.

seposen untuk Porsche

Wednesday, February 29, 2012

wordless wednesday :: Wishlist 2012

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/29/2012 12:29:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.








to be continue...

Sunday, February 26, 2012

kau nak jadik pemerintah ke?

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/26/2012 11:19:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.


Ada beberapa perkara yang membuatkan aku agak meluat bila bukak laman sesawang sosial. Ada je benda pasal kerajaan/politik yang nak dipersoalkan. Dulu bila belajar, kau kata universiti tu bodoh la, lembab la, ketinggalan zaman dan menyusahkan orang la. Lepas tu kau sambung ambik Master kau kat uni tu jugak. Takde pun aku tengok kau usaha pergi sambung belajar kat luar negara. Kalau dah rasa Malaysia ni teruk sangat, tak perlu la nak salahkan kerajaan tak perintah negara dengan betul la, apa la. Kau boleh pilih. Jadik warganegara yang baik, ataupun kau duduk la luar negara. Tukarlah kewarganegaraan kau tu. Kau belajarlah pakai duit sendiri. Kau sendiri pun pakai PTPTN. Itu kan kerajaan jugak. Oiii...malulah sikit.

Lepas tu, bila uni kau dapat anugerah uni Apex, kau bangga pulak. Tak malu ke? Kerajaan bagi baucar buku RM200 tu, kau ambik pulak. Kalau dah kerajaan ni bodoh, kenapa perlu terima duit dari orang bodoh?

Aku bukan marah kau kutuk parti politik itu, kerajaan ini. Tapi biarlah bertempat. Kalau rasa kau dah bagus sangat, kau jadik PM dan cuba tadbir negara untuk 1 hari. Tak perlu kutuk-kutuk beb, kau dah ada Master, tak lama lagi pakai Ph D, fikirlah macam orang berpelajaran. Jangan harap belajar je tinggi-tinggi, tapi akal kat lutut.

Maaflah...

Saturday, February 25, 2012

Wedding Portraiture

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/25/2012 01:46:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.


I love wedding portraiture. It's simple, sweet and beautiful.I love garden wedding. Not the English one, mind you. It's too plain for me. I love the Asian style. Where the clear river flows, dead trees with dark brunette color, green surrounding with white flower, blue sky and white/pink caftan gowns. Is there any caftan gowns? I just love the soft material on caftan **slap forehead** berangan.

Actually I don't really like taking picture with such heavy make-up plus heavy beads dresses. I prefer it to be sweet, simple and fresh.

I was getting photographers offering their services which is absolutely gorgeous! But I need to mind the price if I want to hire them. Good thing comes with good price. Right?

Friday, February 24, 2012

Diam

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/24/2012 11:06:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Dulu sewaktu aku mula-mula bawa jumpa bakal suami, abah bertanya, 'tak ada yang tua lagi ke?' Memandangkan kami sebaya. Kini, aku dapat rasakan sang suami masih belum puas hidup membujang. Ke...aku je yang terasa macam tu?

Betapalah kalau balik dari kerja, terus aku menjemput anak bawa pulang dan kemudian terus pula dimandikan, dibersihkan dan diberi susu. Tak sempat-sempat nak rehat, nanti dia pulak balik kerja terus ajak makan luar. Walaupun aku kadang kala letih nak keluar. Apa taknya, nak bersiap lagi itu ini. Susu kena sediakan. Dah sahlah keluar kalau dapat sejam tak apa, ini minima dua jam.

Balik dari makan, elok pulak dah Maghrib. Barulah sempat berehat dan kadang tu tak rehat pun. Gigih pula menggosok baju untuk esok dan bancuh susu anak sebelum tidurkan. Akhirnya, si ibu pun tidur sekali.

Aku cukup kagum dengan para ibu dan isteri yang tidak pernah merungut tentang kehidupan seharian mereka yang dikelilingi anak, masih berupaya menyediakan masakan yang enak dan melayan suami bagaikan raja.

Oppp...suami bagaikan raja itu tidaklah menjadi prinsip hidupku. Kerana aku tak suka raja dan sultan. Pada aku mereka tu tak lebih dari pangkat yang diberi manusia saja. Dan manusia juga yang melayan mereka melebih-lebih.

Aku pernah berkecil hati ketika aku awal-awal berpindah. Sang suami seronok bermain futsal setiap malam bersama rakan sedang aku ditinggalkan sendirian bersama anak. Pernah aku baru pulang lewat petang kerana bermesyuarat. Tak sempat aku tanggalkan tudung sang suami sudah bersiap mahu keluar.

Apalah dayaku melarang. Sedang tika itu aku belum sempat menjamah makanan. Dalam keletihan, aku menangis.

Kini dia sedang berehat seminggu. Masih mahu menghantar anak ke pengasuh atas alasan mahu mengemas rumah. Aku terdiam. Walhal aku tahu niatnya hanyalah nak mengayuh basikal yang baru dibeli itu. Dan aku terpaksa katakan padanya, sukarkah mahu menjaga anak sendiri? Akhirnya dia bersetuju setelah aku nyatakan seeloknya anak lelaki dibiarkan rapat dengan ayahnya. Sudahlah nanti dia ada operasi memakan masa berminggu-minggu tak balik rumah. Masa tu tahu pulak nak rindukan anak bini. Ada masa ni duk melayan aktiviti sendiri saja.

Kadang hati ini tak seiring dengan akal dan mulut. Fikir lain, cakap lain dan rasa lain. Dalam kepala time marah, nak saja kuhamburkan kata-kata sinis namun bila di mulut, ayat yang lain keluar. Dan penyudahnya, hati pula rasa sedih. Betapalah kita menjaga perasaannya tapi dia pula buat tak tahu. Sabarlah duhai hati...

Wednesday, February 22, 2012

wordless wednesday :: Handsome Boy

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/22/2012 08:38:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.


Hensem sungguh student aku sorang nih!

Saturday, February 18, 2012

Aku Bengang

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/18/2012 08:33:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.


Gila apa gaji lambat masuk lagik! Waaa...duit dah beratus-ratus habis, tak campur lagi bunga dari duit-duit tersebut. Orang lain happy minggu depan dah gaji, aku jugak yang ikat perut makan megi, roti dengan kaya. Aduh, parah!



Tak cukup dengan tu, time ni la kasut nak rosak. Tumit kasut aku mengelupas, dah terbelah dua dah. Parah. Mana nak cekau duit beli kasut yang paling-paling busuk pun cecah RM50. Ada angan-angan nak tambah selendang. Bila aku tengok-tengok selendang aku. Asyik-asyik warna coklat, hitam, ungu dengan pink. Takkab baju biru nak tibai selendang coklat. Aduh, parah!


Tanya Sama Pokok

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/18/2012 12:22:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.




terbang burung terbang
patah sayap diduga
seandainya rebah
kau masih ada



Are you still there, then?

Thursday, February 16, 2012

goodbye singlets

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/16/2012 10:41:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.


Tajuk macham ape jek khennn...macam la zaman-zaman single dulu aku ni hot sangat la kekdahnye. Mana ade...piiiiirah. Nak dapat pakwe pun susah. Lelagi zaman dekat Uni dulu. Tapi ada member aku kata, kalau dekat u, tak dapat boyfren sampai last year, penyakit keturunan tu! Haha sengal punya member. Bagus jugak kalau macam tu, tak de lah aku dapat anak menggatal nak carik boyfren masuk u.

Berbalik pada tajuk bebelan asal, singlets. Maksudnya single la tu. Bagus jugak bertunang dan sebenarnya ada pilihan hati awal ni. Almaklumlah, dekat tempat kerja aku ni, nak jumpa yang bujang....macam carik pokok kurma kat Malaysia. Payah!

Kalau ada sorang tu pun...aduhhhh..nak tak nak kau kena terima jugaklah. Tak hensem pun terpaksa setkan minda 'hensem' sebab tak ada motivasi nak bekerja kalau takde yang hensem. Ceit!

Single ni seronok sebenarnya. Dulu, wahhh kemain lagi aku. Tengok wayang midnight balik pukul 2 3 pagi ade aku kesah boyfriend nak marah ke ape? Ni selalunya team dengan Paod, Kak Mun, Bibi, Syuk dengan Mirul. Ni le grup grup kaki muvie aku. Pergi karaoke dengan kengkawan sampai pukul 11 ade ke boyfren jeles? Hahah best gilos.

Aku dah setel interview **tepuk tangan dan jerit 'weeehoooooo'** Lega siot. Maunye tak, aku study bermati-matian 3 hari sebelum temuduga. Last-last soalan yang dia tanya takde kena mengena langsung dengan SEMUA nota yang aku baca. Arghhhhh **tarik rambut, tepuk dada**

Sementara ala-ala single tapi tak available ni, aku nak buat dulu bungee jumping.

Sunday, February 12, 2012

Tips bijak belajar saat akhir

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/12/2012 09:29:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Yaa...hari ini aku masih lagi bersengkang mata untuk study mati-matian demi temuduga minggu depan. Antara bahan untuk resepi Bijak Belajar Last Minute ialah :

1) Pen (pensel tidak digalakkan kerana pen lebih menimbulkan rasa yakin. Kalau guna pensel, mind set akan kata 'oh buat salah boleh padam'. Pen, walaupun pakai correction tape tapi lebih sukar. Less mistake)

2) Kertas kosong

3) Nota yang sudah di print out. Membaca dari notebook ataupun laptop tidak digalakkan kerana mata cepat letih - meningkatkan rasa bosan untuk study.

4) Highlight - warna kuning atau hijau. Pastikan terang.

Cara-caranya:

Baca sebaris demi sebaris, highlight perkataan penting sahaja, BUKAN KESELURUHAN AYAT.

Habis satu point atau topik, cuba ingat kembali dan catat di atas kertas. Tak perlu ingat 100% nota, janji ingat point atau perkataan penting yang boleh jadik key word.



***

Ngantuk dow. Nyesal gua belajar last minute. Nak sediakan dokumen, print out slip la, sediakan baju, kasut, tudung...semalam dah nanges-nanges sebab tekanan palotak tahap optimum. Malam ni harus maksimumkan penggunaan mekanisme mengingat aku ni. Berkarat kot.
Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/12/2012 08:56:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.



Morning everyone. I woke up this morning and find out that I've been missing out my day at home where I could make breakfast, serve coffee or just ordered roti canai for my family. Here in my new home, I was quite (a lot actually) too lazy to cook.


I always love pancake. It's super duper easy! Just place 1 egg, 1 cup of self raised flour, 2 tbs of melted butter, 1 cup of fresh milk in your food processor.


Serve it while it's still hot with your favourite preserves, honey or chcolate syrup.


Sometimes I do make some alteration regarding the recipe. It turns out sometimes like apam balik but my version, I would use peanut butter instead of crushed groundnut.


I miss pancake.




pics credits to Google

Wednesday, February 8, 2012

Kisah E-Day - bukan wordless weds

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/08/2012 10:35:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.


Inillah yang dapat aku bingkiskan sikit dari kisah pertunangan aku dan Shrek hahah ok sori, dengan tunang teman le.


Proses dimulakan dengan pembuatan kotak-kotak coklat dan kotak cupcake. Kemudian ada jugak bekas bunga rampai yang macam sarang burung tuh. Haa..yang itu pun buat jugak. Tapi auntie kat kedai pengantin tu yang buatkan heheh teman beli aje ye.


Inilah ceper yang teman pinjam dari mak sedara teman. Proses menggilap ceper tembaga yang beratnya mencecah 3 kg sekeping ni memang tak mudah. Siang malam teman menggilap sampai hasil akhirnya....haa, bersinar nampak gigi lubang hidung bagai.


Beberapa hari sebelum majlis, teman pun mencemar duli turun ke dapur membuat chocolate truffle. Senang je buat chocolate truffle ni. Teman pakai cooking chocolate, whipped cream dan kemudian teman masukkan kacang badam dalam chocolate truffle teman. Yang gelap sikit warnanya dalam kertas kuning tu, white chocolate truffle with Oreo uish...glamer bebenor namenye hikhik coklat pun teman buat sendiri. Almaklumlah, gaji teman dah kelaut beli barang-barang lain...hehe


Kendian, pada tarikh 22 Januari 2012, teman pun selamat ditunangkan dengan tunang teman. Majlis berjalan lancar. Alhamdulillah. Teman buat kecil-kecilan, jadi takla sekampung yang datang ke majlis teman ni.

Sewaktu majlis, teman menunggu dalam bilik aje. Selepas lebih kurang sejam jugak pihak lelaki berunding, teman dipanggil keluar untuk sarung cincin. Waktu tu teman dah tak tau mana satu bakal mak mentua teman. Punyalah teman nervous sampai semua sekali teman salam (yang perempuan aje). Haa...lepas tu baru aku jumpa 'umi' aku. Tapi umi tak sarung cincin, yang menyarungnya mak kepada umi, kiranya bakal atuk mertua teman le tu. Dalam bahasa Inggeris disebut grandma-in-law wannabe.


Ini le antara hantaran pihak lelaki kepada teman. Masa teman dalam bilik, teman try le kunyah sirih tu. Mak haih, pahit! Padan muka teman. Hantaran 5 berbalas 9.





Ini le hantaran dari pihak teman. Kalau dikira memang 7, tapi tidak termasuk sirih junjung dan juga mangkuk tingkat. Mula-mula teman ingatkan nak bagi bakul Sia bagi menggantikan mangkuk tingkat. Tapi mak teman tak sempat nak belikan. Teman pun memang rancang macam-macam hari tu. Dek kesuntukan masa, ini je yang termampu dibuat dek teman. Teman pun sampai malam Sabtu, sedangkan Ahad tu majlisnya. Memang kesuntukan masa di situ.

Antara menu yang teman hidangkan ialah nasi putih, udang masak lemak dengan nenas, ikan talapia masak kencur (masakan orang Jawa), ayam masak kicap berempah (yang ni atuk teman yang masak dengan mak uteh, sedap sangat) dan sambal goreng (mak ngah teman yang masak, pun sedap). Untuk pencuci mulut, ada limau mandarin, kek coklat, bahulu gulung, karipap, agar-agar santan, tat nenas dan kuih lompang. 

Teman nak berterima kasih kepada saudara-saudara teman yang datang, mak cik dan pak cik teman. Semuanya datang, seronok sangat. Sekian sahaja kisah pertunangan teman. Harap-harapnya boleh la dijadikan panduan bagi yang tak tahu, lepas tu pepandai le kome improve ye. Jalan masih jauh lagi...



Keesokan harinya sempat le teman melayan kesayangan teman 2 ekor ni main-main. Ghindu dekat dioghang ni tau.







Monday, February 6, 2012

Time

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/06/2012 12:28:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.


Remember to answer the salam 'Waalaikummussalam' ok, not 'Waalaikumsalam'. Now, you do get the different right?

Back to me. I was gaining some kilos few weeks at Johore. Maybe it was the Nasi Lemak Anggerik, or maybe it was the Sambal Sotong that I keep going there whenever possible after work.

I remember back when I was still a student. I was doing almost 3 things at the same time. I'm studying, working and fell in love. Normal? Haha I thought I was kinda supernatural, but maybe it's actually supernormal for a student's life.

It's actually taking a lot of courage for me to work, and study at the same time, maintaining what I've lost for the past few semester. I find that working makes me manage my time wisely. I woke up at 6.30 for solah. Then continue to sleep until 7 or 8, because class sometimes start at ten or eleven. Remaining time (from 8 until 10) I used to huddle my pillow again, dreaming, take a shower and choose what I need to wear, and sometimes watching videos. After that I would waiting for the bus to take me to classes, that should be around 15 to 30 minutes standing inside the bus stop. If I think it was late enough, I walk. I still have some time..

After class, I walk back to my hostel. Sometimes I do lunch with Zatil around campus, I love Anjung Budi's Nasi Ayam, it was delicious even though the chicken was small ( I think ). Sometimes if we have our free time, we would go as far as Queensbay just to have SR Blackpepper Chicken Chop with Rice or Mc D's. And I still have the time..

Around 2 to 3pm I would be in my room. Taking just a little nap until 4 before going back to class until 5 or 6pm, then I would rush to Queensbay ( I work there ) until 11.30pm. At that time, I would just taking a shower and sleep. And there goes my time..

The situation a bit different when it comes to exam week. Where I would study whenever possible during working. There's a time I was falling asleep while working because I haven't enough sleep, studying. The customer came and wake me up. Haha

But life as a student do challenge me. And if I was being offered to be a student again, I would think twice. Because the air wouldn't be the same, the people wouldn't be same, even the place is change now and then. And I still have the time..

I have all the time to do all those things. And sometimes I forgot to whom have gave us time and wealth. Whom we should follow guidelines and path.



Demi masa!
Sesungguhnya manusia dalam kerugian,
Kecuali orang-orang yang percaya, dan membuat kerja-kerja kebaikan,
dan saling berwasiat pada yang benar, dan saling berwasiat untuk bersabar.
(103:1-3)

Saturday, February 4, 2012

I'm a bride to be from Johore

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/04/2012 12:55:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.


Right now I'm at Kulai...kinda visiting my aunts' here but later I'll ask his son to send me to bus station. So that by this evening I'll be arriving hometown. Mak keep asking whether I'm going back home or not. Since tomorrow they're going to visit my sister.

My friends keep asking me to upload my engagement picca. It's not that I don't want, but really there's nothing interesting nor beautiful enough to show. Thanks to my sister, it's just an amature photographer who blindly clicking half of my face with my eyes closed *pffffttt* I'll upload later when I'm ready (which means I'll need to edit some of it).

Being someones' fiance doesn't mean that I'm qualified to be a housewife, mind ya. Mak keep asking me to clean the fish, chicken and cook. Oh, boring duties.

I was looking for the photographer. Photographer need earlier bookking and I think right now it's a perfect time to start viewing some of their portfolio and works plus quotation they might offer. Yippie!! My cousin introduces me to one of them. But I think I need to keep my saving if I want to hire them. They are super expensive ( according to my point of account statement) but very good.

Seriously if you're looking just a photographer to take picture, just for the sake of picture ONLY, then you may get RM650-1000 per package. But if you're looking for something special, that you want to remember it for the last of your life then you might need to spent at least RM1500 and above (might be RM4000) for such a photographer.

Some of them that I've been note down :




This is from Oh Chenta. I've been following this guy (oh chenta, mind you) since last year, I love their outcome. It's beautiful.


This one I got while I was surfing through My Amethyst fashion blog, kotakpetak pictures is their name. I just emailed them for the quotation and packages they might offer.






One of my friend involved in this bussiness and this is his artwork. It's beautiful ya know. And I've known him for the past 4 5 years I think, check out Eleven Shooter for more info.

This is something that I think I need to make early survey. Because sometimes they got promotions with the price we never expected. So, early bird gets worm.

**kalau sesiapa ada contact mana-mana wedding photographer please do leave a link website or facebook here ya (n_n)