya ialah..



Bingai? That's rude. Ada jugak yang betul-betul 'menyedarkan' pembaca seperti..

aniz said...

kalau tak silap saya, bilangan penduduk finland cuma 5 juta lebih, dgn lebih kurang 600ribu pelajar sekolah. kita kat malaysia, bilangan pelajar sekolah menengah dan rendah kita sahaja dah lebih 5juta orang. jadi mcm tak adil lah kita nak bandingkan sistem dan kemampuan kita dgn finland, jauh sgt bezanya. nak bandingkan kena tengok yang sekufu, bak kata orang tua. buat research, baca banyak article, baru lah buat perbandingan macam orang terpelajar.

lagipun kalau nak free education, silalah belajar sungguh2. graduate first class. confirm tak payah bayar balik PTPTN. kan dah free?

just my two cents. ^^
just rm500/sem for business study? uitm boleh la... kalau u lain beribu riban u... takkan tak peka langsung bab tu? dan kenapa perlu ada words like 'idok', 'pokcik', 'mokcik'??? nampak sangat prejudisnya wahai si cantik lagi bijak?

Saturday, June 16, 2012

Pelamin :: Tips mengenali cinta wanita

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 6/16/2012 09:45:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.














Simplenye :) I was thinking to d.i.y. my own pelamin. Since I'm looking for something simple yet beautiful and uniquely creative, hmm...but still considering this. However, I love the idea of paper lantern and paper craft so much!

Wan is away (sailing again) and I was much enjoyed myself at home. Past night we're fought over smoke. Because he was stressed out over one thing, and I'm the one to blame about it!

One of my friend called me last night. And we're talking about loyal and honesty to our partner. I mean, he asked me 'macam mana nak tahu kalau seseorang tu betul-betul jodoh kita?' 

I taught the question is quite subjective. So this is my answer;

'Saya rasa kalau betul-betul dia jodoh kita, kita akan rasa kita sudah bersedia untuk fokus. Maksud saya, kita akan bersedia untuk beri komitmen. Sampai satu tahap perhubungan, kita tak rasa nak cari yang lain.'

'Macam mana nak tahu perempuan tu suka kita? Since I've told her but not directly. Then she said she need time. Maybe saya ni bukannya suka, tapi saya sebenarnya senang dengan dia.'

This is my response to this kind of question;

'Perempuan perlukan kepastian. Certainty. Kalau dia provok awak dengan soalan macam tu pun, awak dah teragak-agak. Maknanya awak sendiri pun tak pasti dengan perasaan awak,'

'Tapi saya dapat rasa, saya memang sukakan dia. Suka dengan senang tu apa bezanya?'

'Kalau suka, cinta, sayang...kita akan berubah bila jumpa dia. A girl is a girl after all. Saya akan take time untuk bersiap, pakaian kemas, pertuturan dan segalanya pun nak cover. Kalau awak senang dengan dia, maknanya you can talk almost about anything to her. Kalau depan orang yang kita suka, mungkin kita akan berfikir-fikir nak cakap pasal apa,'

'Tapi itu namanya tak jujur. Dalam perhubungan perlu kejujuran,'

'Cam ne ek...ok, nak kata tak jujur tu, mungkin betul. Tapi sebab kita suka dia, sayang dia, kita sentiasa nak nampak dan berikan yang terbaik untuk dia. Jadi saya rasa, itu bukannya tak jujur, tapi kita berubah menjadi sesuatu yang lebih baik,' jujur mempunyai maksud yang subjektif bagi aku.

I think he really like this girl. So the next thing we're talking about courage. He said that few of his friends been suggesting crazy idea of not contacting the girls for about 2-3 days (me too). I think it's a great idea. Since before this, he's the one take part of messaging the girl. So, try to slow down for a few days and there might be consequences.

'Selepas beberapa hari awak tak contact, then awak mesej dia. Ada dua kemungkinan ;

*Dia akan terus reply mesej awak. Pertama sekali mungkin dia akan tanya 'awak pergi mana? senyap je...' ataupun dia akan tanya 'awak tak sihat ke?'

Kalau respon macam ni, ada peratusan tinggi dia memang sukakan awak.

*Dia lambat reply mesej. Macam nak tak nak je reply.

Respon macam ni pun ada dua kemungkinan. Dia mungkin terlalu gembira awak mesej dia, sampai dia tak tahu nak reply macam mana kerana terlalu banyak perkara yang mahu diperkatakan. Ataupun dia memang tak sukakan awak. Awak mesej atau tak, sama je.

Perkara lain pulak. Jangan rasa kecil hati kalau selama beberapa hari awak tak mesej, dia pun tak mesej awak. Perempuan ada perasaan malu, jadi dia sangat malu untuk memulakan mesej awak kerana awak yang selalu mesej dulu. Sila maklum. Ataupun dia memang tak suka langsung. Sebab tu dia tak kisah awak contact dia ataupun tak,'

Whateveritis, I asked him to berusaha. I don't want him to cuba. Berusaha is liked you really fight to get her, and you are certain of your feeling towards her. If you cuba, then you are not certain of your feeling, and it looks like if you're not getting her it's not a big deal at all.

Men and women need to talk about their feelings a lot. As long as they're not taking it over than their faith. Then it is okay (n_n).

Thursday, June 7, 2012

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 6/07/2012 08:57:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Bila dia beritahu dia akan berpindah. Aku tergamam. Mana taknya...kalaulah dapat di tempat yang aku tak mau tu...hmm haruslah bersedia mental. Fizikal kemudian. Jika keadaan memerlukan.

Tapi aku pernah berada dalam situasi tu. Aku sedar peluang yang terbuka. Apatah lagi dia yang masih belum ada apa-apa ikatan. Ah, lantaklah orang nak cakap aku syok sendirik ke ape. Yang penting, benda yang sama akan berulang.

Bila aku beritahu dia mende-mende tu akan terjadi, dia tak percaya. Dia cakap la muka tak semenggah la, tak berduit la. Mereka tak tahu. Kami tak tau. Yang kami tau, nak mengendeng ajek. Lantaklah muka pecah rumah ke, perut boyot ke, hape ke, janji ada orang nak ajak makan, belanja tengok wayang, ade orang back-up kalau ada pape terjadi, ada orang call dan boleh topapkan, ada orang nak hantar ke sana sini, ada orang nak bawak jalan-jalan hujung minggu. Itu yang kami kesahkan...gamaknya. Tapi itu la yang berlaku.

Ada je yang dah berkahwin pun masih mencari si siswa yang tak single tapi available. Aku pernah berada di zaman tu. Jadi aku tahu la. Aku melihat dengan mata dan kepala. Ada yang skandal mengalahkan dato' datin dengan anak ikan dan anak ayam.Aku berada di situ.

Risau. Kalau jauh, tak risau. Semakin dekat semakin risau pulak. Tensen plak rasanya. Boleh tak kalau nak menuntut ilmu telepati supaya kita boleh tengok apa yang dia buat? Ah, mengganggu privasi plak kekdahnya.

Apa-apa pun, sekarang la masa yang terbaik untuk aku hembus-menghembus kat muka dia. Biar hati dia lekat kat aku. Muahahaha. Nanti aku akan carik satu masa, aku nak dating lepas tu aku nak hembus dengan baca-baca sikit. Mana tahu, jadik. Hari tu baru sekali aku hembus, lepas ni nak try lagilah. Hikhik


**hembus bukan bermaksud aku baca mantera2 ngarut yek, tolong skit**

Sunday, June 3, 2012

Plan for the big 'M'

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 6/03/2012 09:55:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

I am soo happy right now since the date has been set up. InsyaAllah another 6 months 4 days from now. Planning for a marriage is fun. But when you count up the total amount that would take place, boleh pengsan! It's true when people say, today if you don't have 30 thousand ringgit, don't ever dream to get married. Few~

Now I'm looking for the photographer that still available on my date. I've past few that is very good, but since by that time we don't have specified date yet, so I let them go. Now, all of them are fully booked. Why end of year is always the most popular time to get together?

Can I have like a budget planner that may help me using my money wisely? Now that I'm trying to cut down a little bit from my monthly shop.

For the cooking things and ingredients, I let mak and abah decide it. I'm just giving out the cash (nooooooo~) and let them buy what they want, what their heart desire. My part would be the other, like pelamin, photographer, candy buffet, kad jemputan and berkat. **baru perasan tak masukkan kos kad jemputan dalam bajet pffftt**

This is my budget shortlist :)


Tengok tu, lupa nak masukkan bajet candy buffet pulak!!

Whatever. This is just the raw cost. I'm trying to go for as low as possible. This month I need to nail few photographers and their quotation. Next month, pelamin! :)

Saturday, June 2, 2012

Salah

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 6/02/2012 11:00:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Salah orang kita selalu nampak..
Salah sendiri kita tak pernah nampak..
:(