.

seposen untuk Porsche

Wednesday, December 30, 2009

kroihh

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 12/30/2009 11:55:00 PM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

suasana dalam panggung tu gelap, cuma cahaya dari skrin jek yang menyuluh kelam. dalam gelap-gelap panggung di tengahari tadi, aku tangkap bunyik nih

"kroih...snniff..kroih..."
dengkur tak hengat. heh, kalau ade bunyik ajaib macam tu yang lawan speaker panggung, takkan aku buat dek jek. aku toleh. oh, mamat sebelah tertido, terteleng-teleng kepalanya. aku sengih sambil tengok citer balik. pastu aku dengar bunyi lagi

'kelepap, kelepuk!'
"abang bangun, orang tengok!" awek dia bisik. bisik ke hape camtu sampai aku pun dengar. hmm..ini kes boyfren nak tengok Avatar, girlfren nak tengok Sherlock Holmes, dan boyfren mengalah.

Tuesday, December 29, 2009

revolusi sms

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 12/29/2009 02:00:00 PM 1 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

'na uat pe r an'
'ta mam lg kew'
'na er? sy blanja k'
aku tergamam. kadang-kadang, aku hangin satu badan gak bila sms tu terlalu simple. mata nak tengok, pastu kena digest lagi kat otak untuk fikir pe la mamat ni nak tanya sebenarnye. dan kadang-kadang jugak, bila sesuatu benda tu terlalu simple, tak spesel la pulak jadiknye..kan?

Friday, December 25, 2009

sayang askarku

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 12/25/2009 12:34:00 AM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

1. http://chedet.co.cc/chedetblog/2009/12/malaysian-maverick.html baca komen pembaca blog dr.M mengenai politik Malaysia yang sedikit sebanyak membuka mata dan minda. sebab aku pun separuh tentera, aku tak setuju kalau aset-aset ATM didedahkan sepenuhnya.

2. Sejak penubuhan DAP , parti ini sangat menentang peruntukkan wang kerajaan untuk Angkatan Tentera. Kerajaan kita hanya memberi peruntukkan yang jauh lebih kecil untuk ATM berbanding sektor lain seperti pendidikan dan kesihatan. Itu pun DAP bantah dan tentang.

Agenda sebenar DAP adalah untuk melihat ATM kita lemah. ATM yang kuat boleh memberi ancaman kepada keselamatan Singapura agaknya.

Baru-baru ini DAP meminta kerajaan menubuhkan suruhanjaya menyiasat kehilangan enjit jet F5E. Mereka menuntut siasatan bukan sahaja terhad kepada 2 enjin itu sahaja tetapi juga kepada keseluruhan aset ATM. Maksudnya jika ditubuhkan mengikut kehendak DAP, laporan suruhanjaya itu meliputi keseluruhan aset tentera akan didedahkan kepada umum.

Mengapa kita tidak siasat dari mana DAP mendapat punca kewangannya?

*dipetik dari blog http://chedet.co.cc

Thursday, December 24, 2009

ambia

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 12/24/2009 09:33:00 AM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

duduk 'menengkreng' atas motor tunggu mak beli ikan, sayur-mayur, gosip dan memacam perkara lagi kat pasar mini tu, mataku ramah perhatikan orang keluar masuk kedai. tetiba,ada seorang yang betul-betul menarik perhatian.

orang kampung panggil dia 'ambia'. dilahirkan tidak berapa sempurna sifatnya, dari segi mental dan fizikal. kerjanya, memikat burung. dulu aku kecik2, aku tengok abah rajin tegur dia. orang2 kampung selalu gunakan dia untuk takutkan budak2 yang suka merayau waktu tengahari. 'nanti ambia tangkap kau baru tau!' ada jugak budak2 yang suka ejek dia, ah, orang tua pun ada jugak yang ejek dia.sekarang dah besar, ramai orang kampung aku tengok belanja dia makan kat warung, tegur dia, borak.

dia pun dah tua sekarang ni. rambut putih dah memenuh kat kepala. mulianya hati dia, sebagai seorang insan yang tak sesempurna orang lain. dia beli barang pun pakai duit, orang sekarang ni, yang cukup fizikal dengan akal, menyamun la, mencurik la even kat kedai.

walaupun dia macam tu, dia tegur orang. bebudak muda sekarang ni, lalu sebelah orang tua, pandang pun tak mau. aku kerap jugak tengok dia pakai baju melayu pergi solat kat masjid depan tu. sambil berjalan, dia membebel. apa yang dibebelkan, tak tahulah. tapi aku rasa sedih, jiran dekat2 umah aku ni, jumaat pun susah nak pergi.

sedih tengok dia, sebab kenapa? entah le. tapi bagi aku, darjatnya di sisi Allah swt pasti tinggi. mak aku kata, orang macam tu tak banyak buat dosa nak dibandingkan kita ni...

Wednesday, December 16, 2009

tandas aka jamban

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 12/16/2009 10:15:00 AM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul
terbangun dari tidur, aku terasa perut memulas-mulas. tahan kejaplah. aku cuba tutup mata. seminit...dua minit...peh, kaki dah rasa sejuk, pastu rasa berpeluh pulak. hadoi...ini memang simptom2 di hujung pucuk nih. aku tengok jam kat phone, pukul 2 pagi. ah,sudah. rumah memang dah gelap la. terbayang tandas kat luar rumah, jauh ouh! dengan gelapnya suasana

aku bangun. dalam kesakitan, aku berfikir-fikir nak kejutkan atuk ke tak payah. takutnya nak melepas pepagi buta camni. nak tunggu subuh lambat lagi, ade harapan constipation keesokan hari kalau tahan. ah, kejut je lah. lagipun, atuk dah beri jaminan awal-awal. ade kes kecemasan camnih, kejutkan aje dia. nanti dia teman.

aku pun ketuk pintu bilik atuk dan goyang2kan bahu atuk. dalam masa seminit, atuk berjaya bangun dan hulurkan aku lampu suluh serta ubat nyamuk.

'gi dulu, jap lagi atuk-'

cup!! terus aku bukak pintu rumah, lari-lari terus pergi tandas kat belakang rumah yang jaraknya dalam 80m tu. seminit dua aku dalam tandas, tak dengar derap kaki atuk. aku tak heran. masuk lima minit. aku rasa cuak. mana atuk nih? aku jenguk kepala.

huwaa!!! atuk tengok dari tingkap bilik dia jek! sambil menopang dagu. ah, haru sudah. time berangan tadi, mana aku fikir takut. dah setel urusan ni, mula la kecut perut nak balik rumah. gila, aku rasa macam nak tunggu dalam tandas tu sampai esok pagi. sudahnya, lampu suluh dengan ubat nyamuk ke mana, aku bertempiaran lari masuk rumah di pagi hari.
p/s: kenangan. masa benda tu jadik, memang rasa tak best. tapi bila ingat-ingat balik, kelakar pun ada.

Monday, December 14, 2009

jatuh terduduk

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 12/14/2009 10:50:00 AM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

feels like i can almost cry

Sunday, December 13, 2009

kabel

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 12/13/2009 10:40:00 AM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

sewaktu duty kat QM, ade lagi beberapa orang kadet regular duty skali time tu. per'borak'an banyak berkisar pasal diorang dan Navy. tanya sorang kadet ni, berape umur dia coz dia tak nampak baya-baya aku pun.

'22 la, haa...yang ni (sambil merujuk member di sebelah) 21'

aku tercengang. te..hehe..comeynye la ko ni kan

'ko masuk Navy ni pakai kabel ker?' tanyaku tanpa rasa syak wasangka. terus si Basit ni sengih sambil toleh kat member dia lagi sorang tu.

'ade plak kabel-kabel' katanya dan terus cerita proses dia masuk Navy dari awal-awal dulu sampai la sekarang.

last day hari nak balik tu, baru aku dapat tau dia tu anak panglima...gila besar kabel dia! entah-entah dia kecik ati kot aku tanya macam tu. sorry...gua tak tau..

p/s: fikir sebelum tanya.

Friday, December 11, 2009

L.U.M.U.T.

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 12/11/2009 11:25:00 AM 1 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

baru balik training Palapes kat Lumut. takder la penat sangat memandangkan pergi sebagai senior. tapi tahap mengantuk dia memang champion. baru jek mandi pagi, after sarapan dah ngantuk balik. padahal bukan buat ape pun.

kat Lumut, seronok kalau pergi dan kau:

1. LDOD : peh..time latihan tetap kena turun, tapi paling syok, kau duduk belakang. dan time orang lain terlompat2 buat jumping jack ataupun push-up, kau bole tengok sape yang belit sambil sengih2 kambing

yang tak syoknye : ade jek pegawai regular yang takleh tengok orang2 LDOD ni. ade je time orang lari2, kau kena kutip sampah la, menyanyi la, belajar piping la... kalau jenis yang baik, dapat tengok tv

2. SOB : yang ni memang sakit betul. tak payah turun training dan boleh duduk kat mess (bilik). orang lain berlari tetengah panas, kau boleh baring2 sambil bukak kipas. nyaman tak terkata. ataupun mase rounds malam, orang lain kena berdiri tunggu pegawai, kau bole baring. bila dah sihat, bole cuci baju dan mandi sepuas2nya mase orang lain takde.

yang tak syoknye : time makan, kau la orang paling lewat makan sebab makanan kena tunggu orang hantar. besenya, sob tak heran pasal makan, yang penting ubat dan tido jek.

3. Duty : setakat duduk dekat Quarter Master keje yang mudah. paling syok kena duty pukul 2-4 petang, 4-6 petang, bole secure aktiviti petang. duduk jek, borak-borak dengan pegawai ke, kadet ke, lepas tu time makan, kau dulu makan

yang tak syoknye : kalau kena duty pukul 2-4 pagi, 4-6 pagi, memang lebam mata jalan sorang2 dari blok ke QM. jawabnye..tak tido malam la

4. Midshipmen : agak syok la, sebab tak perlu keringkan tandas, tak perlu bangun pukul 4 pagi untuk aktiviti larian pagi, tak perlu Stand by bed untuk rounds (lawatan malam), aktiviti pun lagi best sebab banyak praktikal, takde kelas.

yang tak syoknye : takde kot..hehe aku enjoy jek

5. Kadet : serius best! sebab sangat pack dengan aktiviti, badan rasa sihat sebab aktif. tido pun lena semacam, sampai dalam kelas pun tertido2.

yang tak syoknye : buat kerja macam lipas kudung. tido tak cukup, satu hal. pastu berlari ke sana sini. lepas makan pun kena lari jugak, senak perut dibuatnye.

setakat yang dapat dikenalpasti. ape pun, kat sana la jumpe ramai kawan..

Thursday, December 10, 2009

kira-kira

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 12/10/2009 09:09:00 AM 2 comments Links to this post
sayatetapsaya betul


situasi : waktu malam, sedang mengajar si adik mengira sebab kena tolong dia siapkan kerja tuisyen.

'eh, kau kira campur jari tangan dengan jari kaki?'

'ha'ah la, kat sekolah pun adik buat camni gak'



Wednesday, November 18, 2009

exam

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/18/2009 02:30:00 PM 3 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

lagi 45 minit exam tamat
dah 80% dewan kosong
dek kerana boring
belek2 slip exam purple tu..(ter'print' purple sebab ink abes)
banyak ruang lagi ni
terus catit barang2 keperluan yang nak beli
sebab setel jek last paper ni
nak shopping (^_^)
ok, siap tulis list barang
tengok jam, ada lagi 40 minit exam nak abes
pergh, ingat lame sangat dah tadi dok pikir barang2 nak beli
goyang2 kaki
boring
main2 senyum plak ngan bebudak belah depan
sedap aku sengih sambil angkat2 kening
pengawas peperiksaan datang
dengan muke masam
padan muke ko,za
sape suh main2 time exam?

Sunday, November 15, 2009

saye sayang M

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/15/2009 10:40:00 AM 2 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

hmm..membaca blog dr.M satu kemestian bagi saye. fikir2 balik, betul jugak apa yang dia kata tu. media kita, kalau pasal amah Indonesia kena dera, siap sediakan 1 kolum khas kat paper just for them to luahkan perasaan. tapi nasib Johor jual air kat Singapore sebanyak 3 sen untuk 350 million gallons for raw water yang perjanjiannya bakal tamat 2011 tak pulak digembar-gemburkan.

baru dapat tahu, dulu base Navy kita di Woodlands dipindahkan sebab sewanya berlipat kali ganda meningkat, sebab tu kita keluar dari situ dan baru berpindah ke Lumut.

ramai yang berasa zaman pemerintahan Tun Abdullah kucar-kacir.

baca blog beliau memang ok. terbuka jugak fikiran ni dari fikir life pasal diri-sendiri yang tak habis2. ada yang kata 'ala, kita kan remaja, sampai mase undi, undi la,' 'janji negara aman dan tenteram, Malaysia boley maa', 'tak suke la pasal politik2 ni.'

janji,saye tak mahu jadik orang Malaysia yang tak tahu apa-apa. bila orang Indon sibuk 'Ganyang Malaysia', kita pun sibuk nak lawan balik tapi tak tahu kenapa. ada je masalah negara lain yang lagi penting berbanding Indon tuh.

bace belog Tun M, lintang-pukang carik kamus. gila ah bahasa dia! yang komen pun 1 hal, nak jugak pakai bahasa susah nak paham. hadoi...

p/s: malu bace blog dia..rase diri ni cam kecik sangat

Wednesday, November 11, 2009

penangan kaki

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/11/2009 10:43:00 PM 0 comments Links to this post

sayatetapsaya betul

'nak sangat pergi air terjun, dengar cerita member memang macam best. bertolak dari tempat tinggal sampai kat tempat air terjun dah pukul dua lebih. kawan-kawan memang seronok tak terhingga. hilang sifat kejantanan bila turut menjerit sama tatkala terjun dalam air.

aku seronok. menyelam timbul, menyelam timbul. macam kura-kura pun ade. tiba satu masa, sedap aku floating, tiba-tiba

blurp!

aku cemas. kaki kena tarik. ape lagi...penangan kaki gaban

member sorang tu, balik mata lebam

moral: kalau taknak orang buat kat kita 2 kali ganda, jangan buat kat orang

Monday, November 9, 2009

mak hakew

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/09/2009 11:21:00 AM 1 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

'mak, orang nak balik kampung!!!' beritahu dengan wajah ceria..
mak terdiam
'hmm..takder duit la tu nak balik kampung,'
hampeh betul...

Friday, November 6, 2009

dia akan pergi

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/06/2009 04:41:00 PM 2 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

tak lame lagi dia pergi..dan dalam hati ni mula rasa sunyi..
mula-mula dia datang dalam hidup, susah sangat nak terima
tapi dia okey..kami cuba jugak
menyedari manusia tak sempurna
hati ni terima jugak dia
dulu, dia ada ke..
takde ke..
saye tak kisah langsung
sebab dia bukan siapa-siapa
lama-lama, kami makin mesra
rindu kalau tak jumpa
sanggup contact walau seorang tu kat selatan, seorang lagi kat ceruk mana ntah
memang marah tu ada
tapi sayang tetap sayang
kini semua lain
dia isi ruang kosong dalam hati
kalau dia pergi
dia bawak sekali
nanti yang tinggal, cuma ruang kosong
sekarang, kalau dia takde, rase sunyi...
kejamnya!
korang tau tak, aku akan rindu korang gila-gila?










Wednesday, November 4, 2009

takut la sangat

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/04/2009 04:36:00 PM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul
Jave...
seat aku paling dekat ngan dia mase dalam dewan exam
kira toleh trus nampak muka dia la
gila pandai mamat tu
aku pulak, duduk dekat2 dengan dia
makin gugup
kertas soalan depan mata tapi tak boleh bukak
si Jave ni dengan selamba bukak
lepas tu, dia toleh
'i saw something scarry'
SENGALLL!!!
tak memasal aku ter'mental'
mula la kecut perut, hilang sume benda
jawab exam tangan menggigil
Jave!!!

Sunday, November 1, 2009

muka hensem pun tak guna kalau perangai macam...

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/01/2009 10:32:00 AM 3 comments Links to this post
sayatetapsaya betul


beberapa tahun kebelakangan ni, pihak LHDN dah suruh orang2 isi borang cukai pendapatan online. satu hal pulak abah memang tak reti gunakan internet. setakat microsoft word beliau lepas la sebab nak buat surat claim koperasi. sebelum ni pun isi borang manual.

kisah mula, bila tahun pertama kuatkuasa isi borang online, abah pergi pejabat LHDN daerah Segamat. kerana tidak celik IT, abah dan ramai lagi orang seangkatan dengannya pergi ke kaunter yang sediakan khidmat isi borang online tu. memang berbaris panjang la. sampai turn abah, setel isi, hambik kau bayarannya RM50!!

abah cerita kat saye, memang la saye tak puas hati. RM50 untuk isi borang online? sedangkan isi borang tak sampai sejam, kalau ikut penggunaan di kafe2 siber yang lain, tak sampai RM2 pown! tahulah abah orang kampung, tak tahu apa2 pasal internet tapi tolonglah berperikemanusiaan sikit. pergi kat kaunter tu, bagi jelingan bapak tajam+mantap same tukang isi borang. entah berapa ribu la keuntungan haram dia kaut hari tu. sebab abah pergi pagi, ramai. siap kena ambik nombor lagi. abah pergi petang tu pulak.

kurrrranggg ajjjarrr punya orang. sanggup menipu orang2 tua dan seangkatan yang tak reti IT mase nak isi borang? sejak kejadian tu, memang ambil langkah drastik untuk isikan borang cukai abah setiap tahun.

Tuesday, October 27, 2009

nangis...

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/27/2009 04:03:00 PM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

minggu yang agak tekanan bagi sumer pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan minggu depan
menatap nota2 yang agak berhabuk macam barangan lama yang berharga
saye rasa nak menangis
agak tertekan sebab cuai+lalai infiniti
dah nak pekse pun tak sedar2 lagi
mak call
mak pesan
'study..study..study..'
mase ni mula la jiweng tu datang
panas mata, mula la nak meleleh
selamat rumet tak perasan few...~
status kengkawan kat facebook ngan yahoo messenger
'study mode', 'busy-study' dan yang seangkatan
wonder
mum always have the power to bring me up
even with just a short and simple phone call

Monday, October 19, 2009

bunyik perut

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/19/2009 07:49:00 PM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

hari ni pergi pusat pergigian usm lagi. kali ni untuk tampal gigi plak hehe
ok, mase berbaring2 dalam dakapan doktor gigi pempuan tu
rase ok jek sebab dia buat, memula bace Basmalah
pastu start la bunyik 'ngiiiiiiiuuuu...'(camtu la lebih kurang) kat gigi ku
tapi dia wat slow2
sampai satu tahap
tengah sedap2 dia dok borak ngan assisstant dia sambil menenyeh alat tu kat gigi
tetibe jek gegendang telingaku menangkap bunyi
'krroook'
kat perut doktor tu
aik, tak sarapan ker
spontan dia kata 'sorry'
rase nak gelak tapi tak dapat, tahan je la(^-^)
pastu, ntah camner tapi dapat rase
semakin kuat dia tenyeh alat tu kat gigi aku
NGILUUUUUUU!!!!!
bergenang gak la air mata ni dibuatnye
sakit satu hal
wuuuu...balas dendam ke...(ToT)
tak aci...

Friday, October 16, 2009

tuan thomas masam manis

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/16/2009 03:05:00 PM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

'za, pegawai nak jumpe'
ah, mula la ketar lutut sebab buat buku akaun Navy ikut format sendiri, dengan tak betulnya, duit masuk kuar tunggang langgang. almaklumlah, prinsip akaun mase form 3, dah zaman jepun nak suh ingat balik mana larat. malam tadi takleh tido mengenangkan ari ni punye pasal. takut woo, siap bitau lagi 'aku taji jugak kang bendahari ni'. sakit perut+ nak nangis + cuak triple action. gila ah. mati la haku...

pagi tadi, siap baeeek punya memandangkan bliau lelaki, mungkin kalau cun2 skit, kurang la rase nak menaji bendahari ni (-_-!). dah le nak jumpa dia kat Lapang Sasar, buatnye dia jadikan aku sebagai sasaran Stayer atau M16 gara2 buku akaun tu, tak ke naya. last2, aku pegi jugak dengan ketaq2 lutut. orang lain kat Lapang Sasar tu pakai suar, ye la namapun menembak, sesat aku jek pakai baju kurung. perumpamaan dia macam nampak tandas di tengah padang pasir (pelik). tapi Alhamdulillah...dia tak marah pun. wah, tuan thomas, anda memang hensem! (n_n)

lepas tu, pegi kelas then makan-makan kat tesco. kali ni, of course dah pakai cardigan dan jeans kegemaran. terase nak makan nasi. aku pegi kedai yang besenye aku pegi.
'bang, nak...nasi goreng ayam masam manis'
order baik punya dengan sora lunak
abang tukang amik order geleng2 kapla. pe hal?
'ayam masam manis tadak' dalam loghat penang pekat
jelas wajah keciwa tak terbendung (ToT), aku tengok menu lagi
'nasi goreng ayam sweetsour ade?' aku tanya lagi
'sweetsour ada!' balas abang tu yakin dan terus amik order
dengan wajah innocent...aku renung jue...yang mula tersengih2
apakah ini..?


balik2 bilik, dapat tau tuan thomas nak jumpe lagi malam ni
BUK! (jatuh pengsan)



akibat kontrol cun...

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/16/2009 12:04:00 AM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

pagi tadi pergi buat cucian gigi for free kat pusat sejahtera (klinik usm). ngilu bila terkenang2 bunyi benda alah tu. keluar dari bilik, terus cari toilet. tacap2 mne yang penting. then trus melangkah dengan penuh keyakinan keluar dari bangunan tu. sambil jari mula menekan2 punat phone carik lagu2 yang sedap untuk mencairkan lilin telinga dengan tahap desibel yang tinggi.

mata usha2, hmm..ade sorang mamat duduk kat bus stop yang sedang dituju. okeh, mula la kaver2 jalan. even mamat tu chinese, dari belakang BAPAK HENSEM! bibir vibrate ikut lagu, jalan tak pandang bawah, pandang straight je, kepala mendongak sikit (kan dah kata jalan kaver cun) sampai je berhampiran bus stop, ade sorang lagi mamat alim berjalan dengan arah bertentangan.

ntah camner, baek punye cover kontrol cun, tak semena-mena...
"Oooi!"
kakiku hampir2 terjerumus ke dalam longkang, tapi agak tersenget jugak la badan menahan dari jatuh. tapi yang peliknye...
mamat alim tu yang terjerit kecil dan..
dia siap hulurkan tangan kengkunun nak sambut in case tergelincir
dan otometikelli mulutku
"sorry..." dengan malu2 kucing dan terus melangkah untuk duduk kat sebelah mamat chinese tu

pehal lak aku yang cakap 'sori'?! dan pehal lak mamat tu pun same malu2 kucing? warghh!! sungguh ku tak paham.

Tuesday, October 13, 2009

seram sejuk di belakangku

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/13/2009 10:59:00 PM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

seronok makan di pizza meneman cik zatil berbuka puasa ganti (hehehe). keluar dari pizza dah pukul 7.45pm and it's already dark. we walk down the road and sampai kat depan pintu pagar USM, both of us looking each other. my my...bus mesti lambat. nak sampai bilik cepat. then, spontan kepala zatil menoleh ke arah jalan belakang masjid, iaitu laluan tasik. laluan tu memang short cut ke desa indah kembara.

ok, laluan tu gelap sangat. waktu malam memang jarang2 and kadang2 je orang guna. eventhough ade lampu jalan, tapi ade beberapa batang je and kat jambatan tu lagi la gelap. i pandang muka zatil
'really?'
zatil balas 'y not?'
hah? tetibe mcflurry cornetto stroberi rase tak sedap di tekak
dulu kan ade kes budak kene ***** kat situ
memang aku pernah lalu kat situ tapi mase tu ramai2,ade 15 orang
kali ni kami berdua
zatil-tali pinggang hitam taekwando
aku-jurus silat wajib je..dan mcflurry stroberi di tangan
anything happen, aku cucuk mata dia pakai sudu mcflurry!

memang keadaan kat situ gelap, lebih2 lagi mendekati jambatan yang memisahkan 2 tasik tu
melepasi jambatan, ade 2 laluan. kami ikut laluan sebelah kiri. dan aku pandang laluan belah kanan. serentak tu jugaklah...aku nampak 1 lembaga melintas kat situ!

Subhanallah! takut ngan tergamam. 1 benda jek terlintas kat fikiran, if lembaga tu orang and cuba nak apa-apakan kami..
secara automatik, kaki melangkah pantas
sampai di kawasan yang cerah,baru rase lega.
few...syukur...dan aku tak menoleh lagi ke kawasan tu
straight jalan sampai ke bilik

Saturday, October 10, 2009

gol pertama

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/10/2009 06:13:00 PM 2 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

wuhuuu!!! hari last training tapi keseronokan yang sungguh melampau-lampau.
kalau david beckham, ronaldo, kaka dan sesapepun...
lawan bola dengan saya
komfem kalah
muahaha!
of course la saye yang kalah
tapi kalau amirul, syukri dan shasa
lawan dengan saye
komfem kalah
mereka kalah!


walaupun team kami ade 4 perempuan
dan team mereka 3 lelaki
okey okey ade 2 orang pemain tambahan group kami (fendi dan safwan)
tapi saye tak sangka
saya....berjaya jaringkan gol
wargh!!!!!

bola tu dengan perlahan bergolek ke gawang
yang hanya ditandakan sepasang kasut bola sepak (sebab pemain lain pakai kasut sukan)
weehoo!

Friday, October 9, 2009

sayangku tersalah send!

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/09/2009 01:21:00 AM 0 comments Links to this post


sayatetapsaya betul




untuk mereka yang kayu tiga tu, silalah carik alasan yang best sikit kalau dah tersalah hantar mesej/emel tu ye. haish, tak bole blah manusia lelaki yang nak hantar mesej kat gf num 1 terhantar kat gf num 3. tolongla create reasonable answer. jangan bagi alasan macam ni!!!

1) tadi member pinjam phone, dia xder kredit nak hantar kat awek dia
-even betul sekalipun, carik alasan lain. kedengaran sungguh tak logik

2) mesej tu untuk mak saya. memang saya panggil mak saya 'sayang/babe/honey/bucuk-bucuk' pun

3) tak perasan saya taip nama awak tadi. awak 'ayu' kan? bukan 'siti'
-demmit!

4) err...awak tengah buat ape ni?
-kaver kesalahan dengan tukar topik

5) mesej/emel salah send. member saye dengki, dia taipkan tadi
-boleh blah!

nak detect kalau mamat tu memang betul2 kaget (cemas+risau sebab tersalah hantar kat awek num 3), dia akan balas mesej tu lambat. sebab nak cari idea kaver kesalahan tadi. beware, girls!
credit to ****** sebab beri idea entri nih



*gambar sekadar illustrasi,takde kene mengena ngan hidup mahupun mati

Sunday, October 4, 2009

umur dan muka

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/04/2009 11:21:00 AM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

'cube awak tengok muke awak kat cermin, kan dah ada kedut2 tu'
terus lari ke loker
hmm...tilik2 muka
aish..tak la..
baru 2* tahun, takkan naik kedut
lagipun saye rajin pakai pelembap
kedut susah nampak
terima kasih kawan2 yang menyambut hari lahir saya
wishes, gifts, party...
haha
really love it

selesai sesi menepung tawar mangsa (yang ni pemangsa)

mangsa


mangsa kedua-kesian kak mun kikiki

sebenarnye ada lagi sorang mangsa. tapi mangsa tu harapkan muke je hensem, model, tapi penakut tepung.


ni bliau!


















abah

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/04/2009 11:04:00 AM 1 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

semalam memang seronok + penat. saye rasa mengantuk sampai nak menangis. seyes.
ade jamuan hari raya palapes dan kami bedal sate sebanyak mungkin (hehehe cover diri sendiri dengan melibatkan orang lain)
tapi, sewaktu berbaris di hadapan markas untuk balik
pakcik bas yang bertanggungjawab untuk bawak budak transkerian balik
dijemput makan sekali
masa nak masuk ke dalam markas
dia terlanggar pintu
di hadapan lebih kurang 200 lebih pelajar
dan pegawai serta staf
kapten jo tersenyum sedikit, ade yang ketawa
saye....
sedih
'jangan ketawakan dia!'
okay, maybe i take things too serious
tapi...bayangkan
dia seorang ayah, abah
kalau saye lihat ayah saye diketawakan
kerana kejadian seperti itu
saye rasa sedih (menangis for sure)
dia sedang mencari rezeki
untuk anak2
dan tak kisah dimalukan
tapi ade anak2
malu nak mengaku
pekerja seperti itu
ayahnya

Monday, September 28, 2009

tips tidak digelakkan orang atas salah sendiri

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/28/2009 10:33:00 PM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul



balik dari johor ke penang, saye naik bas. dan saye dapat seat paliiing belakang. sebelah saye lelaki. ini bas seat 2-2. walaupun malam sebelum perjalanan i haven't got enough sleep, tapi dalam bas mata saye segar-bugar. sebab?


aku bantai gelakkan orang yang tidur seat depan-depan tu.


haha!



mamat ni tidur, kejap-kejap kepala die jatuh. huhu kesian, mesti sakit leher bliau. akak yang belah depan die pun same. tu lagi la, ekstrem punya teleng. gambar dia tak dapat snap sebab bimbang yang lain menyedari perbuatan kurang bermoral ni.

ok, ni tips untuk tak jadik macam makhluk2 dalam bas yang saye gelakkan tu.

1) adjust kerusi agar selesa untuk disandar, jika tak, kepala tak stabil, tu yang terjatuh2 mase tidur

2) elakkan dari sandarkan kepala kat bahu, komfem pasti rase tak selesa masa bangun

3) jika tak dapat elakkan perkara num 2, cuba ambil sweater dan gulungkan sedikit. biarkan dia jadik alas di bahu, sekali lagi, pastikan anda selesa dengan gulungan tu

4) jika benar-benar mengantuk, sandarkan badan sepenuhnya pada kerusi. toleh sedikit je ke arah kiri atau kanan, jangan toleh/telengkan kepala sepenuhnya. boleh menyebabkan dengkuran

5) pastikan mulut bertutup sepenuhnya. ini bagi mengelakkan sebarang cairan yang tidak dikehendaki mengalir keluar dari rongga tersebut. kalau tak dapat elakkan, cover muka dengan sweater

6) ade sesetengah yang tidur dengan kepala terangguk-angguk. hehe. ade je kan? elakkan! boleh mengakibatkan pening dan mual dan penumpang lain putus tali usus sebab gelakkan anda.

7) menopang/mengangkat dagu dengan tangan amat bahaya. sekali terlepas tangan, anda boleh terhantuk ke depan walaupun cara ini agak comel.

untuk yang naik bas sebelah siang dan mengharungi perjalanan yang memakan masa lebih 2 jam, tips-tips ini diharap dapat membantu. jika perjalanan sebelah malam, kemungkinan orang nak gelakkan kita agak tipis. tapi, apa-apa pun, silalah berhati2 ye....

Saturday, September 26, 2009

bas abang rosak la sayang

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/26/2009 03:56:00 PM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

ok, sekarang ni, mase ni patutnye saye dah sampai penang dan sedang bersiap sedia untuk turun bas kerana saye dijadualkan sampai penang pukul 4.30 petang.
tapi, apabila aral datang melintang...
percayalah
ia benar2 melintang
di tengah panas
di perhentian tapah
di dalam bas yang semakin panas
dan dengan mamat sebelah aku yang pasang lagu spring kuat2
arghh!!!
disertai kanak2 menangis
pergh!!
kalau ade penyakit jantung
ade jer yang terkiok kat sini
suddenly, mamat yang pasang lagu spring sebelah ni
mengadu kat awek die pasal bas ni
'bas abang rosak la, bas tak jalan'
kikiki
pastu suh awek die takyah keje
aish! za jahat! curik dengar perbualan orang lain
pastu die suh awek die jemput dia
kikiki
enough za!
bila la bas ni nak jalan...saye tak larat dah ni~~

Tuesday, September 22, 2009

anak mak uteh, landak vs kancil

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/22/2009 12:03:00 PM 0 comments Links to this post
sayatetapsaya betul

balik kampung dan menatap wajah sepupu2 terchentaku, sumenya dah besar panjang. anak2 mak uteh yang dulu kecik2 team *godak parit makin hensem, gila hensem! baru jek menyimpan hasrat jadik calon menantu wannabe, dapat tahu diorang 3-3 orang tu dah berpunya (ToT). credits to mak uteh sendiri sebab citer mase kat dapur. macam ni, lain kali takmau belikan mak uteh punye jeruk hehe (bliau selalu kirim jeruk dari penang)

seronok beraye, setiap rumah ape je yang dihidang saye sebat tanpa sebarang timbang rasa. harus diingat, berat badan perlu dijaga. bila makan, makan je. tapi, always remember to drink water. sebab air akan bantu proses penghadaman dan penyahtinjaan kuih-muih dan segala ketupat rendang lemang tu. makan pun kena ingat, kalau jenis yang kuat makan tu, setiap sejam atau 2 jam amik makanan sikit2. biarkan metabolisma kite bekerja. kalau dapat jus oren atau sunquick, lagi bagus. sangat membantu mengawal selera makan. lagi bagus, dapatkan buah-buahan pelawas seperti betik atau pisang sebagai makanan sampingan. bolehla buang mana yang tak diperlukan. sekian tazkirah syawal untuk ari ni (-_-!)

bestnyer raya kali ni, ade menu eksotik iaitu kancil dan landak. seyes, kedua2 hidangan ni menjilat jari! thanks to abah alip kerana menyediakan menu yang sungguh lazat ini. i bet u guys to try on this. selepas makan, baru dapat tahu landak tu ditembak (gulp!)

ready to eat kancil n landak (pics courtesy from gugel)

*godak parit=dulu2 kat kampung,ade parit yang sangat besar depan rumah, parit tu siap ade ikan-ikan kecik, puyu dan sepat. air parit jernih. godak parit ialah main kocak2 air parit tu dan memancing ikan gunakan batang ubi. di akhir aktiviti, ibu2 akan enterprem cubit telinga kami.







Saturday, September 19, 2009

tu kan kerja orang perempuan..

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/19/2009 12:54:00 AM 2 comments Links to this post
'wah, ada anak dara ko ye...'
antara ayat2 yang selalu gadis2 sunti dengar tatkala menghidang kudapan. termasuklah ayat untuk mak saye. dan mak akan sengih2, arghh! seyes tak tau nak letak muke kat mana. malu satu hal, lagipun, perlu ke orang2 tua yang berkunjung ke rumah kita cakap macam tu. mungkin antara beberapa sebab ni kot:

1) berhajat carik calon menantu antara kengkawannya
2) takder topik lain nak bual...
3) pembuka bicara, sebelum dia angkat bakul pasal anak gadis/teruna dia plak
4) nak tahu perkembangan terkini anak orang tu...(keje kilang ke, ooo..baru abes belajar ye?)
5) nak mulakan sesi mengumpat (lebih haru kalau mak sendiri join)
6) untuk tumpang tandas di rumah (takde kene mengena tapi selalu jek terjadik)
7) kalau tuan rumah ade anak lelaki, mula la intai2 'kenen'kan ngan anak gadis die
8) permulaan sesi puji-memuji antara 2 sahabat
9) berharap tuan rumah jemput makan tengahari atau dinner sekali, ye la, dah puji anak daranye..

besenye,saye akan terus lari ke dapur, dan terus tak muncul2 lagi depan tetamu tu. tobat seyh!

masalah ni saye ajukan pada sorang member. dengan hampeh dia berkata 'tu kan kerja orang perempuan'. wah...kalau ade pepper spray, nak aje kusemburkan dengan romantik ke mulutnya. zaman dah berubah, orang perempuan sekarang banyak kerja lain selain menghidang tau!

Thursday, September 17, 2009

'aii..makin kecik kau'

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/17/2009 11:46:00 AM 0 comments Links to this post

tadi aku dah taip citer lain. tetengah taip, tetibe skrin laptop blank, putih semacam. hmmph, takde maknanye la kalau dah macam tu, aku off kan terus.

semalam dalam perjalanan balik kampung, mak aku miscall sampai 8 kali! okey, okey, aku silent phone. sebab tu la. asyik call aku je memanjang, letih aku nak menjawabnye. dah le ringtone vintage, oldies, bunyiknye macam ni 'kau bilang cinta padaku, aku bilang pikir dulu, selera kita terlalu jauh, berbeza...' kalau ingat la lagu indon tuh.

disebabkan ke'obses'an mak aku call aku, aku silent phone. habis cerita. tensen aku bila asyik kene angkat call jek.

sampai umah,bese la kene panahan petir dek sikap aku yang terlalu malas jawab phone call. aku mengharapkan mak aku perasan saiz badan aku yang kecik sket, sebaliknye saiz baju aku yang dikomennye...

'baju kau...' dan mengucap panjang penuh emosi. siap geleng2 kepala plak tuh

ape? elok je aku tengok penampilan aku ni. bese la t-shirt lengan pendek, tapi aku pakai cardigan lengan panjang. ele...jeles la tu meliat aku berjaya menurunkan 2kg sepanjang bulan pose nih. haha

apart from all of this mess, seronok sampai kampung. betul-betul kampung. ade ayam (jiran punye), ade pokok buah-buahan (pun jiran2 punya gak), ada orang tua kayuh beskal pergi masjid, ade sore makcik2 bertukar2 resipi kuih raye, ade kucing (sendiri punye)...

kucing saye suke saye balik kampung!!







Tuesday, September 15, 2009

saya mana tau saya suka awak

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/15/2009 04:46:00 PM 1 comments Links to this post
wise man said
only fool's rush in
but i can't help falling in love
with you

shall i stay
would it be a sin
but i can't help falling in love
with you

like a river flow
surely to the sea
darling so it goes
something are meant to be

take my hand
take my whole life too
but i can't help
falling in love with you

Monday, September 14, 2009

barang hilang!

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/14/2009 09:07:00 PM 0 comments Links to this post
'urm..mana pendrive yang ko kata nak bagi kat aku tadi?'

sedang mengunyah sakan, aku kerutkan dahi. kemudian, angkat kening
jari aku spontan meraba poket baju kurung
dalam hati 'eh, semalam kan ade kat sini'
jantung berdegup kencang
jari telunjukku terjulur keluar dari sisi poket baju
sah, tercicir!
mane pendrive tu?
wajah kemey kupandang
dengan muke seposen
lepas tu mula la aku panik tak tentu hala
terlompat2 sebab ketakutan

rilek...kiter carik same2 kata kemey
aku tenang
tapi aku risau plak kalau ade assignment penting dalam tu-tambah kemey
hampeh~
'macam mana ni? dah le tu pendrive orang...
mati la aku nak ganti!!!'

ala...camne ni
perlu ke aku diamkan dulu
ke nak bitau orang tu pendrive dia...m.i.a.
huwaaaaa

Sunday, September 13, 2009

mangkuk dan hayun

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/13/2009 08:03:00 PM 0 comments Links to this post


sejak2 amik minor multimedia ni...seronok plak rasenyer
aku la yang paling seronok
muke tak lawa, jadik lawa
muke yang sedia cun, kita jadikan sebaliknye
ngeh..ngeh..ngeh..(ketawa jahat)
dekat sini la
jumpe kengkawan yang cambest (jiwa2 sket)


'korang jangan tengok kamera!




antara artwork yang berjaya di'setel'kan
walaupun tak le semenggah mana
tapi berjaya dapat A beb!
memang aku ratu eksploitasi member navy
gambar dorang sume lecture aku tengok
semasa assignment dihantar
tanpa pengetahuan mereka
wawawa








Saturday, September 12, 2009

di'alien'kan

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/12/2009 07:55:00 PM 0 comments Links to this post
jam pukul 7.15 petang

bas baru sampai kat sungai dua, usm

jalan kaki sampai kat stesen bas depan eureka

dah 7.20

tiba2...

'Allah huakbar....Allah huakbar....'

ah, sudah!

kereta yang lalu lalang sume toleh kat aku semacam. kemey dah menghilangkan diri di celah2 pokok bunga dan belimbing (cari spot untuk vomit sebab pening dalam bas).
mula-mula, amoi dalam keter honda civic pandang, sampai terteleng2 kepala dia tengok aku dengan muke pelik.
pastu, ade lagi pak arab lalu. kali ni naik motor, dengan bakul penuh makanan. toleh2 dengan muke pelik jugak.
tengok ape?
lepas tu, ade lagi pengguna jalan raya lain tengok aku dengan penuh makna. adush...kenapalah aku harus mengharungi saat2 penuh emosi ni.
bengang aku derang toleh2 tu, punyalah aku nak kaver muka ni.
Tuhan je yang tau.

pelik sangat ker tengok orang tak pose tak bebuke?!




tgu bas-tayang jeans baru


Friday, September 11, 2009

using money to generate creativity

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/11/2009 08:33:00 PM 0 comments Links to this post
hurm...cuti sem...
pe lagi, dengan limpahan
budak2 d umah
aku sebagai otai
hahaha
siap la mereka





lelaki hensem dan tak hensem

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/11/2009 10:51:00 AM 0 comments Links to this post
hmm…baru2 ni ader terbaca 1 artikel dalam internet yang aku rasa agak mendiskriminasikan paras rupa ditulis oleh sorang lelaki, tak ingat la nama writer tu. tapi agak syok jugak artikel ni sebenarnya. aku tulis ape yang aku ingat jer nih.

perbezaan antara lelaki hensem dan lelaki tak hensem:
1. bila lelaki hensem jalan2: orang pempuan akan pandang and tersenyum2. kengkadang tu, bila lelaki hensem tersebut balas pandangan diorang, boleh jadik gila. sampai terbawak2 dalam mimpi.
lelaki x hensem : memang la setiap orang ada mata tapi pempuan tak akan pandang sebelah mata pun lelaki kurang hensem ni. siap dikata muka cam jembatan x siap la, muka pecah rumah la, sampai tahap dewa - dikatakan seiras bangla (bangla jangan terasa)
2. lelaki hensem ader awek: akan dikata bertuah tubuh minah tu sebab dapat pakwe hensem. kalau berjalan, macam pinang dibelah 2, kira sesuai dibuat calon menantu la ni.
lelaki x hensem : kalau berjalan ngan awek, awek tersebut akan dikata rabun la, tak pakai cermin mata ke? orang macam tu pun dia nak? bakal mak mertua mesti reject awal2 sebab ingat mamat tu tukang curik sekerap kat kampung.
3. lelaki hensem putus cinta: mesti ramai tumpang kesian kat lelaki tersebut. and ramai gak minah2 offer diri jadik pengganti. kesalahan akan diletak 100% kat bekas awekz bliau.
lelaki x hensem : padan muka! dah la muka pecah rumah, ader awek pun tak reti nak jaga. mungkin minah tu dah pakai contact lense kot skang ni.
4. lelaki hensem buat salah: seolah-olah sumer orang dapat terima. mana ada manusia yang sempurna kat dunia ni, dia pun tak terkecuali. kesalahannya boleh dimaafkan. lain kali jangan buat lagi tau..
lelaki x hensem : memang padan ngan muka macam tu! biasanya menerima hukuman setimpal walaupun kesalahan xle berat sangat dan kadang2 tak wat pape pun, tapi tetap dilihat sebagai pesalah.
5. lelaki hensem wat baik: sume orang puji. iye la, dah la rupa paras cantik, budi bahasa pun baik. bos mesti sayang gila kat mamat ni. kalau cikgu2 plak, sayang gile kat anak murid ni.
lelaki x hensem : nak bodek bos la tu, xde kejer lain. dah la masuk ofis lambat, mesyuarat x penahnya ada. kalau di alam persekolahan, dialah yang dulu mengadap pengetua atau guru disiplin. tengok muka dah tau.
6. lelaki hensem sayang binatang : waa...bagusnye, budi pekerti pun baik nih. lebih-lebih lagi kalau rajin bagi makanan kat stray cats (kucing yang bersepah2 tu), kompem naik saham bai!
lelaki x hensem : sesama keluarga memang harus menyayangi

hik..hik..pada aku, ape-ape pun, manusia kan unik. mungkin pada certain2 orang, dia tak semenggah mana (semenggah=elok rupe parasnye). tapi pada certain orang plak, dia special, kan?

Thursday, September 10, 2009

bling2 for raye...

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/10/2009 01:07:00 PM 0 comments Links to this post
latest bracelet from Sabah, comes in variety of design and colors. please scroll down and if u're interested enough, just email me. i'll give the detail soon.

Color : Blue
Available
Price : RM 12
Color : Dark Blue
Available
Price : RM 12
Color : Chocolate
Available
Price : RM 12
Color : Red and White
Available
Price : RM 12
Color : Dark Red and White
Available
Price : RM 12

Wednesday, September 9, 2009

fresh pizza

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/09/2009 11:26:00 PM 0 comments Links to this post
fresh pizza delivery to your home! oven fresh. ingredients (basic) - pineapple, cheese, onion (choices), sausage and veges. add-on : tuna, chicken, mushroom, crab finger (price may vary). penghantaran sekitar Muar. delivery for minimum 20 pieces. RM 6/pc, RM5/pc (more than 20). suitable for all occasions.

freshly baked pizza

first post!

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/09/2009 09:53:00 PM 0 comments Links to this post
loving it! haa... actually xder idea nak tulis. tapi disebabkan ni first post, fikir2kan pe yang patut.

test..test...test...
minggu ni...minggu depan..
dan beberapa minggu lagi (merujuk pada exam sebenar)
beberapa bulan lagi...
jadik Leftenan Muda (insyaAllah...)
pastu...
jadik cikgu plak (masyaAllah...)

duit tadak, kad atm ku rusak amat. kene wat baru, tapi buku bank kat kampong pulak! mak bagi idea bernas...

'nak mak poskan x?'

hurm..buatnye hilang buku tu dalam perjalanan ke penang kang, pakcik posmen mesti wat muke tak bersalah punye. aku me'reject' idea mak. idea abah, 'jimatkan belanja' kuterima dengan paksa rela. takde duit punye pasal. lain2 akaun kosong baiii!