.

seposen untuk Porsche

Tuesday, October 21, 2014

Sup Tulang Berempah

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/21/2014 09:41:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, termakan jugak daging korban yang emak bekalkan. Sebelum mak bekalkan hari tu, mak rebus dulu tulangnya dan kemudian disejukkan, baru masuk tupperware. Sebab perjalanan jauh dari Selatan ke Utara, kalau bekalkan daging segar takut basi. Jadi, sampai rumah aku pun terus masuk freezer.





Senang je aku buat sup tulang ni. Cuma masa memasak tu ambil masa lama sebab aku tak ada periuk tekanan. Aku rebus atas dapur je. Esoknya asben dok tanya, 'sup semalam ada lagi?' Sedap lettew. Sebenarnya aku mengikut tips Mamak Haji, korang boleh gugel blog dia. Katanya lebih lama kita mereneh sup dengan api kecil, lebih sedap sup tu sebab ia pekat dan beraroma. Aku akui, memang betul pun.

Bahan untuk direbus dahulu:

1kg tulang
Seinci halia diketuk
Bunga lawang

Bahan tumis:

5 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
Bawang ni digoreng sampai jadi macam bawang goreng. Warna coklat dan baunya wangi. Dah siap bawang goreng ni terus masukkan dalam periuk rebusan tulang tadi. Minyak gorengan bawang ni aku tak campur.

Bahan rempah tumis:

5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 paket kecil rempah sup
Sesudu kecil rempah kurma
1 batang serai dititik
Sedikit lengkuas (aku tumbuk pecah je)

Kesemua bawang putih dan merah ditumbuk. Kemudian ditumis sampai naik bau, masukkan perencah sup, perencah kurma, serai dan lengkuas. Tumis sampai naik bau dan campakkan semua ke dalam periuk sup tadi. Perasakan dengan garam.

Kendian, tunggulah sampai daging empuk dan boleh dihidangkan bersama sambal kicap dan limau nipis. Sedap...ade masam-masam sikit, pedas sikit. Memang segar menghirup sup ni.

Thursday, October 16, 2014

Dipanggil Menghadap

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/16/2014 10:02:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Aku seorang yang patuh. Patuh kepada arahan. Ada sesetengah berkata aku ni lurus bendul sebab tak reti mengelak kerja. Tapi bila aku fikirkan itu tanggungjawab, aku tak kisah orang kata aku ni lurus bendul.

Cuma aku terkilah. Jika aku yang sentiasa patuh ni, hanya kerana satu kesilapan, aku dihukum dengan berat sekali. Berbanding mereka yang sentiasa mengelak tanggungjawab, dan tidak pernah menerima apa-apa hukuman.

Jadi, bila aku mengelak meeting semalam dan hari ni aku dipanggil supervisor. Aku jadik menyampah. Waktu ini la yang ikhlas jadi tak ikhlas kerana aku mengungkit segala-galanya. Dah la selama si orang atasan tu takde, kerja dia aku yang cover. Kalau sikit tak apa, ini banyak. Terima kasih pun tak ada. Lagi nak push aku buat kerja ada la. Kan aku dah cakap, aku akan mengungkit. Sebab aku sedih bila mereka tak ada sifat tolak ansur. Bukannya tak pergi meeting sebab aku suka-suka, aku bersebab.

Meeting aku tak pernah gagal hadir. Jadi kalau kerana sekali ni aku dihencap kerana meeting nan satu itu. Memang aku hangin. Dan aku tak kisah dia nak marah ke..nak herdik ke..sebab aku dah letih dengan orang yang taunya bagi order je.


Sunday, October 12, 2014

Tak puas hati, isi tangki dengan air, percuma!

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/12/2014 09:02:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Hari ni dapatlah berehat kejap kerana asben bawak anak pergi kerja. Aku pulak nak ngemas rumah tak jadik kerana kontraktor yang renovate dapur kami tidak menyiapkan kerja mereka semalam. Kerja 2 3 hari jadik kerja 2 minggu nampaknya. Syabas kroni!

Kenaikan harga minyak walaupun sekadar 20sen seliter memang membawa impak yang besar dalam pembahagian pendapatan perkapita family aku. Yaa..walaupun 20sen. Aku ni seminggu isi minyak 2 kali dengan jumlah hampir RM150. Tu baru seminggu, darabkan dengan 4 minggu bekerja dah dekat RM600.

Aku terkilan dengan sikap segelintir masyarakat yang tidak merasa beban orang lain. Aku lihat mereka mengambil jalan mudah dengan menasihati orang yang kurang berkemampuan macam aku ni untuk 'campur je dengan minyak masak kalau nak liter yang lebih.' Ketahian apakah itu?

Maaf cakaplah. Aku lihat mereka yang 'tak fikir sebelum bercakap' ni samalah seperti pak muntri yang kata 'kalau tak suka duduk Malaysia, keluarlah!'. Baguslah cara pemikiran macam tu.

Kebanyakan statement kurang bijak ini dikeluarkan oleh golongan berada dan berkemampuan yang mampu membayar lebih untuk segala-galanya dan tidak terkesan jika minyak naik waima seringgit sekalipun. Mereka juga boleh tergolong dalam kumpulan senior di mana gaji sudah stabil dan anak-anak sudah besar dan tidak memerlukan BR1M lagi. Kumpulan masyarakat ini juga adalah penyokong parti dacing.

Aku atas dasar hormat, aku tidak meneruskan perang wassap. Kerana aku sedar, ada pihak memerhati yang mengharapkan kami bertikam lidah menerusi aplikasi itu. Pihak memerhati ini terdiri dari mereka yang 'lalang' yang suka mengapi-apikan kami. Jadi, aku sekadar berkongsi tips yang aku dapat dari group lain mengenai cara lebih bijak mengisi minyak petrol. Disuruhnya aku tambah minyak masak ataupun isi dengan air. Just for your information, air pun kena bayar. Ke u suruh i isi dengan air kencing u?

Nanti dikata aku ni kurang ajar dengan orang tua. Tapi orang tua yang sukar menerima pendapat orang muda inilah yang membawa kehancuran masyarakat madani....gitu bahasa aku ye. Adakah kerana anda dahulu makan garam maka anda lebih memahami segalanya? Adakah kerana anda profesor maka anda tahu semuanya tentang politik, sosio-ekonimi, kaunseling dan kebudayaan?

Kemonlah, that is so typical old people. I prefer the one who can listen to our voice and think about it. We're not just raising up things because we hate you, Definitely not. But because we are living the world now, and ignoring us just make us upset.

If you have children, and your children comes to you when something happen. Would you just sit there and won't get your child to talk?

Or you sit there, listen and try to console him?

If you are choosing the first one, you might as well nurtured him to be rebellious. Without you knew it.

But the second one, you make a thinker and as well a good partner. Listen to us, try to console and make changes. This is what a discussion meant to be. To get things better.

Ada mata pandang, ada telinga dengar, ada mulut diam...

Yang remeh dan yang temeh, berlegar di sekelilingku...

Buatlah, buatlah, buatlah tak tahu...

Biarkan, biarkan, biarkan berlalu...

Someone remind me of this song. And personally I don't enjoy it as much as she did. Ini ialah lagu yang menyindir. Menyindir mengenai sikap sesetengah masyarakat yang buat tak kisah dengan apa yang berlaku di sekelilingnya. Tak kisah asalkan dia boleh hidup. Inilah lagu untuk masyarakat yang mementingkan diri. Bagai enau dalam belukar. Apabila kucing tiada gigi, tikus mula menari-nari. Nampak?

Untukmu, semoga berbahagia.






Tuesday, October 7, 2014

Cabaran seorang surirumah

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/07/2014 03:33:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Sejak-sejak incik asben mengikuti kursus selam ni, letihnye aku kemain. Memikirkan timbang rasa seorang isteri tu, aku masakkan dinner. Bukan sebelum ni tak pernah masak, masak je. Tapi sejak dia on course ni, itu merupakan part of my responsibility dalam memastikan perutnya berisi. Balik kerja ambik Raid dah pukul 3.40, sampai rumah dah pukul 4.00 petang. Itu jam la nak mengeluarkan ayam, ikan atau daging dari freezer sambil merancang menu apa nak dimasak. Maklum aku ni masakannya memang simple. Kadang lauk hanya sejenis, sejenis lagi ialah kicap sambal cecahan budu.

Kadang kesian tengok suami berlaukkan sejenis. Jadi, isteri ambik effort untuk masak dua jenis. Satu ayam/daging, satu lagi sayuran. Wah, selera pulak dia makan. Kadang tu balik malam pun dia mengulang lagi sepinggan. Tapi keletihan aku pulak tak tertanggung sebab nak menguruskan Raid. Mandikan dia, main dengan dia sambil mengemas rumah.

Aku membayangkan macam manalah surirumah yang mempunyai anak 3 4 5 orang tu. Macam mak aku. Jenuh nak menguruskan kami adik beradik dikala abah tak ada kat rumah. Tapi dulu kami survivor. Bedal je apa yang ada. Aku sekarang mengada-ngada, makan kena berhidang siap hias cantik-cantik.

Kadang tu bila tengok hujung minggu, wah seronok bapak dan anak tergolek dalam bilik. Ibunya dah bangun seawal jam 6.30 pagi sebab nak siapkan sarapan, sambil mengemop rumah, sambil itu jugalah basuh baju dan sambil itu jugalah merancang apa nak beli kat pasar. Memang aku selalu beli stok lauk untuk seminggu.

Tapi waktu hujung minggu jugalah kot laki aku nak makan spesel-spesel sebab aku ada masa untuk memasaknya. Kalau hari bekerja lauk hanya kacau goreng, tapi hujung minggu boleh la bergulai asam pedas bagai. Dan terlebih rajin pulak siap baking brownies atau buat puding. Kemainlah demi nak memikat perut suami. Aku tak taulah berjaya pikat atau tak.

Minggu lepas besday aku. Dan suami aku terlupa. Itu pun dia wish sebab dia bukak fesbuk tengok wall aku ada ucapan. Itu pun selepas tiga hari. Ceit! Aku pun buat-buatlah masam muka. Muahahahah! Tapi lepas tu ok je..sebab hadiah dia dah bagi awal dua bulan. Kikiki.

Semoga diberi kekuatan olehNya untuk meneruskan hidup ini sementara menunggu mati.