.

seposen untuk Porsche

Sunday, November 22, 2015

Mak Jemah Bijak Berbelanja (MJBB)

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/22/2015 08:34:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Kebelakangan ni (akceli baru bulan ni) Jemah (bukan nama sebenar) telah boros berbelanja sampai Asben pun kata benda yang serupa. Pembiayaan ASB Jemah terpaksa ditanggung oleh Asben kerana Jemah telah habiskan petty cash Jemah yang selama berbulan-bulan Jemah kumpul.

Jadi, oleh kerana perbelanjaan isi rumah terpaksa ditanggung Asben sepenuhnya, maka Jemah pun secara tak langsung menerima budget yang sangat tight. Jemah dah tinggalkan tabiat Jemah untuk order brownies chewy gooey dari member Jemah kerana hal ini.

Jemah juga sudah mula untuk membeli lauk-pauk stok peti ais untuk setiap minggu. Kadang-kadang tahan dua minggu kalau Jemah rasa Jemah bizi. Yaa...Jemah akan beli juga nasi bungkus, tapi hanyalah sebungkus. Kerana Jemah perasan Jemah makan sikit dan anak makan banyak.

Setiap kali beli lauk seperti ayam, ikan dan udang, Jemah akan pastikan lauk tersebut dipek dalam bekas yang kecil. Ini kerana kalau kita simpan sekilo udang dalam 1 bekas besar, nak masak nanti kena tunggu defrost semua baru boleh ambik sikit.

So Jemah rasa Jemah bijak (perasan lagi), Jemah gunakan plastik yang Jemah beli di Ikea beberapa bulan lepas dan bahagikan lauk-lauk tersebut. Contohnya, setiap kali masak udang butter, kami memang akan makan paling kuat pun 4 ketul seorang, so Jemah akan letak 8-10 ketul udang dalam 1 beg. Dan lagi 8-10 ketul dalam beg yang lain.

Begitu juga dengan ayam dan ikan. Untuk ayam, Jemah hanya beli bahagian peha dan tight sahaja. Sebab itu bahagian feveret. So akan ada 2 ketul untuk setiap pek.

Jemah juga telah menanam sifat bahawa makan di luar belum tentu selamat. Sebab Jemah selalu terpengaruh dengan status FB yang dikongsi rakan-rakan mengenai santau, udang tak siang, sotong yang hanyir dan sebagainya. Jemah akan sedaya-upaya masak juga walaupun kadangkala hauk. Ternyata memasak mengurangkan kos makan di luar. Contohnya makan di luar walaupun nasi goreng dan teh ais, Tentu tentu dah cecah paling kurang rm6. Tapi Jemah berkeluarga, so paling kurang rm20 dah tentu terbang.

Jemah rasa, kalau masak tu rm20 dapat dah peha ayam dan tight 4 ketul, tambah dengan ikan siakap saiz sederhana. Boleh dah buat lauk untuk 3 hari sekurang-kurangnya.

Jemah juga memastikan Jemah tak beli mainan anak sesuka hati. Itu ialah feveret Jemah yang terpaksa dibuang. Baru-baru ni Jemah membelikan anak set Lego made in China, jenis blok yang besar berharga rm68. Jemah tak bayar, Jemah mintak suami bayarkan. Jadi, perbelanjaan jimat sedikit disitu.

Jemah juga menghadkan permainan 'kutu' kat ofis. Kak Pah, akak di opis Jemah telah membuka 14 group kutu. Dia juga menghasut Jemah untuk join 3-4 group sebab katanya, tahun depan Jemah naik gaji. Tapi Jemah cuba bertahan. Sebab Jemah nak full control dekat perbelanjaan bulanan and cash yang Jemah ada. Jadi Jemah join 2 group sahaja. Cukuplah. Selebihnya, Jemah nak lebihkan pada bayaran pengasuh kalau boleh. Pengasuh anak Jemah sangatlah letih, Jemah hantar pepagi buta dan ambil pada lewat petang.

Jemah juga memastikan sebelum shopping, perut akan diisi terlebih dahulu. Ini kerana, shopping dengan perut lapar akan meningkatkan nafsu untuk membeli. Shopping dengan perut kenyang akan mengurangkan nafsu membeli. Cubalah!

Sekian tips MJBB. Yang buruk jadi teladan, yang baik jadi panduan.

.

Monday, August 24, 2015

Belanja berhemah

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 8/24/2015 12:57:00 PM 1 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Semenjak kemerosotan nilai ringgit, aku pun cuba untuk memahami apakah efeknya kepada kita. Then I get to know that there's no value for our money outside Malaysia and that harga emas naik. Bahahah

Memetik satu laporan di sebuah forum online mengenai pendapatan dan jenis kereta yang mampu dipakai, aku terkejut mendapat tahu gaji dari rm3000-4000 mampu sahaja untuk menggunakan kereta seperti Mazda, Honda City dan juga Volkswagen Polo sedan!

Mentaliti generasi muda skang ni yang aku dapat lihat ialah, sebaik sahaja habis belajar, semua pulun carik kerja dengan angan-angan gaji Rm3000+ dan lepas tu nak kahwin dan buat loan untuk kahwin. Walaupun aku boros, tapi aku tetap beringat.

Berbelanjalah secara berhemah. Kalau macam aku, hujung bulan sebelum gaji masih mampu spend sikit untuk bercuti. Tapi, syaratnya duit dikumpul dari awal. Bahahah. Mana la nak dapat duit hujung bulan sebelum gaji tu unless kau korek la ASB tu ha. Itu pun kalau ada. Kalau takda?

Pentingnya baya-baya aku ni berbelanja secara berhemah. Setakat ni aku perasan ada sejenis (kengkawan aku rata-rata baya 25- 32) yang jenis berbelanja ikut suka. Maksud aku, beli apa saja dia nak. Hat ni biasanya laki bini mampu, laki peguam ada own practice plak tu. Tak kisah la kan.
Hat lagi satu, jenis biar papa asal bergaya. Yang ni pun ada. Jenis tudung nak paritdah, orang beli rumah, kau pun nak beli rumah jugak, pakai keta 2 bijik lepas tu personal loan melambak. Sampai kat Aeon kredit pun jadi tempat pinjaman. Anak bagi la susu cap murahan asal tudung dan baju ibu bapa bertukar. Adoiii...lepas tu hujung bulan meminjam kengkawan. Dinasihat kawan katanya busy body. Sudahnya, kelautlah kamu anak-beranak.

Alhamdulillah, aku percaya jika kita pandai mengurus kewangan, hidup jadi lebih mudah. Prinsip aku senang, biarlah aku tenang dengan kereta kecikku berbanding pakai kereta besar tetapi maintenance tinggi. Memang sentiasa teringin dalam hati sebab kereta continental sentiasa lebih menarik pada pandangan mataku. Juga kalau kereta jenis ini yang menarik pandangan sopan saudara-mara. Berbanding kereta kecilku yang kini, pandang sebelah mata waima tanya khabar pun takmau.

Seringkali berkongsi rasa dengan rakan sekerja, katanya dia juga mahu begitu. Akhirnya kami saling menguatkan semangat masing-masing. Tak mengapalah kereta kecil, asalkan sampai hujung bulan masih mampu jalan-jalan dan balik kampung. Asalkan setiap bulan masih mampu mengirim wang kepada mak bapak kat kampung.

Paling penting, kurangkanlah makan di luar. Sekali sekala di hujung minggu tidak mengapalah. Untuk wanita bekerja sepertiku, makan diluat amatlah memenatkan. Sedap pulak belum tentu. Lebih eloklah jika masak, suami dan anak merasa air tangan sendiri. Bersih pun terjamin walaupun lauknya ala kadar.

Beli barangan dapur setiap hujung minggu, especially lauk-pauk. Aku jenis merancang lauk untuk the whole week. Wajibnya ada ayam, udang, daging segar dan ikan. Wajibnya juga sayuran tahan lama seperti kobis dan labu. Selalu juga kobis, kailan dan cendawan jadi sayuran wajib. Jadi sekali belanja baru cecah rm50-70 untuk seminggu. Itu pun bergantung juga.

Aku juga amalkan bulk buying untuk sesetengah barangan macam lampin pakai buang. Sekotak sekali beli, untuk jangka panjang. Susu anak juga akan dipastikan beli lebih. Selalunya stok sebulan jugak.

Akhirnya baki barulah dibuat untuk makan diluar sekali sekala atau berjalan dan bercuti. Aku juga bukanlah kaki online shopping yang setiap bulan beli selendang Neelopar atau baju mahal. Payah juga nak beli baju baru tetapi undies aku akan pastikan yang terbaik.

Pentingnya, pokok pangkalnya, diri sendiri. Jika kita berbelanja dengan berhemah, pasti senang dimasa akan datang, in sya Allah.




Thursday, July 9, 2015

Raya Bertiga

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 7/09/2015 11:38:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Sawang rumah keempat aku ni. Almaklum busy mengalahkan Perdana Menteri. Laki aku beritahu baru-baru ni kami tak balik beraya pada hari raya pertama. Aku tak kisah sangat, sebab dia tak belayar. So aku rasa, it's not a problem at all.

Kali ni juga la aku akan masak sendiri untuk raya. Pelan dalam kepala ni macam-macam. Tapi tak tau la sempat ke tak nak membuatnya. Kalau seorang buat, mana yang larat je la masak. Rancangannya nak rebus ketupat, dendeng daging, ayam kampung masak kari, sambal kacang dengan lodeh. Lepas tu aku nak buat dessert trifle ataupun red velvet cuppies. Punya la planning dalam kepala. Kuih raya 3 jenis dah siap, ok la tu. Maklum nak sambut raya di rumah sendiri, harus eksaited walaupun tanpa mak abah.

Cumanya...ha ada lagi plak tu. Laki aku plak ajak balik kampung. Hangin la aku satu badan. Mana nak jumpa bini tak suka balik kampung? Aku sorang jek. Harus le, sebab aku ni plan nak beli barang weekend ni. Asben pulak duty minggu depan sampai Jemahat baru balik umah. Ceit! Mana sempat nak beli barang macam-macam dengan menu aku camtu.

Penin mak jemah!!

Tuesday, June 16, 2015

Mood

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 6/16/2015 09:17:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Lama tak menulis, maka banyak jugalah bahagian yang tidak disimpan secara rasmi. Rasmilah sangat, walhal sekadar blog jer pun.

Beberapa minggu kebelakangan ni, mood memasak kembali menurun. Dalam kesibukan snap gambar makanan, tapi disebabkan satu dua juadah kurang menepati selera, lantas turut affect mood juga.

Ada lagi sehari sebelum umat Islam menyambut Ramadhan. Seronok rasa, tapi tak seronok pun ada juga memikirkan raya kali ni terpaksa balik kampung mertua. Heh, biasa la tu. Aku menantu biasa-biasa yang tak berapa gemar balik rumah mertua. Nak buek camno, dah ambik anak tepaksa la ambik mak bapak sekali. Haish.

Baru-baru ni pergi ke butik tudung kawanku lantaran aku menempah beberapa helai tudung Bawal Ratu beliau yang memang best untuk dipakai. Aku sedar mata Ummi seronok memerhatikan kerongsang-kerongsang Swarovski yang harganya puluhan ringgit. Emm aku memang takla membelikan walau ku tahu dia mengharap. Hehe maklum menantumu pun pakai singget punya brooch, takat nak beli brooch puluhan ringgit dalam mimpi mungkin.


Monday, March 16, 2015

Main Masak-Masak

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 3/16/2015 08:14:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Semoga semua sihat dan berada dalam lindungan serta barakah Allah s.w.t. hendaknya. Cuti sudah bermula. Satu kekurangan bagiku kerana suami tiada di rumah sepanjang cuti. Ada aktiviti. Sudahnya berdua la aku dengan si bujang senang tu. Anak bujang aku tu tido lambat, bangun lambat. Elok jugak..ada masa den nak surf internet, sarapan, baring-baring dan tak perlu tengok Disney channel. Heheh

Sementelah di sini ramai jugak bini-bini yang ditinggalkan suami sempena LIMA Langkawi tu, kami plan nak buat makan-makan. Aku mungkin merancang untuk tidur di rumah Bella. Cumanya dia tu bekerja, kesian pulak kalau tidur rumah dia, mesti rushing pagi-pagi dengan tetamu dan anak. Jadi, keputusan untuk tidur masih belum ada.

Perancangan untuk masakan untuk dibawa ke rumah dia pulak...emm setakat ni tak tahu lagi nak masak apa. Kalau lunch, aku nak masak sambal udang atau udang masak lemak dengan nenas. Lepas tu kena la buat sup ayam untuk anak-anak makan.

Baru beberapa hari aku ambil kolagen. Gituu. Sejak-sejak umur nak mencecah 3 series ni, aku kena titik beratkan sikit soal tubuh badan. Yang best nya, aku rasa la bertenaga sikit sejak ambik kolagen ni. Lagipun, aku kerap minum air. Sehari at least I drink almost 3 litres of plain water. It really helps me flush out sisa-sisa yang tak diperlukan tubuh. However I once read that drinking too much is not good. So take water moderately. 20kg = 1 litres of water, so if you're 60kg, that means at least 3 litres of water.

To be continued...bujang dah bangun

Tuesday, March 10, 2015

Juggle not jungle

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 3/10/2015 06:48:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

What a hectic month I should say to myself. Mungkin permulaan tahun yang agak sukar bagi aku. Kerana aku telah mengambil banyak cuti yang semestinya tidak menggembirakan hati orang atasan. Di sebalik tugasan yang menunggu untuk disetelkan dan kekerapan menghadiri mesyuarat di sana sini.

Sekejap.

Awal pagi 5.30 aku sudah bangun menyiapkan diri dan anak serta mengejutkan suami. Selesai menyiapkan diri, siapkan anak dan susu, mengejutkan suami untuk kali ke lima atau enam. Kemudian menghantar anak ke rumah pengasuh dan langsung ke tempat kerja. Terus memulakan tugasan sehingga jam empat.

Jam lima setengah aku sampai di rumah bersama anak dan terus memulakan tugas memandikan anak, solat, memasak dan mengemas. Kadang kala aku ambil kesempatan untuk membasuh baju. Selesai semua, suami pulang dan makan bersama. Melihat Raid bermain nasi dengan seronoknya sambil terjegil mata namun langsung anak bujangku buat tak tahu. Mengemas meja dan seterusnya solat Maghrib pula.

Usai Maghrib dapatlah menonton drama kegemaran sambil tengok berita dan gosok baju dan bergaduh lagi dengan si bujang kecik yang sibuk ajak main. Dalam jam sembilan setelah selesai semua urusan duniawi, aku akan ajak Raid masuk bilik, kemudian melayan dia sama ada baca buku atau main bola sampai la dia tertido.

And pathetically that is how it goes for the rest of the working days. For me, that was a tough week. And I really need rest for the week end. Baru la merasa letihnya menjadi surirumah bekerjaya. Aku cukup letih kadangkala tapi usaha menjadi kuat bila melihat wajah anak.

Habis.

Belum hilang letih, mertua menjenguk. Ini lah kali pertama mereka datang menjenguk rumah kami setelah setahun berpindah. Aku cuma harap mereka bepuas hati. Bilik hanya disediakan apa yang ada je. Nak buat macam mana, baru dapat berita hari Ahad sedangkan Ahad pula suami bekerja sehingga malam. Memang tak sempat la nak letak karpet ka..siapkan lampu ka..bla bla bla

Jadinya, esok pagi buta mereka sampai, aku pula tiada di rumah, anak demam. Pandai-pandailah suami aku nampaknya.

Kesian suami dan anak. Sememangnya aku nak pencen awal.