.

seposen untuk Porsche

Thursday, December 30, 2010

oh kamu, buka mata

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 12/30/2010 11:24:00 AM 0 comments Links to this post
'sebab kau dah jadik awek aku, jadik tak perlu la aku usha kau macam masa mula-mula aku nak mengurat kau kan?'

it's a big HELLLLLOOOOO!!!! Tak semestinya bila once the boy dah dapat awek yang diusahakan selama beberapa minggu (atau bulan..) tu, bila dah in a relationship korang perlu tinggalkan awek tu, tanpa call atau sms sebab dia dah jadik milik korang! Ini Salah!

Sebab, seorang perempuan lebih suka jika dirinya sentiasa menjadi perhatian sang lelaki. Tak kiralah sama ada sebelum korang dapat dia ataupun selepas korang dapat dia. Kalau sebelum dapat minah tu, beria call tiap-tiap malam la, 2 3 jam pun sanggup. Pagi sebelum pergi kelas atau kerja sanggup hantar sms ucap 'Good Morning', malam gayut dulu barang habis 20-30 hengget topap pun takpe, tak campur dengan mesej after call untuk ucap 'Good Night'.

Lepas dapat? Mula la rasa selamat sebab ikan dah kena umpan, boleh la simpan jadikan trofi. Sebab minah tu cun, dari terlepas kat tangan orang lain. Baik sapu awal-awal. Bila dah dapat, keinginan untuk mengurat dah luntur sebab minah already dalam tangan.

Boys, this is soo wrong. Seorang perempuan lebih suka jika perkara ni berterusan. I mean semasa korang berusaha dapatkan dia dan selepas berjaya dapatkan dia. Ini faktanya, perempuan akan sanggup luangkan masa walau sesibuk manapun kalau buah hatinya mesej atau call. Kalau dapat 5 minit, 5 minitlah dia akan bagi. Dan seorang perempuan akan sentiasa ternanti-nanti panggilan atau sms dari kekasih hatinya. Sehari sekali pun jadilah kalau tak dapat call, asalkan si gadis tahu lelaki itu mengingatinya.

Tapi, sebaliknya pulak yang berlaku. Bila dah dalam hubungan, call tak ada. Sms jauh sekali. Kalau sms pun, setakat 2 3 mesej, lepas tu diam~~~ Perempuan sentiasa inginkan perhatian. Fakta. Tak perlulah perhatian yang melampau sampai setiap setengah jam kau call semata-mata nak tau dia ada gayut dengan lelaki lain atau tak! Tapi sekadar bertanya macam mana harinya, apa yang dia buat, itu pun dah cukup. Dan bila lelaki beri sedikit perhatian macam tu, mereka akan lebih ambil berat dekat buah hati mereka.

Bila tiada perhatian, mulalah si minah carik skandal. Sebenarnya bukanlah niat mereka nak carik skandal ke hape. Gadis cuma memerlukan teman. Dah boyfren sendiri buat dek aje, mana taknya.. Lepas tu, nak salahkan si gadis pulak sebab menggatal dengan lelaki lain. Yang dia tu tak pernah ambil berat pasal gadis tu kenapa? Dah nak hilang baru nak carik balik??

Lagi satu, aku geram dekat sorang mamat ni. Bekas boyfren member aku. Sebab masa bercinta, dia call member aku ni setiap setengah jam semata-mata nak tau minah tu bergayut dengan lelaki lain ke tak. Lepas tu, sanggup kacau kengkawan minah ni termasuklah aku kalau minah tu tak jawab call. Memang aku hangin tak terkata. Bila putus dengan member aku tu, dia tuntut semua barang yang dia bagi dulu dan duit RM500 sebagai gantirugi perbelanjaan dia untuk minah tu.

Oh tak malunya kau! Kau berdating dengan perempuan lain pun kau pakai jam tangan yang member aku (bekas makwe dia) bagi. Kau tak kisah pulak tak pulangkan barang yang dia bagi untuk kau? Geram sebab lepas diorang putus, mamat tu boleh kata hampir tiap hari call aku nak tanya keadaan si bekas makwe. Aku pernah cuba berbincang, dan akhirnya dia kata aku cuba membela nasib si gadis. He's really not worth the argument. Lepas tu aku terus tak angkat call dia, block ym dia dan everything. Pathetic!

Sunday, December 19, 2010

Bidan gunting tali pusat anak kucing

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 12/19/2010 02:31:00 PM 1 comments Links to this post
Sedang berbaring menatap phone dalam bilik, tiba-tiba gegendang telingaku menangkap jeritan emak
'KAKAK!!!!'
Aku bangun la. Da macam petir jek sore mak aku. Aku pergi dapur. 'Naper?'
'Anak kucing tu...mak tengok da berbelit dah!' dengan muka cemas mak beritahu. Aku pergi kandang kucing tu. Tengok punya tengok, sekali berbelit betul daa. Dua ekor anak kucing tu, dengan tali pusat tak putus, berbelit kat kaki mak dia. Masalah gak kucing jenis camni, bulu dah la panjang, sampai anak sendiri pun berbelit dengan bulu tu.

Sudahnya, aku cuba la pusing-pusingkan bahagian berbelit tu. Tak jugak terlepas anak-anak dia terbelit dekat kaki mak dia. Kesian aku tengok Teddy, mengiau jek. Lepas tu, mak panggil Kak Ani (ok, pangkat makcik dah) sebelah rumah. Dia datang, dia pun pusing-pusingkan tali pusat yang berbelit kemas kat kaki Teddy.

'Gunting aje la tali pusatnya ni..' cadangan muncul dari Mak Cik Ani.
'Tak mati ke nanti? Milah tak berani le, Kak Ani. Takuuuut...' kata mak sambil menghulurkan sebilah gunting.
Lepas tu, dengan lafaz Basmalah, 'Kecip!' 'Kecip!'
Tergolek la dua ekor si comel tu. Alhamdulillah, hidup. Hee~jadik bidan terjun Mak Cik Ani, mak dengan aku. Ok, si Zana yang tolong pegang dan usap Teddy pun tolong jugak (kunun-kunun menenteramkan Teddy).


Ini Ella, tapi Teddy lebih kurang macam ni. Teddy masih trauma, jadi time pegang kamera nak ambik gambar dia nak cakar T_T

Barangkali boleh ketam bulu Teddy kerana terlampau tebal?

Saturday, December 18, 2010

Eksperimen perut

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 12/18/2010 10:48:00 PM 0 comments Links to this post
Dalam diam-diam dan rendah diri, terpaksa aku mengaku pizza ku ada peminat tersendiri tehehe. Almaklumlah, cuti cuti ni kan, rajin pulak nak merentungkan dapur mak. Tapi kan...


Kah kah kah yaaaa..itu cheddar. Bukan mozzarella. Pengajaran, lain kali beli barang tengok barang. Bukan tengok orang ok. Haa panjang-panjang kau, berjurai bagai pizza jadi-jadian aku tu.



Memang nampak biasa, ah, tak kira! Nak tepek gak gambar kat sini. Habis licin adik-adik aku bedal. Memang seronok bila masak, dan makanan tu habis. Rasa puas. Tapi bila masak, dan makanan habis, dan tak basuh pinggan. Memang nak kene gamaknye.

Friday, December 17, 2010

Intimate gel?

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 12/17/2010 10:44:00 PM 0 comments Links to this post
Situasi : Sedang beratur di cashier untuk membayar barang.



Jatil : Ok, Ruzack. Kau rasa benda ni ape?
Aku : Hmm...tak tau. Macam pencuci muka pun ada, macam krim shaver pun ade..
Jatil : Ini kan...(lepas tu dia bisik)...lelaki punya...(sambil membuat aksi...err aku pun taktau cemane nak cakap)
Aku : Hah? Hahaha eee..benda tu pun perlukan lotion ke?
Jatil : Ye la, sebab...(kembali berbisik)....
Aku : Kahkaahkah...hahahaha...eee, tapi nanti kan kimia yang...(bisik)...

Orang yang berbaris di belakang kami mula rasa 'suspicious' gila hahah!





Hehe..trimas Jatil. Kalau tak, takde maknanya aku nak tengok mende nih kat kaunter cashier tuh. Satu pengetahuan ye. Sebab selama ni, tak pernah ambil pusing pun benda-benda ni..untuk apa kan? Tapi hari itu, dapat pengetahuan la. Pengetahuan yang tersangatlah am....err ke khusus?

Ok, tambah skit sekadar pengetahuan bersama.

Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali 6/2005 pada 15 November 2005 telah memutuskan bahawa harus menggunakan alat-alat bantuan untuk tujuan hubungan kelamin bagi suami dan isteri dengan syarat-syarat seperti berikut :

i Tidak mendatangkan kemudharatan dari segi fizikal ataupun mental sama ada dalam jangka masa pendek atau panjang

ii. Alat yang digunakan bukan dari bahan yang najis

iii. Hendaklah persetujuan bersama di antara suami dan isteri

iv. Digunakan untuk tujuan kebaikan bagi perkara yang diharuskan oleh syara' sahaja

Thursday, December 16, 2010

Macam-macam adaaa

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 12/16/2010 10:16:00 PM 0 comments Links to this post
Ini semua perkara tertangguh yang aku nak citer. Tapi disebabkan busy (mengalahkan PM) so entri tertangguh ni baru diterbitkan kali ni. Sekian yek.

Alkisah aku bila duduk sensorang rumet tadak. Haa..rajinlah pulak aku memasak kan. Ala, setakat campak-campak ape sangat la. Nak dibandingkan dengan aksi lambung-lambung kuali, tebar-tebar roti canai..eh. Ok, tapi kesimpulannya. Aku nak berterima kasihlah dekat rumet yang mempunyai periuk karan yang membolehkan aku memasak...



Haa..sedap kan? Tapi, yang ni aku makan kat Dave's Deli hari tuh. Kat bawah ni yang aku masak..


Haa sedap gak ni untuk tekak aku. Tapi percayalah, tomyam yang hanya mengandungi brokoli dan 12 ketul sosej ini berharga dekat rm10. Apa taknya, sayur tu sayur organik. Seciput pun harga cecah rm5 huhu

Lepas tu, ada sekali aku balik kampung malam Raya Haji. Agak syahdu kot. Tapi yang tak syahdunya bila ada sekumpulan anak-anak muda yang berpakaian..ermmm ntah la. Nak cakap pun segan. Tengok sendirilah.


Yaaa...nampak underwear yang patutnya duduk dalam, tapi nampak kat luar. Aku tak paham sungguh. Lepas tu, cam bangga lak mamat tu tunjuk-tunjuk undies die kaler kelabu tuh. Oh Menarik Gila aku rasa.

Tempat aku kerja wat tayangan amal. Ha? Tak caya? Ok, tayangan amal Barbie!!! Nampak cantik gak bila patung-patung tu jadik fairy..aku lupa la bahasa Melayunya apa. Tapi agak nice la. Sesape yang berminat ngan minah Barbie ni leh la datang Queensbay, Pulau Pinang yek untuk bergambar dengan beliau.



Yang berjurai tu Cik Barbie la tu. Keuntungan company aku dapat dekat 5K hari-hari sebab adanya mende nih. Huh, untung banyak. Komisenku mane wahai Tiffany???

Tak pernah sangka Street Dance tu sesuatu yang menarik sampai la aku tengok ngan mata kepala sendiri. Memang best sebab memacam jenis tarian ada. Ada yang sengaja nak seksi-seksi pun ada. Tapi yang pandai menari pun ada. Agak nice. Hehe..aku ponteng keje jap tengok competition tuh.



Group ni menang 1st runner up




Judges yang hensem dan cun dan dua-dua pun pandai menari


Then, dengan Kak Mun, aku pergi tengok sekolah tempat aku bakal menjalani Latihan Mengajar nanti. Kawasan sawah padi memang luas sangat-sangat. Kenyang makan nasik aku nampaknye nanti tehehe berangan la kau. Ingat padi-padi tu sume datang jalan kaki kat rumah ke?


Tengoklah, sepanjang perjalanan hijau jek. Rumet kata, 'eee kawasan sawah padi banyak nyamuk tau'. Ah, kat kampung aku tu takde sawah padi, nyamuk ada je.

Setakat ni. Minggu depan result exam keluar. Waaaa!!!!! Cuak!!!! Oh ya, aku sempat bercuti jugak. Hehe, cuti sehari semalam tanpa makan, tapi kenyang. Pelik kan? Tak...tak pelik pun.

Sunday, December 12, 2010

oh oh sibuknya kerja

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 12/12/2010 08:55:00 AM 1 comments Links to this post
Dekat tempat kerja aku ni, ada layanan double-standard. So, aku macam oh mak kau, ini ke realiti sebenar alam pekerjaan? Perlu ada orang kipas-kipas bagai untuk nampak baik depan orang besar? Sedangkan perangai kau, kitorang je yang tau kot. Dan itulah yang aku alami depan mata kepala aku sendiri.

Double-standard dari segi layanan syarikat, orang besar, terhadap staf syarikat mereka, dan kami, promoter barang-barang bukan syarikat mereka. Hello, kau dapat keuntungan dari barang kitorang gak. Jadi kalau sama-sama orang bawahan, kita baik-baik aje ok ape. Ini tidak, kau rasa kau cashier kat situ, kau berhak la suruh kawan aku angkat barang untuk kau?

Ada yang pandai ambik hati, depan manager baik betul. Lepas tu time kerja, susah betul nak nampak muka kau. Tegur orang lain, macam la position kau besar sangat. Walhal cuma sales assistant jek! Promoter jugak la dol! Ada jugak yang tinggal-tinggal tempat kerja, main game la, pergi jalan-jalan, pergi makan la, lepas tu suruh aku takeover. My god!

Kalau betul ni la realiti alam pekerjaan, mungkin apa yang aku dapat ni cuma satu persepuluh dari yang bakal aku jumpa nanti. Fuh, kuatlah semangat.

Thursday, November 25, 2010

macam-macam

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/25/2010 12:45:00 AM 0 comments Links to this post
Jeng! Jeng! Jeng!!
Haaa..disebabkan aku ni bakal guru. Jadi sudah tahu dapat tempat untuk buat buat latihan mengajar. Hikhik..excited dowh! Tapi..excited pun, aku tetap cuak. Almaklumlah, semalam kite duduk kat meja, cikgu mengajar kat depan. Hari ni, kita duduk kat depan, budak-budak tido kat meja oppppsss hehe bukan i hokeh

Cuti dan final exam pun da setel. Apa yang perlu dilakukan ialah mencari duit poket tambahan untuk semester depan. Actually bukanlah untuk semester depan sangat pon sebab ade scholar (Alhamdulilah...) tapi lebih kepada keinginan untuk berbelanja yang semakin membuak-buak. Sejak-sejak keje ni, semakin tinggi pulak keinginan beli kasut, beg..dan baju. Baju import dari hendon pulak tuh, haha memang untung si Asma duduk kat Indon tu meniaga ngan aku yang sedang bekerjaya nih. Lagi tu, pantang Jusco buat sale, aku la promoter yang merangkap pembelinya sekali tehehe

Ok, berbalik pada isu penakut. Aku tak dapat satu sekolah dengan Zatil, merangkap kulit (kacang) kat sini (aku kacangnye). So, masing-masing tercampak, jauh. Aku sorang-sorang. Ada la lagi 4 orang tapi tu sume bukan budak course aku pun, tapi takpe la, nampak semua pun ok jek hehe aminn aminn aminnn

Sekolah aku dekat dengan pantai. Ala, pakai gugel maps carik, bukan susah pun. Hujung jarry jek. Mat-mat saleh and minah saleh bikini tu perkara biasa kat situ ----> ok tipu. Pantai tu lebih kepada tempat orang buat maksiat (maksiat? muka terkejut). Haaa la, dengan orang buang sampah.

Dekat sekolah tu ada kuarters guru. Fully furnished dengar citer. Aku tak sempat usha lagi, baru budak-budak ni pergi tengok. Ha, sedang eloklah tu. Aku harap ada kelengkapan asas macam mesin basuh, tv, peti sejuk, dapur, almari, peti sejuk, set sofa mahogany, katil King size --- wah, over. Ala, setakat ada tv, katil dengan tilam, almari pun dah cukup bagi aku. Lain-lain, pandai-pandailah. Kata askar..kena la kentel!

Lain-lain, itu je la. Mak aku suh balik kampung pulak sebab nak pindah rumah. Hmm..terpaksa la aku memendekkan jangka hayat aku bekerja. Gaji tak masuk lagik, duit makin kering. Hujung minggu ni nak berjalan ke Kedah, waaaa celah mana pulak aku nak carik duit tuh!!!

Friday, November 12, 2010

yang tidak sempurna

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/12/2010 05:09:00 PM 0 comments Links to this post
kadangkala kau lupa tentang dia, dia dan dia yang pernah kusebut
kadangkala kau ketawa disaat mereka diam
kadangkala kau tersenyum sendirian
kadangkala kau diam, disaat aku tak mampu berbicara
kadangkala mesejku tidak berbalas
lantaran kamu jauh disana
kerapkali aku buat kamu rindu
lantaran aku kerap pergi
kadangkala kamu berbicara
entah apa-apa
tahan telingaku untuk mendengar
kamu
bukan bidadari
bukan juga Miss World
cantik tidaklah mana
memasak kerapkali hangus
menyanyi suaramu sumbang
tetapi
yang tidak sempurna inilah
buat aku senyum
yang tidak sempurna inilah
buat aku rindu
yang tidak sempurna inilah
yang aku sayang

Wednesday, November 10, 2010

dilema mertuamu

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/10/2010 12:06:00 PM 1 comments Links to this post
Pernah terfikir bahawa ibu bapa pun ada dilema tersendiri? Tambahan pula bila anak teruna mereka bawak balik 2 3 orang calon sekaligus..hah hengkau. Pilih mana satu. Nak nak pulak semua-semua menepati citarasa. Yang itu lebih, kurang kat sini. Yang kat sana kurang, lebih kat situ.

Kalau anak perempuan, dihadap la 2 3 orang calon. Pun susah nak pilih. 'Nak yang hensem tu ke, atau yang tinggi lampai tu ke, atau yang mewah sikit tu ke? Eh, macam aku pulak nak kawin hehehe' - kunun-kunun suara hati seorang ibu.

Jadi, sebagai calon-calon, kita haruslah compete untuk memenangi hati mertua kita!

Saturday, October 30, 2010

tersentuh

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/30/2010 09:14:00 PM 1 comments Links to this post
Waktu rehat pukul 1 sampai 2 petang tadi, aku dengan Tasnim and Fizah (kot...aku lupa la name lagi sorang tuh) pergi makan dekat foodcourt 3rd floor Queesbay. Balik makan nak turun ke 1st floor, dalam ramai-ramai umat yang ada kat situ, ada satu yang betul-betul menarik perhatian aku.



Pada mulanya, aku ingat sorang tu sempurna fizikalnya. Rupa-rupanya 2-2 tu insan istimewa. Aku tengok, mereka saling melengkapi. Gembira je berdua tu. Dan orang ramai pun prihatin, bagi laluan. Yang buat endah tak endah tu, aku rasa nak tempeleng jek.

Insan-insan macam ni selalu ada tempat istimewa dalam hidup aku. Banyak benda dari mereka yang aku belajar. Untuk final project aku kena pergi rumah kanak-kanak dyslexia dengan syndrom down. Mereka memang istimewa. Diorang nampaknya lebih bersedia menghadapi hidup. Berbanding aku yang kadang-kadang, rasa nak terjun bangunan jek bila dugaan datang bertimpa-timpa.

Manusia yang normal, boleh fikir dengan elok, Tuhan bagi akal, selalu carik jalan singkat. Dia, tanpa kesempurnaan seorang insan, terus harung hidup dia.. Tabah.

Tuesday, October 26, 2010

penerang mata dikala kemengantukan

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/26/2010 12:02:00 AM 0 comments Links to this post
Fakta atau auta

1. Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.

2. Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.

3. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan

4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy, jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.

6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

13. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

p/s : Aku tak tido lagi waktu-waktu cenggini. Kalau tak, rumet aku balik keje je tengok aku da terlentang atas katil. Tapi sebab aku baca mende nih, kalau da basi tu tak tau la. Tapi hilang plak rasa ngantuk haku.

sedar tak nombor 8 takde? hehe ok,dapat dari sini

Saturday, October 23, 2010

linger

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/23/2010 11:43:00 AM 0 comments Links to this post
If you, if you could return, don't let it burn, don't let it fade.

I'm sure I'm not being rude, but it's just your attitude,
It's tearing me apart, It's ruining everything.

I swore, I swore I would be true, and honey, so did you.
So why were you holding her hand? Is that the way we stand?
Were you lying all the time? Was it just a game to you?

Oh, I thought the world of you.

I thought nothing could go wrong,
But I was wrong. I was wrong.
If you, if you could get by, trying not to lie,
Things wouldn't be so confused and I wouldn't feel so used,
But you always really knew, I just wanna be with you.

But I'm in so deep. You know I'm such a fool for you.
You got me wrapped around your finger, ah, ha, ha.
Do you have to let it linger? Do you have to, do you have to,
Do you have to let it linger?

Thursday, October 21, 2010

wanseponataim di Jusco

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/21/2010 11:16:00 PM 0 comments Links to this post


haaa...bawak jalan-jalan ke tempat kerja aku kejap. Aku promoter jek, sehari buat la dalam 5 6 jam jaga kedai. Bukan kedai sangat pun, lebih kepada jaga barang sebenarnya. Ok la jugak, seronok sebab aku jaga bahagian permainan kanak-kanak wawawa

ni barang aku..semua pun watak kartun. Memang garu kepala la sesape mak bapak yang datang dengan anak-anak diorang


feveret aku ni


bole bawak kete tu jalan-jalan


pun feveret aku..selalu main 'xoxo' kat sini, jadik feveret pakcik-pakcik yang datang bawak anak diorang jugak


Kalau tak ada orang, kitorang la yang main menatang tuh. Lagipun, kalau kat tempat aku, rata-rata yang beli tu orang tua. Beli kereta mainan tu, diorang buat koleksi. Yang lelaki la, seketul kecik kereta Tomica saiz separuh tapak tangan tu ade la dalam rm30, maunya sekali beli 2 3 ketul. huish..tak tau nak membazir duit kemana la tu nampaknya. Meh bagi kat aku.


buah pear and bergedel kentang feveret Fifi


Jatil makan ayam goreng, mak cik kat blakang makan yogurt

Lepas tu, bila lapar, haa...ni part paling best. Kalau dalam pukul 9 tu, bahagian makanan buat jualan murah. Croquette (basically bergedel tapi bersalut serbuk roti), karaage (ayam goreng cucuk lidi sate) dengan yakitori (ayam masak kicap cucuk lidi sate) dengan karipap dia jual diskaun 30%. Maunya tak macam orang gila kitorang beli. Lepas tu, makan kene sorok-sorok. Pak guard nampak, mau kene halau. Pak guard kat sana garang ouh.....(psst, yang gatal pun ade jugeeekk)

So far, kerja memang letih. Tapi sambil-sambil tu, study la. Masa terhad, tidur pun cukup-cukup sekadar nak hilang penat. Betul la,seronok lagi study dari kerja rasanye.


Saturday, October 16, 2010

Bau

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/16/2010 04:27:00 PM 0 comments Links to this post
Balik kerja hari tu, dah pukul 6.30 petang. Sebaik je aku bukak pintu bilik, aku terbau sesuatu. Bau macam kopi cap 434 keluaran Muar yang biasa aku buat kat rumah untuk minum petang. Aduss...jadik rindu pulak petang-petang macam nih. Rindu kat rumah.

**

Pagi ni selepas dia balik, aku terus masuk bilik. Buat-buat study sikit dan tertidur. Bangun tidur aku terbau pulak perfume yang dia selalu pakai. Aku carik mana datang bau tu, rupanya melekat kat baju aku. Rindu lagik.

**

Masa tahun pertama, ada satu perfume yang aku suka pakai ke kelas. Dan Zatil cukup kenal bau tu. Then lama aku tak pakai perfume tu sebab sayang, tinggal sikit je lagipun. The next year aku pakai, then Zatil kata, 'Hmm...ni bau kau. Lama ko tak pakai bau ni.'

**

Shakirin, member aku tu ada satu bau yang agak sinonim ngan dia. Bau perfume aku maksudkan, bukan bau ketiak. Ada sekali aku jalan-jalan kat Queensbay, aku terbau bau tu, 'eh, macam bau Yin..' Aku tercarik-carik orangnye yang aku sangka Yin, rupanya bukan.

**

Bau. Kita ingat kita pakai perfume supaya orang tak kutuk bau badan kita. Sebenarnya, ada lebih dari tu. Kalau kita kekalkan dengan satu bau je, orang akan mudah ingat kita berbanding kita pakai berbagai-bagai jenis perfume.

Thursday, October 14, 2010

kisah promoter

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/14/2010 07:41:00 PM 0 comments Links to this post

lokasi : pasaraya Jusco, Queensbay

seorang lelaki Jepon bersama isterinya mundar-mandir kat bahagian permainan kanak-kanak.
promoter : may i help you, sir?
customer : err...we're looking for 'fishbie'
promoter : sorry, sir?
customer : 'fishbie...like this one (sambil melakukan aksi seolah-olah melontar sesuatu dan membuat gerakan memusing)
promoter : oh, do you mean frisbee? for the dog?
customer : fishbie!
promoter : yess...for the dog one, right?
customer : we play it like this...(sambil melakukan aksi lontaran)
promoter : (aik, takkan mainan hanjing nak carik kat tempat mainan kanak-kanak plak, pelik)
customer : fishbie! fishbie!!
promoter : is it boomerang, sir? or frisbee?
customer : no! not boomerang. fishbie..
promoter : for the dog, right? yeah, we have it. but it's not here, it's on the ground flour, on pet's department.
customer : aah, thank you.
promoter : you have a dog?
customer : actually...it's for my son


....sebab ari tu,aku nampak mende tu kat bahagian makanan, syampu ngan mende-mende untuk anjing ngan kucing tu...

Tuesday, October 12, 2010

seekor lebah yang sibuk

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/12/2010 02:26:00 PM 0 comments Links to this post
Sebab aku dah buat part-time. 8 jam bekerja, 4 jam belajar, 4 jam tido, 2 jam bergayut, 1 jam facebook (kadang-kadang setengah jam), 2 jam makan, 4 jam kelas = 25 jam sehari. Mana aku kaut lagi sejam tu, aku pun tak perasan.

Thursday, September 30, 2010

Mohd Shakirin, seorang cikgu

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/30/2010 12:51:00 AM 2 comments Links to this post
Kes 1
Hari pertama kelas.
Aduh, cuak. Nak masuk kelas, selama ni tak pernah pun jadik cikgu, mengajar. Jadik anak murid ade la. Itu pun dia la paling dajal sekali. Melangkah masuk ke kelas, ungkapan pertama dari budak-budak menerjah gegendang telinga.
'Macho laa..'

Kes 2
Hari pertama kelas.
Kelas ni ramai pelajar perempuan. Bebudak lelaki ade la 8 kerat. Semua perempuan. Jumlah pelajar, 35 orang.
'Okey, ade sape-sape nak berkenalan dengan saya tak?'
'Saya!' angkat tangan sorang.
'Saye cikgu!'
'Saya!', 'Saya!', 'Saya!'

Kes 3
Beberapa hari kemudian.
Sedang mengajar di hadapan. Tiba-tiba makin bising pulak budak-budak nih.
'Ehem, ehem! Tengoklah cikgu yang hensem ni..'
Bebudak senyum. Kelas senyap terus.

Kes 4
Di kelas muzik.
'Setakat gitar, violin, piano, semua cikgu tau main nih!'
Bebudak pandang dengan mulut separuh terlopong.
'Cikgu, main la!'
Shakirin tersenyum.
'Nanti saye main la. Sebelum tu, korang main dulu.'
Separuh masa pertama..
'Cikgu, bila nak main?'
'Nanti la..'
Sampai ke sudah, satu alat muzik dia tak sentuh.

Kes 5
Hari ini.
'Cikgu, ni mak saye bagi. Untuk cikgu,'
Shakirin ambik bungkusan. Harum semerbak. Diintai bungkusan tu. Oh, cempedak goreng..

Hari esok.
'Cikgu, mak saye bagi untuk cikgu.'
Shakirin senyum. Ucap terima kasih, budak blah dengan senyuman lebar. Bungkusan diintai, eh, karipap.

Minggu depan.
'Cikgu...ni-
'Oh, terima kasih ye..' ucapnya. Kali ni, kuih serimuka.

Mak student tu janda.

Kes 6
Sebelum cuti hari raya, bertimbun-timbun kad raya dia dapat dari pelajarnya. Ada satu, siap ada gambar dia lagi tengah mengajar, dan ada 'love' kat tengah-tengah gambar tu. Dahinya berkerut. Bila masa pulak budak ni ambik gambar aku?

Kes 7
Setelah naik sekolah selepas 2 minggu cuti raya. Shakirin tak mengajar lagi. Bebudak kelas bertalu-talu mesej dia.
'Kenapa cikgu pergi tak beritahu?'
'Cikgu tak mengajar lagi?'
'Cikgu, kenapa tak datang sekolah?'

***

'Za, rileks je. Mengajar memang seronok. Orang rasa sedih pun ada tinggalkan sekolah tu. Sebab budak-budak best kot. Yang penting kita tau ambik hati diorang. Pastu, kelakar. Mula-mula memang la malu, tapi lama-lama ok jek. Tak payah garang sangat, yang penting tegas. Tapi memang best lah mengajar. Sebab budak-budak tak bezakan pun kita ni cikgu ganti ke, cikgu sementara ke. Dia cuma ingat kita 'cikgu' jek' - Sir Shak.

Wednesday, September 22, 2010

16/11

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/22/2010 06:55:00 PM 0 comments Links to this post
'HAHAHAHAHAHAAHA'

Wah wah gelak.. Aku dengarkan aje dia gelak-gelak ketawa. Petang ni galak betul mamat ni ketawa. Puas jugak aku jadik bahan dia.

'Jangan banyak gelak la yang, mak saye kata nanti cepat lupa..' aku mengingatkan. Dia teruskan jugak gelak-gelak yang masih bersisa.

'Lupa apenye..' katanya.

'Ha, cuba awak ingat balik bila tarikh lahir abah saya?' heh, soalan cepuput. Dia gelak lagi.

'Ele..16/11 kan?' yakin. Aku tercengang.

'16 haribulan befday sape pulak tu..' balasku.

'16/11 takkan tak ingat?'

'Tak...tarikh ape?' puas perah otak nih, tak ade pun. Befday dia, bukan. Cuti umum, pun bukan.

'Abah awak punya befday 15/9 kan..' dia pulak menyoal aku. Aku mengiakan. Alamak..16 haribulan ade ape? Sah sah aku jadik bahan balik ni.

'Tak ingat pun...ade ape tarikh tu?'

'Laa..tarikh penting pun tak ingat? 16/11?' sekali lagi. Bersungguh mamat ni nak mengenakan aku.

'Err..Hari Malaysia ke yang awak maksudkan? Itu 16/9 la, bukan 16/11...' kataku. Lepas tu dia diam.

'E'eh, banyak betul burung petang ni kan...'

Hahaha

you are really not worth the argument

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/22/2010 11:58:00 AM 0 comments Links to this post
that's why i'm silence. i'm not you, and never be you!

Wednesday, September 15, 2010

moving heaven

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/15/2010 08:33:00 PM 0 comments Links to this post
rumahku syurgaku. Haa..tak lama lagi nak pindah. Bila nak pindah umur dah besar panjang gini, aku tak kisah sangat. Takde lah jauh mana pun, sekadar 2 jam dari Segamat nak ke Muar. Tapi...makin jauh. Semuanya makin jauh. Kawan-kawan kat Segamat, kesayangan, kucing-kucing..




Pagi tadi masa sarapan, mak agak risau nak pindah tempat baru. Bukan risau pada aku atau abah, tapi pada adik-adik aku. Yang masih sekolah rendah ada 2 orang, dan untuk membentuk atau carik kawan baru bukan mudah bagi kanak-kanak. Lebih-lebih lagi kalau budak tu jenis pendiam dan pemalu. Situasi asing tu akan buatkan mereka rasa lebih terasing. Masuk sekolah baru, situasi baru, tak tahu budaya kat situ...

Tetibe aku plak rasa nak nangis.

Kepada kawan-kawan aku di Segamat yang rasa aku makin menyombong tu, bukan aku tak nak contact ke hape. Cumanya, aku tak nak nanti bila aku dah pindah, lagi aku rasa sedih. Ok, tata.

Tuesday, September 14, 2010

adik

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/14/2010 11:41:00 PM 0 comments Links to this post
balik je tetamu..adik aku tersenyum tengok not kat tangan dia.
'eee...muka tak hensem, tapi duit raya hensem...' sambil membelek-belek kertas biru tersebut..

Saturday, September 11, 2010

Aidilfitri dan abah

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/11/2010 12:15:00 PM 0 comments Links to this post
Mak bising sebab abah dah berbelanja boros untuk raya kali ni. Well, bagi aku itu dah membuktikan bahawasanya orang lelaki pun ade nafsu berbelanja jugak heheh sori emak, kena sokong abah sebab abah akan bagi duit raya lagi banyak dari emak. Kasut abah yang tahun lepas boleh pakai lagi, tapi bile mak aku bising-bising nak kasut baru, abah pun ambik peluang beli jugak.

Dalam kereta, dengar lagu raya. Tetibe ada perutusan perdana menteri, cecepat abah tukar channel. 
'Awak ni tengok jalan tu, tengok radio buat ape?'
'Ini ha, perutusan dengar dah dekat 3 kali. Boring.'
'Ye la, dah dia PM, dengar je la,'
'Dekat tv ade, tadi kat umah dah dengar, berapa kali la nak ulang...'

Haha. Ok, inilah perkara yang aku rasa agak sweet pasal mak and abah aku. Petang puasa last ari tu, berdating pergi bazar ramadhan naik motor. Anak-anak nak ikut tak bagi. Alasan dia, jalan sesak.

Raya pertama, abah dapat cuti sehari so, balik kampung pun balik hari. Da jadik anak dara, duit raya pun semakin berkurangan sebab semua bajet aku dah nak habis belajar and dah nak kerja. Haish..

Baru pagi ni abah bagi duit raya. Hehe. Actually tak la harap sangat pun duit raye tu ---->ok, tipu.

Saturday, September 4, 2010

popia

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/04/2010 07:09:00 PM 1 comments Links to this post
inti dah siap buat tadi, tunggu sejuk je lepas tu boleh la aku gulung popia tu. siap fikir-fikir dalam kepala, aku suka inti popia penuh-penuh sebab aku bosan bila beli popia kat luar, inti sikit, kedekut, lepas tu inti cuma sengkuang semata (uish..tak puas hati benar nih). ha, nak tambah lagi, inti tak sedap, rasa pun tak ada. lepas tu charge la sekeping popia 30 sen, 40 sen!

cadangnye nak berehat sebentar. sementara tunggu inti sejuk, aku baring-baring sambil godek netbook adik aku. terlelap.
*
*
*
bangun tidur..aku pergi dapur. selak tudung saji, tengok-tengok
AAAAAAAAAAA!!!!!!!
'mak, sape buat nih?'
'zana buatkan. dia kata kesian tengok kau buat inti, sampai tertidur...'



hukhuk...popia aku~

Tuesday, August 31, 2010

it is almost impossible to smile on the outside, without feeling better on the inside

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 8/31/2010 12:27:00 AM 0 comments Links to this post
Toastmaster Club (TMC) ialah sesuatu yang baru yang baru bagi aku. Selama ni memang aku aktif berkelab bagai sejak zaman sekolah lagi. Tapi, aktif sebab nak markah merit jek, tu yang jadik GP (gila pangkat) sebab nak merit tinggi-tinggi.

Sejak join TMC ni, aku dapat rasakan sesuatu yang lain --->suspen tak? heheh untuk maklumat lanjut pasal TMC, kat sini.


Apa yang aku belajar, setiap senyuman manusia tu, mesti ada kisah tersendiri. Senyuman tu macam satu pelindung untuk sorok kisah sedih supaya orang kenal kita, seolah-olah hidup kita indah jek.

Apa yang paling aku tak sangka, mereka-mereka yang kongsi kisah sedih sebagai 'ice breaker' tu adalah antara, orang-orang yang aku tengok, selalu gembira. Orang yang pandai buat lawak, selalu buat kengkawan ketawa. Orang yang selalu senyum, bagi perangsang kat orang lain. Orang yang kuat, berdikari. Orang yang kuat bekerja, selalu nak kesempurnaan dalam setiap perkara. Orang-orang inilah.

Sampai satu masa, orang-orang yang aku rasa sempurna ni, mempunyai banyak kisah yang diorang simpan. Simpan dalam satu kotak, lepas tu buang kunci kotak tu.

Aku tak retilah nak cerita macam mana, tapi kadang-kadang, kita tengok orang tu gembira, ceria jek, kita selalu ingat hidup dia pun mesti bahagia manjang. Tapi sebenarnya tak! Sebab manusia senyum untuk berbagai sebab. Mungkin mereka senyum, sebab mereka tak mahu orang bersedih tentang kisah silam mereka. Mungkin mereka senyum, sebab nak sembunyikan kesedihan, marah ataupun kecewa. Atau paling simple, diorang senyum sebab nak buat orang lain happy.

Aku belajar, di sebalik senyuman tu, ada 1001 kisah yang disembunyikan. Dan mereka yang mampu senyum disebalik derita yang ditanggung tu, ialah orang yang benar-benar kuat.
*
*
*
Bagus kalau hantar berperang nih.

Wednesday, August 25, 2010

pilihan terbaikkah?

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 8/25/2010 04:40:00 PM 1 comments Links to this post
seldom feels like this. when there's a time that i need to make decision, i make up my mind too. i was certain, am not going to look back.

but there's also a time, when i've decided, and then i was thinking back. is this the best thing to do? when it wasn't certain, i wasn't sure whether it was the right choice. and guilty take place.

at one point, i need to step on my feet. here's my choice.

i'm sorry for everything. i'm just being nice but sometimes, i wasn't on the right track.

of all, this might be the time. i don't know. i'm just...guess. don't blame me. i'd do nothing. you're the one who get yourself with it.


***

mati ko lipas. sape suh masuk celah-celah meja aku?!

Thursday, August 19, 2010

anak dara dan periuk karan

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 8/19/2010 12:02:00 AM 2 comments Links to this post
kisahnya begini:

satu hari, seekor jerung jalan-jalan di tesco. lalu teringat yang bliau ade periuk karan kat bilik. tetiba jerung terasa mahu memasak. takkan nak masak ikan plak? tak patut. lalu...


ok, bayangkan ini lemon...ah, ni udang

bagaikan lemon cendawan tumbuh selepas hujan

siput ape ayah?
siput lemon babi
siput ape?
siput lemon babi..
siput spe?
siput la....%#$@

setahun jagung dan setahun enoki (cendawan pepanjang tuh)

ramalanku benar belaka mengalahkan sotong paul

bagaikan lemon ketam menyuruh anaknya berjalan dengan betul

haa, ni aku taktau nak letak peribahasa apa dah
biasa pakai Adabi? Knorr? ni lagi best

sape makan lemon cili, dialah rasa pedasnya.
makcik ni bertanggungjawab menjadikan steamboat kami sedap

lupe lak, ade ayam tadi. bila presentation takde orang nak judge, ade aku kesah main campak je dalam mangkuk? haha


jangan terpedaya dengan wajah ayu dan cun..ni lah jerung yang terbabit dalam kejadian rentung bilik tuh (n_n)
overall, jangan jadikan alasan sebagai penghalang untuk kita!



Tuesday, August 17, 2010

khas untukmu wanita

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 8/17/2010 12:30:00 AM 1 comments Links to this post
adakah aku yang gila? ataupun memang sifat perempuan yang sukakan barangan free?


ok, mula-mula bayangkan ini lemon

MySpace


dan lepas tu ada 4 5 6 7 8 lemon lagi


oh, rupa-rupanya ada banyak lemon!! lebih dari 8 pulak tu


aaaa...ada pengutip lemon rupanya...


dan ada beribu-ribu lemon!!! wahhhh..
(oh ya, itu bibik yang diupah bagi mengerjakan lemon-lemon terbabit)


yaaa..bila ada barang free aku jadik gila!

kisahnya bermula bila kene isi borang survey dan dapat 1 kotak. satu sahaja. dan kemudian, dapat tahu petang tu pukul 3 mereka akan edarkan secara free. Aida dengan murah hati hantar aku pergi kelas tutor dan sebelum pergi kelas, kami serang van Libresse (gambar van takde sebab takut diserang oleh orang lain). yeeehaa!! lepas tu, kami unpacked dan repack balik yang telah di pack-kan tuh. haha jual kat pasaran gelap dan dapatlah berbuka mewah-mewah.



ok, tipu. akceli jadikkan stok untuk setahun.

MySpace

best gilosss

Saturday, August 14, 2010

hobi baru Ramadhan

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 8/14/2010 07:10:00 PM 0 comments Links to this post
sempena bulan Ramadhan nih, bermula hobi baru iaitu...




pic kredit to me



haa..kumpul resipi kuih raya la, pe lagi? hmm..dalam kepala ni macam-macam plan nak menghanguskan dapur rumah memandangkan semester ni USM murah hati bagi cuti raya 2 minggu. masuk Ramadhan ke dua je aku dah tepon mak, semangat nih,

'mak, orang dah carik resipi kek ni. kek belacan yang mak mintak tu pun ade. nanti balik kite buat eh?'

'jangan warm-warm chicken poops sudah,kak,' balas mak separuh memerli. mengikut kejadian once sepon a time dulu-dulu..buat kek tinggal-tinggal sambil tengok tv, hangus la kek tu. selamat kek coklat, kau siram je la coklat cair atas kek tu, haha takdenye nak rasa hangus-hangus tuh.

oh ya, minggu lepas berlangsung la majlis Makan Malam Rejimental bertempat di Berjaya Hotels, Penang. seronok masuk Palapes ni, banyak betul dinner yang kene attend. sedar-sedar, 3 tahun da abes dekat 2k untuk makanan kat hotel saja. sungguh tak ku sangka. MMR ni, time makan lampu tutup, ade lilin jek kat meja makan, pastu makan ikut muzik. asal orkestra main lagu, suap makan. abes je lagu, sekelip mata pinggan hilang dari depan mata.


salad. omputih ni tak tinggal salad tiap kali makan. tang ni, musik da abes main pun aku curik-curik makan lagi. heheh pinggan orang lain tak licin, pinggan aku tak tinggalkan jejak langsung!

seafood chowder. sedap. balik umah nak wat.


lemon sorbet. sedap gak

oven baked steak with three pepper corn sauce. sayangnye daging liat, aku prefer yang grilled.


tiramisu. yang ni aku suka..sedap sangat



dan penutupnya..biskut dengan kopi susu. haha, kampung kan? biskut coklat hazel tu sedap walaupun rupanya takla semenggah mana. haa..gambar dihambek oleh Saypoi memandangkan kamera phone aku ni tak clear amik gambar dalam gelap, kalau pakai flash, carik pasal namanya.




memang yang mental tang makan la, tapi apa-apa pun..enjoy. hmm..berbalik pada cerita kuih raya aku tadi, bile boleh balik kampung nih?