.

seposen untuk Porsche

Friday, November 15, 2013

Don't talk about responsibility to me..I've had enough

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/15/2013 11:00:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

When I said I didn't bring my baby here, some people questioned me, why? I left my baby with my mum for this week, it's only for four days because I haven't find the right person to look after my child.

My house now is not the best choice right now. I even slept on the floor because my bed having a serious termittes problem plus bed bugs! I don't want my baby to slept on the floor like me. If I bring my baby here, another thing is my room is quite stuffy. It is small, there's no place to get fresh air and its at the kitchen.

Maybe some people think I'm giving excuses. But to HELL with ya, I don't care. I want the best for my baby. Not with the situation like this.

So when I fill in for eG Tukar, please grant my wishes.

Wednesday, November 6, 2013

Battle scars

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 11/06/2013 08:28:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

This battle scars don't look like they fading
Don't look like they ever gone away..

When I listen to this song, it start to remind me that now is the real battle for me. Me against the real life out there where it is full of challenges. The battle between me, my husband and our baby against the world out there.

My friends telling me that she heard rumors I might be positioned to afternoon session for next year. And I don't take this as a good news since I'm too much enjoying my life staying at the morning session.

Even some of my colleagues said that morning session was full of pressure since all the important people stay and work at the morning session, but I kinda enjoy the time that I spend to work and the extra time that I have for myself.

While in the morning session, even I went out to work by 6.45 am until 2 to 3 pm everyday, but I don't take that as a burden for me. I still have to take my afternoon tea at Old Town, I have time to prepare and cook something for myself, I have the urge to go to Kipmart and buy Nasi Kerabu or Char Kue Tiaw...

Compared to the 'less stress' afternoon session, the time was quite pack for me. Imagine I need to go by 11.30 and will be back by 7 pm. By that time, I'm too tired to go anywhere, or even to cook. Fin!

Thursday, October 31, 2013

Tips : How to ask your husband to buy an air-conditioner

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 10/31/2013 04:15:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

As the title goes, it was quite hot right now almost felt like summer at Muar. By 9 you can feel the heat of the sun when you went out. Since I was introducing the green to my baby, 9 am is not a good choice to take him out. So I went out by 7.30-8 am every morning for his 'nature class'.

Whenever we went to store or clinic, I noticed that Raid felt asleep as soon as he went into the car. He was fast asleep in the car compared to our house. So I think, it must be the cool air from the air conditioner that make him feel sleepy and comfy...plus when someone hug him.

So, I was asking my husband to install an air conditioner in our house. But then he went on, saying that when we're back to Muar, and there's no cooling machine there, then it would be hard for Raid to adapt the situation.

Well, boy boy. I was thinking that my superman was giving excuses rather than make it true! So I do think I need a special plan in order for him to make my dream come true *sigh*

1. Praise him.

a.k.a. kipas bontot dia! Yes, I think this might help as men do love women praised them, right? From now on, I will always praised him. Even he's not in front of my eyes. Through messages might help. I will tell him how handsome he is, how smart and cool he is and how nice the shirt he's wearing. Tho he didn't have a decent one.

2. Your tummy is in my hand.

Then, I will work hard on making his favorite food. He loved creampuff but I don't have luck with this dish. It always turn out to be leftovers that later will go to my mum's Kampong chicken (even the chicken won't eat it they prefer to eat stale rice than my creampuff *pffft*). Last week I bake Oreo cheesecake, he do like it but...he didn't eat that much. So for this week, I will bake marble cheese brownies. Yeayyy!!! Mind myself that he love anything relate to chocolate.

3. I'm the angel that you wait for.

Ahahahahaha yes. I will make jokes, saying good things in front of him, served him and be the best bibik ever. So that he felt like he was marrying the right woman, and he will granted all his true love wishes.

4. All the thing she said running through my head...running through my head, all the thing she said.

Definitely I will ask him again to buy an A/C for our house. And together with that I will lists all the strong point on why we need that. Apart from making sure that Raid sleep well, we also need it because we (me and me amor) sleep well there. And I will make sure that the A/C is energy saver so that we don't have to pay double for our electricity bill. I will calculate the costs so that the maximum amount would not be more than 100MYR. I will keep telling and remind him until he get bored and...walla, an air conditioner for our house.

5. One more night.

The worst ever. I never used this trick to get anything I want. Worse come to worst, might be helpful.

This plan officially will start from tonight. Yes. And let see the result in 4 weeks time. Wish me luck!

Monday, September 30, 2013

The Surprise

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/30/2013 09:27:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

It was 4 in the morning. We were lying side by side and suddenly he brought me to lie on his shoulder. Then he took my hand and going through my finger. I remembered that I haven't wear our ring a week before I admitted to the hospital until now. And how seriously he called our baby 'Abang' instead of 'Adik'. Because I resist to have another baby in such a short period. While he, on the other hand, was looking forward for number 2, 3, 4 and 10!

"Why?" I asked him while he's busy rummaging through my finger.
"Nothing,"
"Yes. If nothing there (moving my finger) then no more babies," I told him, in a funny way. Then I smile.
Out of sudden, he put a ring on my finger. I was glued to the ring. Speechless.
"Happy birthday, Sayang..."
I looked at him.
"And for our second child..."
Then he smile.
I never thought of having such present, ever, on my life.

Thanks, again.
It was the most surprising moment in my life.

Friday, September 13, 2013

Pantang 44 Hari :: Review Set Bersalin NR

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/13/2013 02:32:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Muhammad Raid sudah berusia 12 hari. Haii...comelnya anak aku ni bila dia tido. Tak tak berapa nak comel bila dia bangun pukul 12 tengah malam sampai la 5 pagi, huhu. Alhamdulillah, dia kena kuning tu tapi tak lama. Mula-mula bacaan dia 8, then esoknya bawak lagi, naik 9.5, lepas tu Alhamdulillah terus turun 5. Mungkin sebab bagi susu badan. Walaupun tak banyak, tapi boleh la.

Walau bagaimanapun, baby start untuk muntahkan susu badan yang aku bagi bila aku start ambik produk NR. Mungkin memberi perubahan pada rasa agaknya. Tapi produk Herbanika Bersalin NR ni agak bagus la. Aku tulis ni, tak dapat bayaran pape pun. Just nak share je lah. Sebab ikut sepupu aku yang sebelum ni pakai Lisa Formula, dia kata kurang best skit. Lepas tu anak kedua dia pakai NR, better. Aku pun mengakui la. Setakat ni aku baru ambik Phytonatal. Memang terbaik. Masa nak poo-poo awal-awal tu sakit la, cuak oiii. Ada dekat sejam aku dok dalam jamban tu. Punyalah takut nak meneran sampai satu masa asbenku ketuk pintu toilet, dia kata 'Berjaya ke tak??'

Aku rasa petang tu, ada dekat 2 kilo berat tinja aku tu. Memang lawas. Cumanya, aku rasa haus sikit makan Phytonatal, and rasa panas jek badan. Berpeluh. Then aku pakai lulur dia. Yang ni aku pakai sebelum mandi, rasa kulit halus jek after pakai lulur ni. Pastu aku sental sesedap hati di bahagian yang banyak stretchmark. Yang aku perasan, kat peha aku memang kurang dah. Kat bahagian perut, harus kuatkan kuasa menyental.

Minyak Herbanika plak aku letak kat pad dengan sapu kat tempat jahit. Minyak ni akan bagi rasa berangin yang selesa bila letak kat pad. Masuk hari ke-12 ni, kurang dah rasa sakit kat bawah tu. Cumanya rasa gatal. Mungkin sebab darah beku kot, darah tu kan tak menyerap kat pad. So ala-ala terawang-awang gitew di permukaan menyebabkan rasa tak selesa. Kerap gak aku menukar pad. Lagi satu, Mak siapkan air rebusan bijik manjakani untuk digunakan ketika bilas/cebok. Cepat keringkan luka Mak kata, aku ikut je la.

Untuk luka dalaman, aku makan ikan haruan yang dimasak singgang. Mak masak campur asam keping yang banyak, halia and bawang. Untuk lima hari pertama, makan ikan haruan. Then Mak masakkan ikan tenggiri. Resipi sama, ikan jek bertukar huhu. Aku jugak amik Gamat King Anugerah. Lepas habis ni, nak amik pati haruan. Yang penting, luka dalaman tu cepat sembuh.

Mandi, asben akan panaskan air campur daun lengkuas, serai wangi dan halia. Aku masukkan Uncang Cuci NR skali. Then mandi la suam-suam. Hangat jek rasa badan, selesa. Pastu baru sapu minyak urut NR tu, then pakai krim barut dia, pastu berbengkung. Bengkung pun asben tolong pakaikan. Huhu pasni bila dia dah mula bekerja, aku la pakai sendrik.

Setelah beberapa hari menggunakan set bersalin NR, nampak perubahan. Badan rasa bertenaga sikit. Aku baru je amalkan set ni dalam 5 hari camtu. Sebab Mak pesan, nak guna set bersalin, tunggu sampai bayi dah tanggal tali pusat. Ikut je la. Perubahan takde la banyak sangat, sebab baru lagi kan. Paling nampak, badanku ler. Wan kata dah susut sikit. Hee harus la. Nak jaga badan punya pasal.

Makanan dan minuman, minggu pertama memang aku sendiri yang catu. Sebab Wan kata after deliver, "Nape perut besar lagi?" Huhu. So nasi aku memang segenggam, air suam separuh gelas. Tapi bila time minum petang, boleh habis setin biskut mayat aku cicah dengan milo panas. Berselera betul. Sebab aku makan nasi sikit sangat. Mak pun bising tapi tak boleh nak buat apa-apa bila anaknya taknak. So untuk cover balik rasa lapar yang datang, aku ambik kurma, kismis dan buah epal bila lapar. Then aku dah taknak sekat-sekat air kosong sebab badan perlu air untuk proses perkumuhan, plus aku breatfeed jugak. Minum je. In sha Allah akan teruskan sampai la habis pantang.

Mak jugak tak bagi aku makan udang, ketam, sotong dan beberapa jenis ikan. Setakat ni aku makan ikan gelama, haruan dan tenggiri sajork. Makanan berkacang pun tak boleh. Termasuklah soya, tauhu dan kicap sebab berasaskan kacang. So protein ganti dengan ikan yang mak aku masakkan. Vitamin C penting, untuk pengecutan rahim dan penyembuhan luka dalaman. Aku amik anggur dan epal. Vitamin yang spital bagi tu aku tak makan pun, huhu. Jangan la contohi ye, sebab vitamin yang dey all bekalkan tu bagus untuk penyembuhan dalaman, cuma aku ni selalu lupa makan ubat-ubatan tu. Lebih suka consume straight dari sumber asalnya.

Setakat ni, tu je yang aku lakukan dalam tempoh berpantang. Best berpantang ni, tak payah buat kerja satu hapa pun. Mak aku tak bagi buat, dia suh aku tidokan anak, susukan anak, rehat, tido, online dan tengok tv jek. Makan pun berhidang masuk dalam bilik. Emm...yang tak bestnya. Mak aku masak best-best plak time aku tengah pantang ni. Sambal udang la, karipap daging la, labu masak lemak, ayam kampung ungkep...huwaaaaa!!!






Wednesday, September 11, 2013

Delivering a baby

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 9/11/2013 12:22:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Alhamdulillah...I just delivered my baby, weight 2.95kg at HPSF, Muar last Saturday a 7.55pm, 31st August 2013.

***

Pagi tu, dalam pukul 5.30 aku dah keluar umah. Area aku ni, kalau kuar umah waktu cenggitu memang sunyi. Sedang aku menyetat enjin kereta, aku terperasan kucing jiran aku yang terlepas dari kandangnya, duduk depan gate umah diorang.

"Miawww...cukkk cukkk cukkkk"

Yes, kucing tu dah berada dalam keterku dalam sekelip mata. Memang manja kucing jiran aku ni, comel pun comel, spesis bulu tebal kembang-kembang tu. Aku culik kejap ye hehe. Lepas tu aku drive slow menuju ke Pasir Gudang untuk menjemput Incik Asben. Beliau bertolak dari Lumut malam tadi dalam pukul 9.

Sampai sana, fetch my husband then balik Masai semula. Pulangkan kucing noks. Plan hari ni, patutnya kitorang akan balik ke Muar. Sebab I punya cuti bersalin dah start dari hari Khamis hari tu lagi. So sambil-sambil balik kampung, ingat nak spent time ngan dia, jalan-jalan, makan-makan and dating la kiranya sebelum I melahirkan anak and start berpantang makan.

Sampai rumah, kusuruh dia berehat dulu, solat Subuh sementara aku sambung membuta sikit lagik. Tapi, sedang berborak-borak, tiba-tiba ada air mengalir kat kaki. Aku cuak. Terus lari ke bilik air. Laki aku pun cuak gak.

"Sayangg...macam nak beranak jek ni..." itu je yang mampu aku cakapkan. Aku call Mak, Mak kata aku mungkin mengalami kembar air. Maybe la, walaupun aku tak pasti apa itu 'kembar air' tapi melihatkan air je yang keluar, ye la kot. Airnye jernih dan tidak likat. Aku ingatkan air ketuban tu cam likat sikit. Ini tidak. Huhu

Then, mula la pikir nak kemana. Aku cuak-cuak gini, gi aje la memana spital. Tapi ni kat JB, satu hal plak pas bersalin nak balik Muar nanti. Pukul 7, Wan bawak sume barang yang aku dah pack siap-siap masuk dalam keter. Kitorang decide nak ke HSI. Aku dah cuak sangat ni, takut terberanak bila-bila masa jek. On the way tu, aku laparrr sangat. Drive-thru dulu. Puas mencekik bubur dengan beger, baru kitorang decide lagi skali, balik Muar terus la.

Aku dapat rasa air ketuban tu masih keluar lagi, rasa tak selesa sebab seat basah habis! Huhu tapi sempat plak terlelap tu. Sesekali aku celik, 140km/hr. Aku tutup mata balik. Dalam hati berdoa semoga dipermudahkan segalanya.

Sampai area Bukit Pasir, perut rasa lapar lagi. Aku mintak Wan carikkan kedai kuih tepi jalan. Tekak ni nak makan kuih manis-manis pulak. Tak ada pulak tu! Sampai kat spital Muar, cek jalan, ok, baru 2 cm bukak. So kene admitted ward then Wan pulak uruskan macam-macam. Kesian suamiku. Dahlah baru sampai dari Lumut, terus drive balik Muar, sampai Muar pulak bini masuk wad, dia uruskan GL, daftar itu ini...huhu.

Menjelang pukul 5 petang, mak abah sampai beserta makcik dan pakcik sedaraku. Masa tu aku dah tak mampu senyum lagi menyambut kedatangan diorang. Sebab rasa sakit dah makin kuat, kerap kali aku gi toilet, duduk lama kat toilet, buang air kemain banyak, then baru buang air besar...tu pun tak lega. Ok, rasa sakit bersalin tu macam rasa sengugut. Aku dapati, rasanya sama. Cuma double-kan rasa senggugut tu, haa dapat la rasa sakit bersalin.

Yang aku ingat, aku takut betul nak minum air by this time. Sebab aku dapat tau, minum air selusuh tu bukannya membantu sangat, cuma menambahkan rasa sakit je sedangkan jalan untuk baby keluar belum terbukak lagi. Wallahualam. So, sampaikan air kosong pun aku rasa takut nak minum. Tapi disebabkan haus sangat, aku teguk air rendaman bunga Neraca Fatimah yang mak bawakkan tu. Dua teguk jek. Cukup la.

By 6pm, aku dah get ready untuk masuk labour room. Wan la menyorong aku guna wheelchair. Tak dapat aku bayangkan betapa letihnya dia hari ni, dan aku plak rasa macam nak terbang je pergi labour room. Ini nak menunggu lif terbukak, pastu bapak jauhnya labour room ngan wad pesakit. Huhu

6.30pm, aku masuk labour room. Cek jalan, dah 5cm. So Sister tu kata, tunggu lagi dua jam sampai 8cm. Waaaa...aku dah rasa sakit giler dah ni. Aku tanya, bile tu agak-agak?

"Dalam pukul sembilan atau sepuluh macam tu..."

Aku mental dah. Sakit sangat dah ni. Pinggang sakit, perut sakit. Pastu Sister tu, doktor and nurse sume skali 5 orang blah meninggalkan aku sengsorang. Mak aih, lagi dua jam. Ntah camner, aku terasa sakit ya amat, takleh tahan dah, aku terus panggil doktor. Aku cakap aku tak tahan dah, diorang cek jalan lagi, kali ni 8cm. Heh, aku tak tunggu lama, teran aje.

Dua tiga kali teran tak berjaya. Diorang nak tinggalkan aku lagi, kali ni ade sorang jek nurse pelatih tu ditinggalkan dengan aku. Bila rasa sakit tu datang, aku teran aje. Kali ni, Alhamdulillah boleh teran. Tapi sakit woo nak meneran. Teran-teran tak kuar. Tensen. Aku pun penat. Sakit lagi. Nak menangis aku tapi takleh, sebab diorang tak bagi nanges. Tapi meleleh la jugak air mata aku, meleleh sebab kepenatan meneran. Ada satu masa diorang bagi aku rasa kepala bayi tu yang dah nak kuar.  Huu semangat terus nak meneran.

Bayi tu kuar-kuar je terus aku dengar tangisan dia. Aku bersyukur sangat, lega rasanya. Entah macam mana perasaan masa tu. Lega sangat..pastu tak berenti-renti aku cakap time kasih kat diorang yang berada dalam labour room tu. Sumernya sangat-sangat membantu. Part paling sakit masa kena jahit. Waa...aku tak rasa dibius pun. Rasa dia masuk jarum and tarik benang tu. Tapi aku bantaikan borak ngan tukang jahit tu and nurse pelatih tu. Bagi tak rasa sangat sakit tu.

Lepas tu, aku diberi minum air Wahi a.k.a. Milo panas. Leganya, terus terlelap aku sekejap dalam setengah jam camtu, sebelum doktor datang cek jahitan. Then kuar dari labour room, there he is. My husband. Aku senyum, dia pun senyum.

Malam tu dalam wad, dia temankan aku. Patutnya tak boleh tapi dia duk diam-diam je kat penjuru katil aku, nurse tak perasan. Aku tak berani lagi angkat bayi, tapi boleh je nak pegang and menyusukan dia. Asben yang angkatkan and letakkan kat aku. Dalam pukul 1 pagi camtu, dia tido kat lantai berselimutkan kain batik dan berbantalkan beg pakaian. Aku tak tido sangat malam tu. Sebab masih tak percaya aku dah melahirkan anak. Jadinya aku tengok suamiku, sayu rasanya. Hari ni dia letih betul. Aku tengok baby. Aku diam je, terkebil-kebil sengsorang.

***

Hari ni, dah hari yang kesepuluh anak kami lahir ke dunia. Namanya, Muhammad Raid Bin Syazwan. Minggu ni jugak merupakan minggu terakhir asben bercuti. Jawapnya, rindulah aku kat dia nanti.

Pengalaman melahirkan anak tu...tak tahulah nak cakap macam mana. Kalau tanya sekarang, bila anak kedua pulak...aku pun taktau bila. Nikmat melahirkan, tapi tak sanggup tang dijahit tu je. Eh, banyak jugak tak sanggupnya. Entahlah, Allah s.w.t. Maha Mengetahui segalanya, baik yang tersurat dan tersirat. Aku berdoa semoga dipermudahkan urusan kami sekeluarga. Ameen...



Tuesday, August 27, 2013

Stretchmark

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 8/27/2013 10:41:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.



It's normal to have strecthmark for a pregnant woman. Most pregnant woman will have that but some of them, who doesn't gain weight as much as I am, would have less mark. Which make them stay sexy until the end of the pregnancy.

Compared to me, I used to reduce it by rubbing my tummy especially the stretching area with olive oil. It really helps overcome the itchy feeling. Now after a few weeks I haven't done that, my tummy start to feel itchy I almost scratch it most of the time. It really makes me feel uncomfortable! Why oh why I forgot to bring my bottle of olive oil back with me.

Stretchmark are often a result of rapid stretching of the skin associated with rapid growth or rapid weight changes. Stretch marks formed during pregnancy, usually during the last trimester, and usually on the belly, but also commonly occurring on the breasts, thighs, hips, lower back and buttocks. Source from Wiki.

I'm on the last trimester of my pregnancy stage, and due to that maybe it start to feel very itchy as the rapid growth of the baby inside (could it be? hahah).

However, I really need to find a cure for my unbeatable itchness or else, I would end up scratching to my heart content and the results would cry me a river after I'm delivering my baby!

Wednesday, August 21, 2013

Tudung

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 8/21/2013 11:38:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

I was in my class when suddenly my phone ringed twice. So after I finished my class, I rushed off to canteen to have a hot drink while rummaging through my phone. It was my husband sending me a story about a 11 year old boy who died because of hot fever. Before he went away, he wrote a note to his mother telling that he had saved few dollars for her mother to buy a proper baju kurung and tudung so that she can cover her body in a Muslimah way. So that her mother will not be burned during the Judgement Day.

So, it is a sad story.

But the saddest thing is...

He asked me to wear tudung, just like his late mother did.

I was...speechless. Yes, because I never thought that he will came to that point. And that he remember that I once told him that I want to wear purdah and burqa'.

Last night we had a conversation on how a man loved to see a girl, tho she wears hijab, but the trendy and fashionable hijab like todays. Not the lame and old fashioned hijab. But insist on having his wife following the same trend. It was quite irony.

Then my husband said that, something nice to see must not be something nice to have.






***





I don't think I can change the way I'm wearing in just a blink of an eye.



Tuesday, August 13, 2013

Educating Children :: Duit Raya

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 8/13/2013 09:34:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

We're so used of having angpao or duit raya during Eid Mubarak until our children seeing it as something needed instead of going asking for apologize. I remember when I was in standard 4, collecting duit raya is something fun to do especially when we're with our friends and we start to stop by at any houses. That is what Eid Mubarak means to me instead of celebrating it after the month of Ramadhan.

When I grow up, I realise the collection I have is not as much as I have before. And I start to wonder why. Maybe because of my age, my size or maybe because I was in form 5, that means I'm 17 years!

When I start working, it's my turn to give what tradition and custom start to teach me before. I prepared duit raya for about 50 packs and to my surprise, the kids coming to my house looking inside of it and making funny faces. They left the packs on the table and took only the money. They even talks about the amount just before they step out of our house!

Then I learn that maybe I should educate kids nowadays. Instead of giving them, I want them to come, salaam me and at least say 'Selamat Hari Raya' before I give them one of the green packets. Because I saw what my parents did when we went to houses, they start looking for the children who was watching television to give the green packets, that didn't even bothered my parents when they went into the house. The parents didn't teach their kids to salaam the older people and respect when people come.

So, what I saw was my parents usually will say 'Ok, acik nak balik dah ni. Nah,' and my parents will give the packs to the kids, the kids didn't even blink their eyes from the telly!

Nah, this is what I did this time. When we went for beraya, I didn't look for the children. Only if they come, salaam me before I went back, then I took out the green packet. Same goes to the children that went to my house.

I talk to my sisters, knowing that they still collecting it, I told them what I did. And that Syawal means we're looking for apologize and connecting to each other, knowing our relatives and so on, and it's more that just collecting green packets. So if you have it, syukran. If not, let's enjoy the fun we have travelling from one place to another.

Monday, August 12, 2013

Of Hari Raya and Durian

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 8/12/2013 05:05:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Dua hari sebelum Aidilfitri, aku hampir-hampir saja ditahan di hospital kerana mengalami kontraksi hari sebelumnya. Kus semangat tak kena tahan. Kalau tak, mau beraya kat wad bersalin aku ni. Hal ini disebabkan oleh ketidakhairanan aku memakan durian dalam jumlah yang banyak. Kalau diikutkan, makan durian hanya menyebabkan panas badan dan kandungan zat besi yang tinggi dalam badan akan mempercepatkan tumbesaran bayi. Tapi aku tak tau plak kalau mempercepatkan kelahiran. Huhu

Apa-apa pun, kesian pada asbenku kerana dialah yang menunggu paling lama sekali sepanjang menemani aku di hospital. Bayangkanlah admitted pukul 12 tengahari, dalam pukul 3.30 petang baru keluar wad. Sepatutnya hari tu giliran di rumahnya, tapi lambat sampai. Huhu. Punyalah plan nak goreng kuetiaw, tak sempat. Sampai Maokil dah pukul lima setengah, aku sempat gorengkan naget ayam jek. Hee untungnya Umi dah buat sup tulang. Feberet den!

Sepanjang dia cuti, sekali jek dia puji aku masak sedap. Iaitu sandwich sardin! Huhu. Dia kata, 'Saya rasa untuk sandwich sayang ni, saya boleh bagi 9.5 dari 10.' Ceh, punyalah banyak benda lain aku masak, sandwich jek yang dapat pujian?

Cuti juga menguji aku membuat kek lobak merah untuk pertama kalinya. Emm...boleh tahan la sedapnya. Tapi mungkin tak kena dengan tekak mak bapak aku kot. 

Semalam sebelum dia bertolak, aku nyatakan hasrat untuk ikut dia balik ke Lumut. Dia tak bagi sebab hujung minggu ni dia duty. Emm...kalau tak aku memang nak teman. Risau pulak drive sorang-sorang bila dah malam. Elok pulak semalam time dia bertolak tu, hujan. Huwaa lagi la risau berduyun-duyun aku dibuatnya.

Jadinya, setiap sejam aku akan call dia tanya dia dah sampai mana. Risau beb. Aku jugak bawakkan goody bag untuk dia. Hikhik. Dari time bercintan lagi aku ni memang suka bekalkan dengan goody bag. Cuma dulu time bercintan, aku bekalkan coklat je lah. Kali ni, dalam goody bag dia ada towel (aku tak tau apa gunanya towel tu, aku bagi sebab dapat free), biskut raya dalam bekas cantik (bekas recycle kawen hari tu), coklat 2 bar dan gula-gula mentos. Mak aku bekalkan peyek dengan tumpi dengan maruku sembelit. Haha maruku sembelit ialah gelaran untuk maruku yang dibuat guna kacang dal tu, yang kasar-kasar tu. Namanya memang menjijikkan sikit.

Kurang plak daya nak ambik gambo tahun ni. Biasanya rajin je aku amik gambo, tapi sebab tahun ni punya raya aku sibuk kat dapur, pastu keletihan, emm...terpaksa aku lupakan sebentar kegemaran aku tu.

Cuti masih berbaki lagi 5 hari, seronoknya~






Sunday, July 21, 2013

Biskut oh biskut

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 7/21/2013 11:10:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Seronok pulak dah masuk minggu kedua puasa ni, ramai orang dah mula fikir-fikir nak balik kampung mana (kalau yang dah kawen la), nak baju raya kaler apa, cuti berapa hari dan memacam lagilah.

Hampanya, raya tahun ni aku antara yang menghadapi konflik kepentingan. Dia nak balik rumah dia, aku pulak mesti la nak balik rumah aku. Kata-kata kawan aku sumernya mengharapkan agar raya kali pertama bagi orang yang baru kawen, mesti la nak balik rumah perempuan...langsung tak boleh pakai!

Dia tak ada sesiapa kat rumah malam raya nanti, akak dia tahun ni beraya di rumah mertua. Adik dia pulak berkemungkinan raya kat Melaka dulu. Sebab tahun lepas masing-masing kat Labis. Aku pulak, Zana dah inform awal-awal tak dapat balik raya. Cuti raya dia start raya kedua ke ketiga, camtu la. Pun takde sapa kat rumah nanti malam raya. Haruslah aku berada di sana.

Apa pun, aku bersyukurlah sebab jarak Muar ke Labis tu tak jauh. Tapi konflik jugak bila nak balik kampung tu. Huhu.

Rancangnya macam nak buat biskut raya sendiri. Biasalah, tahun sebelumnya dua buku kek lapis aku buat. Rindu pulak nak melapis. Dulu buat kek lapis strawberry cheese dengan kek lapis oreo. Tahun ni dua buku aku tempah. Huu...menanges aku nak membayor rege tu nanti. Masa testing ari tu mana ingat nak tengok harga, dah letak nama dengan jenis kek, tengok harga, rasa nak tertelan gigi.

Apa pun, aku rasa harga kuih di bazar tahun ni memang MAHAL. Aku terkejut rata-rata letak harga kuih RM2 untuk 5 bijik! Dah la saiz kuihnye kecik. Paling aku terkejut Najmie beli popia, 2 bijik SERINGGIT! Popia tu panjangnya ada la panjang jari telunjuk aku ni ha, nipis jek. Mintak maaflah, tapi aku memang tak support peniaga yang carik untung cekik darah ni. Tapi aku pelik, kedai dia tetap ramai orang pergi.

Aku support peniaga yang memberi aku kepuasan dalam membeli kuih. Setakat ni ada la sorang makcik ni jual kuih, saiz kuih ok la, tak la besar sangat tapi kalau seringgit tiga bijik tu kira berbaloi la. Sedang elok. Dan kedai dia pun sentiasa je ada orang. Aku kalau ke situ, memang antara yang aku beli ialah kuih kertas/getas ataupun lepat ubi.

Bila dah duduk sendiri ni, rasa rindu pulak nak bukak puasa kat kampung. Aku ingat lagi, dulu masa sekolah, punya la tensen aku hari-hari kena tolong mak masak buka. Aku pikir, kalau beli je kan senang. Mak pulak kata, 'beli bukannya sedap pun.'

La ni, bila dah duduk sendiri, hari-hari beli, mula la aku mengiyakan kata-kata mak tu. Buat sendiri memang best. Cuma kalau aku kat sini, nak buat sendiri buka tu agak kurang berbaloi la. Makan sorang je. Beli lagi jimat. Aku buat puding berkuah pun ambik masa 3-4 hari jugak nak habis. Kalau kat rumah, hari tu buat, hari tu jugak lesap. So bila aku terpikirkan bubur lambuk ke, serawa pulut durian ke, aku tunggu balik kampung je la buat. Kalau buat kat sini, entah bila pulak nak habis.

Aku pernah masak bubur lambuk. Dan portion tu tak banyak pun, tapi tetap payah nak abes. Hmm kalau terasa nak makan lagi, aku ambik je kot bubur lambuk kat masjid Masai tu nanti.








Wednesday, July 17, 2013

Nikmatnya berpuasa

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 7/17/2013 09:49:00 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, sedang berusaha menunaikan salah satu Rukun Islam iaitu berpuasa di bulan Ramadhan. Sememangnya bagi aku, terasa amatlah seronoknya waktu berbuka apabila dapat meneguk minuman. Tapi malangnya aku ni tak beranilah minum air sejuk waktu berbuka, stamina aku di bulan puasa ni merudum aje penurunannya. Jadinya aku berbukalah dengan kopi atau teh panas. Pergh, nikmat ok. Asalkan dapat minum.

Setakat ni tak ada rasa nak pitam atau muntah-muntah, tapi rasa haus ya amat. Macam orang lain jugak. Lapar pun kurang. Betapa aku sangat menghargai setiap teguk yang aku minum selama ni. Alangkah nikmatnya air anugerah Allah s.w.t. itu.

Malangnya, aku ni terlalu kuat pulak minum teh dan kopi di bulan-bulan pose ni, sehingga aku mampu minum air kosong 2 gelas sahaja sehari. Sebelum tidur dan semasa sahur. Sepatutnya kena lebihkan kerana kalau badan aku dehidrasi, air ketuban untuk baby pun boleh terhidrat sekali. Baru tahu huhu. Jadinya lepas ni kena tingkatkan minum air kosong.

Bulan puasa kali ini jugalah menunjukkan betapa MALASnya aku untuk memasak buka. Tahun lepas kemain rajin lagi. Buat mi kungfu la, soto lah, masak nasi...tahun ni, setakat ni muka aku tak pernah gagal check-in dekat bazar sekitar Masai ngan Pasir Gudang ni. Cuma waktu sahur aku gagahkan diri untuk masak jugak, walaupun sekadar goreng telur. Tapi hari tu berjaya buat daging padkapau untuk sahur. Kira ok jugaklah kan.

Minggu depan ada lagi sekali check kat Klinik Kesihatan. Tak kusangka, baby dah nak masuk 8 bulan. Hihi. Semalam baca, katanya usia kandungan macam ni, bayi dah boleh menggeliat, kelip-kelip mata, jari pun dah boleh gerak-gerak. Membayangkan macam manalah budak tu menggeliat dalam perut, aku tersenyum sendiri.

Tahun ni agak berbeza, beraya pun dah ada dua kampung secara otomatiknya. Labis dan Muar. Walaupun tak jauh, setakat Wan bawak keter, aku rasa sejam setengah aje jaraknya, tapi bila beraya kena lah bagikan cuti.

Cuti rayaku bermula awal. In sha Allah seawal 3hb Ogos 2013. Haa awal kan. Mulanya nak temankan dia kat Lumut nun ha, tapi mak aku kata dah sarat tu tak payah la pergi jauh-jauh. Balik kampung yo lah. Kot terberanak kat Lumut kang satu hal plak nak balik Johor. Sebab masa tu aku kandungan dah mencecah 8 bulan. Kalau ikutkan aku, sapelah takmau teman suami sendiri. Huhu. Dia pulak taktau cuti rayanya bila.

Kalau balik kampung, sempat la aku menguli kuih raya sejenis dua. Setakat ni dah dua buku kek lapis aku tempah..rasa macam nak kensel tapi segan la pulak. Almaklumlah, mau cecah RM200.

------> bersambung. Toilet.

Alhamdulillah. Lega. Satu fakta yang aku baca, bila kandungan dah masuk trimester terakhir, akan terasa tekanan di kawasan pundi kencing yang mengakibatkan ibu-ibu hamil akan terasa kerap nak buang air.

Buat masa sekarang, duduk lama sangat pun rasa kurang selesa. Berdiri pulak cepat letih. Rasa senak jek bahagian bawah dada ni. Yang paling selesa, semestinya berbaring. Hahah.

Oh ya, feveret den maso bulan poso ni ialah air sirap bandung soda. Dulu pernah buat sekali, berketul pulak susunya. Kali ni, aku buat dengan berhati-hati. Aku kacau dulu susu cair dengan kordial ros. Pastu dah elok warnanya, baru aku masukkan aiskrim soda. Terus kacau. Macam ni, takla mendadih susu tu tadi. Aku buat tak letak air kosong, memang soda tu aku letak banyak. Hasilnya, pekat, segar dan manissss menyelerakan. Aku memang minat manis ok. Jadi, tak ada masalah sangat nak hadap air tu. Cuma kalau buat kat rumah (maksudnya, kampung) memang la aku letak air masak. Kalau tak bising mak aku.


Aku harap, semoga kekuatan terus diberikan olehNya untuk meneruskan ibadah berpuasa ni. Nikmatnya ketika berbuka, Subhanallah...hanya Tuhan yang tahu.


Tuesday, July 9, 2013

Suamiku hensem?

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 7/09/2013 12:14:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

No. I think Allah made such a perfect couple that it would always be fair and square. Yang cantik, berpasangan dengan yang sederhana. The one who simply gets angry, will have someone with full of patience. Those who serious, will get someone whose more light-hearted. Begitu juga sebaliknya. So that's how we complete each other. In my case, I'm the beauty. He's not the Beast, but he's the good samaritan. When I say good samaritan, I mean 'no-girl-look-at-him-twice' kind of guy.

Wednesday, June 26, 2013

Kolostrum

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 6/26/2013 08:23:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Suami : Kolostrum tu ape? Pelik namanye. Takut plak saya.
Daku  : Kolostrum tu susu awalan ibu. Baik untuk sistem imunisasi baby.
Suami : Untuk papa baby takde ke? Hehe
Daku  : Ade. Kolostrum lembu. Yang tu memang khas untuk bayi berusia 26 tahun dan ke atas.

Sunday, June 16, 2013

Tips Melegakan Batuk

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 6/16/2013 08:54:00 PM 2 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Aku tak pasti apa punca batuk yang sebenarnya. Tapi aku memang ada alah sikit dekat ais. Kalau ambik sekali sekala tu tak apa, ini kalau ambik secara kerap, memang akan batuk lah aku jawabnye. Oleh kerana baru-baru ni aku diserang batuk panjang, aku telah mencuba berbagai cara. Tapi aku tak ambik ubat, sebab doktor tak bagi.

1. Air kelapa muda campur garam sedikit. Antara yang aku amalkan. Sebelum minum tu, selawat dulu. In sha Allah, berkesan. Tapi aku cuba untuk jangka masa kejap jek. Kalau diamalkan, boleh baik rasanya.

2. Madu dan limau nipis. Madu tu pastikan madu lebah asli ya, bukan madu makan untuk campur dalam masakan. Sesudu madu dan perahan limau nipis, telanlah perlahan-lahan.

3. Bunga belimbing buluh dalam segenggam, dicuci, jangan ramas. Campurkan dalam dua cawan air panas dan embunkan (biarkan) semalaman. Esoknya pagi-pagi sebelum minum, masukkan gula batu. Selawat, dan minumlah. Amalkan.

4. Elakkan pengambilan makanan berasaskan coklat dan koko. Bahan ini boleh menyumbang kepada kahak.

5. Elakkan/kurangkan pengambilan tepung putih. Tak pasti sebab apa, ada baca kat tenet jugak.

6. Elakkan pengambilan buah oren, pisang dan buah-buahan sejuk lain. Ini aku dapat tau dari akak kat tempat kerja. Susu lembu pun kalau boleh, jangan ambil. Menyumbang kepada batuk berkahak.

7. Ada banyak jenama ubat batuk yang tak mengantuk, terutamanya lozenges. Tapi aku kalau tak peknen, lebih prefer jenama Ibu dan Anak (Nin Jiom Pei Pa Koa) dan Prospan. Prospan ni sangat natural bagi aku, tak mengantuk dan lembut pada tekak. Dan dua-dua jenis ni tak mengantuk. Ubat batuk mengantuk ialah Bena Expectoran (ejaan mungkin salah). Ini tahap mengantuk dia, memang terbaik.

Ok, itu antara yang boleh aku kongsikan. Aku punya batuk ni, awal-awal tu tak berkahak, tapi lebih kepada gatal di bahagian tekak. Time gatal tu ya Allah, meleleh-leleh air mata aku batuk. Gatal sangat, payah nak berhenti. Dan kalau macam tu, aku teguk air panas kosong. Baru la lega sikit.
Selamat mencuba.

Wednesday, June 12, 2013

Hari Raya dan Bulan Puasa

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 6/12/2013 08:43:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.


Emm...setakat ni aku rasa dah dua kali aku tanya dia, dia dapat cuti first leave ke second leave. Almaklumlah, pertama kali sambut raya berdua. Sebelum ni sambut raya aku dengan family aku jek. Ni dah kira ada dua family. Syukur jugak jarak kampung aku dengan Asben tak jauh, ala-ala sejam setengah gitu sampai, kalau dia yang drive la. Kalau aku yang drive, mau cecah dua jam setengah.

Ikutkan hati, masing-masing nak bermalam raya di kampung masing-masing. Aku kat Muar, dia kat Labis. Mak aku pun kata, " Kalau dia, dia pun kerasan kat Maokil," bila daku utarakan perkara tersebut.

Apa-apapun, pengalaman cuti sekolah mengajar aku erti menabung duit di musim cuti sekolah yang lain. Kerana tika inilah, duitku bertaburen di atas jalan. Banyak berjalan, banyak jugaklah yang dibelanjanya. Maklum aku ni peknen, setiap kali berhenti buang air kecil, terbuang jugalah duitku di stesen minyak Petronas RnR. Apa taknya, ade je benda yang aku beli. Coklat, air, cekedis, biskut. Semua ini kulakukan untuk menahan mata dari mengantuk lalu dapat menemankan dia sepanjang perjalanan ecececeh.

Aku fikir-fikir, payah sangat, raya jek kat Lumut. Haa masin mulut aku, beraya la aku dengan KFC ke, Mekdi ke, huhu. Mana aku reti berendang ketupat bagai. Ketupat segera lepas la, lodeh lepas la, kuah kacang? Rendang? Tak habis menuntut lagi benda-benda tuh. Tu la, dulu nak kawen tak fikir, bila dah jadik menda-menda cenggini, susah hati aku dibuatnya.

Akan aku pujuk dia, supaya malam raya kat rumah aku. Heheh..pastu pas semayang raya balik la Labis. So next year kalau dipanjangkan umur pulak, malam raya rumah dia, pas semayang raya dan malam raya berikutnya rumah aku pulak. Hikhik. Aku bukan apa, eksited la jugak sebab kali ni dapat cuti raya sampai dua minggu. Sebelum ni cuti raya seminggu jek. Lepas tu naik sekolah, aku akan bekerja untuk dua minggu lagi sebelum maternity leave, in sha Allah. Hee...kan ke indah tu namanya.




Friday, June 7, 2013

Berakhir sudah cuti sekolah

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 6/07/2013 05:41:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Walaupun masih berbaki dua hari lagi, tapi cuti sekolah is officially end when hubby went back to Lumut this morning. I bet now he's on his way to Perak. I was so excited when he's here that I'm eager to cook as much as he can eat. However, not everything turn out so well. My creampuff doesn't turn out very well, it wasn't puffy as I did it before. The custard filling is too light, its not thick and creamy tho I stir it long enough. I didn't have enough time to make him Soto Jawa, my fav food of all. My cucur udang was hard, it's not soft and crunchy like before.

And today, when I was finished preparing breakfast, I went into the room and found that his eyes were red. I thought only me was crying in the middle of the night yesterday, could it possible that he also feel the same? I hug him and tell him I'll be okay, tho I know I'm not. I'm having cough for a month now and I can't take any cough syrup. All I can do is watch what I'm taking daily. I don't drink ice, I don't take any melons even it is good for my baby, I'm avoiding spicy food as it makes my throat hurt even more. I'm taking Strepsil every now and then when I can't hold it. It was bad. My eyes tears, when I laid down it was hard for me to catch a breath. I need to breath through mouth instead of nose. I need to have tissue paper wherever I go so that its easy for me to throw anything out.

However, my lychee puddings turn out very well. It was creamy, sweet and full of flavor. He was enjoying his food very much as it kinda bring back the memories of his late mother, when mak cooked Ayam Ungkep for him. As his late mother would cook that dishes before when he went home.

I hope everything will be fine soon. How I wish there's a cure for my cough.


Tuesday, May 28, 2013

Tempat makan best : Lumut dan Manjung

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 5/28/2013 09:24:00 PM 14 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, setelah tiga minggu mengharungi hidup tanpa suami. Akhirnya...haha tanpa suami di sisi ye. Walaupun dilanda kebosanan kerana berada di rumah yang tanpa perabot seperti televisyen dan dapur...perabot asas ya televisyen ittew. Tapi aku mengisi masa lapang dengan membaca novel. Haa...I memang sentiasa boleh hidup selagi ada buku. Semestinya Jodi Picoult.

Kertas belum habis kutanda. **bunyi guruh di luar** Jam menunjukkan pukul 8:56 dan aku keseorangan di rumah. Malas pula mahu menanda. Sambil-sambil menaip di blog, aku pasangkan lagu Yuna - Lelaki. Hmm...teringat zaman bujang-bujang dulu memang aku jenis peminat lagu-lagu macam tu.

1. Oleh kerana setakat ni tak ada lagi aktiviti yang boleh dikatakan bercuti, aku pun mengisi masa yang ada dengan makan. Kat Lumut ni, ada dua tempat makan char kue tiaw. Emm...tapi takde la aku ambik gambar plak. Yang penting, lokasinya dekat Stadium dengan Taman Samudera. Aku prefer yang dekat Stadium tu sebab kuah dia cair sikit, memang ngan makan dengan cili jeruk. Kalau dekat Taman Samudera, sedap jugak. Cuma to my taste, it's a bit thick dan ada funny smell dengan kuahnya. Wajib ada cili jeruk untuk hilangkan rasa hanyir tu. Maybe sebab telur kot.

**update untuk 1/9/2014 : Aku pergi char kue tiaw kat Taman Samudera, dah takde funny smell kat masakan dia. Dan semakin sedap plak c.k.t. dia aku rasa.

2. Tadi si dia bawak pergi makan nasi goreng kerang dekat Kampung Dato' Kamarudin. Emm...boleh tahan la sedapnya. Maksud aku, nasi dia goreng pakai perencah char kue tiaw, so boleh bayangkan kan kaler dia gelap. Tapi kerang dia memang generous, banyak! Dan agak sedap kalau dimakan bersama cili jeruk. Nasi goreng tu ade rasa manis sikit, kena makan dengan cili jeruk yang rasanya masam pedas tu baru balance dalam mulut dan anak tekak.

3. Hari tu aku ingat dia ada bawak makan di Boston, area Sitiawan ni jugak la. Tak jauh mana pun dua-dua tempat ni. Si dia makan lamb chop. Pada aku, aku suka kalau lamb chop tu, memang kambing yang betul-betul dipanggang dan harus ada lemak kambing yang hangus sikit, ada kesan hangus sikit pada kambing tu, baru syok. Ini kambing pun macam kukus dulu jek, sebab nampak elok sangat atas hot plate tu.

4. Lagi satu tempat makanan barat ialah Swissomelt. Yang ni tak jauh dari Boston, selang dua buah kedai tak silap. Dan pemiliknya melayu. So aku rasa in sha Allah halal itu pasti. Istimewanya ialah sebelum ni aku makan lamb chop cuma dihidangkan dengan blackpepper sauce. Tapi kat Swissomelt ni ada mint sauce that really suites with the lamb. Selalu aku makan lamb chop atau lamb rack la bersama garden salad dia.

5. Steamboat setakat ni, area Lumut ada satu tempat. Nama dia Shabu-Shabu. RM 12 jek sorang dan berkonsepkan buffet. Ambik la apa nak lepas tu makan. Dan aku rekomen sup tom yam dia memang terbaik. Cukup pedas dengan masamnya. Pada aku itu tomyam sepatutnya ada rasa pedas dan masam dan kat situ memang dah cukup rasa. Tapi aku ada dengar tempat tu dah tak halal. Entahlah, aku tengok ramai jek orang Islam makan kat situ.

6. Kalau nak makan seafood segar, yang ni aku tak round habis lagi. Banyak restoran jual seafood segar malam-malam. Ada satu tempat aku try di gate belakang base TLDM, restoran tu betul-betul tepi laut dan boleh pilih makanan lautnya. Namanya Azmie Tomyam. Harga memang murah la. Aku ingat hari tu aku makan udang rimau, ketam, tomyam, ikan siakap dengan sayur kailan ikan masin, makan berdua dalam RM 70. Bagi aku murah la sebab sebelum ni aku pernah makan lagi mahal harganya, kat Senibong kat JB tu ha. Ok, tempat ni dari segi harga memang murah tapi dari segi rasa, kurang la. Tak berapa syok. Aku mintak udang goreng butter, dapat udang tumis butter kot dengan kuah bagai. Huhu

7. Makan tengahari paling best dekat Silaturrahim. Yang ni, aku gerenti puas hati. Restoran ni berhampiran ngan Marina Island. On the way ke Teluk Batik, kalau masuk simpang tu, kedai ni belah kanan. Tapi memang nampak kampung gila la, jangan expect ada penyaman udara yek. Pukul 11 pagi dah ramai datang makan tengahari kat situ. Aku biasanya kalau pergi, memang area pukul 11:00 atau 11:30 la. Masuk pukul 12 tengahari, alamat menunggu la tempat duduk kosong. Penuh! Masakan kampung dia...feveret aku siput sedut. Biasanya dua mangkuk hehe. Siap ada ulam-ulam rare macam pucuk putat, pucuk janggus, tenggek burung dengan petai bakar ada, termasuklah ulam-ulaman konvensional cam ulam raja, timun, peria katak dan ulaman celur yang lain.

8. Minum petang, aku selalu ke Teluk Batik. Ada satu kedai tu jual air kelapa, depan dia pulak ada makcik jual goreng pisang, keledek, keropok lekor dan bermacam juadah kolestrol tinggi bergorengan yang lain. Harus ngam dengan air kelapa.

9. Kalau terasa nak makan ringan-ringan macam lempeng cicah sambal tumis ke, pisang goreng cheese nutella ke, kacang pool ke...ada satu tempat best. Kalau pergi pasaraya Rapid kat Manjung lama tu, area belakang Rapid tu terletak kedai Dapo Berando. Kat sini just nice nak makan ringan-ringan macam yang aku sebutkan/tuliskan tadi tu. Masakan pun sedap.

10. Nasi lemak tetek a.k.a. nasi lemak Sri Sarawak nama diberi. Yang ni kedainya di belakang Billion Sri Manjung. Billion ni dah tutup, diganti dengan pasaraya Rapid baru yang lebih besar. Tapi kedai nasi lemak ni still ada. Lauk-pauk nasik lemak acik ni memang sedap. Nasi lemak tetek tu panggilan orang kat sini. Tapi depan-depan acik tu jangan la kau cakap 'nasik lemak tetek satu'. Memang datang la pinggan mangkuk melayang kat kepala kau.

11. Mencari tempat lepak-lepak di waktu malam? Warung Anak Pangkor aku cadangkan. Warung ni terletak kat Manjung lama. Berhampiran pasaraya Rapid. Kat warung ni, ada jugak orang jual sate, nama sate tu ialah Deka Satay, dan ada jugak yong tau fu. Dulu ada stall jual burger tapi sekarang dah tutup. Walau bagaimanapun, warung ni tetap menerima ramai kunjungan especially after Maghrib. Speselnya kat sini ialah Mee Rebus Tulang dan Nasi Goreng Pulau. Nasi goreng Pulau ni feveret aku sebab ianya nasi goreng + tulang lembu yang ada daging empuk. Portion besar, kalau saiz RM8 tu bole la 2 orang makan, kalau jenis yang kuat makan macam aku laki bini la. Hehe

12. Untuk sarapan, kalau ke Kampung Sitiawan, ini kira jalan kampung la ye. Masuk melalui pintu gerbang tu terus sampai ke penghujung kampung, adalah sebuah kuala. Dan di situ terletak roti canai kari ikan. Gerai ni popular, servis bergantung pada rezeki. Kengkadang cepat, kengkadang lambat. Aku suka pergi situ sebab lepas sarapan, ada orang jual ikan segar-segar di sekitar gerai tu. Dan gerai ni jugak ada pemandangan cantik menghadap kuala. Kira sambil makan, sambil cuci mata la.

Puas hati gak kalau jalan-jalan carik makan kat sini. Kira ok la, harga pun takla mahal sangat. Berbaloi la dengan apa yang dimakan.

Tekak ni terasa nak makan takoyaki. Esok mungkin boleh cari di Jusco, akan kuajak beliau ke sana. Nak makan Baskin Robbin tak boleh sebab batuk, emm...makan la benda lain.




Sunday, March 31, 2013

Beijing : Summer's here

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 3/31/2013 08:01:00 AM 1 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Alhamdulillah..sudah selamat pulang dari Beijing dengan hati yang girang dan sedih kerana duitku banyak terbang. Once in a blue moon punya pasal. I went there without him since he's on a course for his job, and there goes our so called honeymoon.





This is Kak Nora's daughter, she was crying a river seeing her mother went there. We took our flight from Changi Airport and when I was on my seat, the seat next to me was empty. Then, tears roll down to my cheek. Sedih hokeh.


Having kaya toast, coffee and poached egg while waiting for our flight. I was totally hungry all the time.


This is our tour guide, Tomy Wang. He fluently speaks Indonesian Malay and was very nice telling us about his hometown, Beijing. We reached there at 2.30 am in the morning. It was chilly outside and he told us that the weather was around -2 degrees!


Yup, safety first. Everything was charged in the hotel room. This included the tea bags (6 yuan for each), toiletries (3 yuan), nail clipper (15 yuan) and different types of condoms. I only take the picture of condoms tho. There were different types of it.


*Summer Palace

The place is huge and beautiful. I wonder if all the flowers were blooming by that time, it must be a perfect place to spent together with our loved ones.



This lions sculptor was hand-carved and still looks good after hundred years. There were 500 stone lions in different poses were carved on the posts of the bridge's railings.



Some of the locals having their instant noodle. Maybe because of the weather itself makes them looking for something hot and soupy. Hmm...by that time, I wish that the food was Halal.


* Tea House @ Dr. Tea


The woman explaining about Oolong Tea. I get to try different types of tea and my favorite is the fruit tea. They're making their tea without sugar and I love it. But teh susu always in my heart.

* The Food




Makan time. Nyum nyum! My favorite part after all. Their style of cooking was a bit...plain. Less salt should I say. Oily. But, their street food was delicious! Even I couldn't have mangga muda there, but..


The strawberries are ripe, big size, sweet and juicy. And it's cheap. Half a kilos for only 15 yuan. That equals around RM 7.50. I'm no joke about the size, it was big compared to our Cameron's. The yellow fruit, named Golden Kumkuat was sweet and sour. Usually in Malaysia we can found it preserved and dried.

* Jingshan School

 
Next, Pengantarabangsaan Sekolah. This is one of the best school in Beijing. It combines secondary and tertiary education. Their school was totally different from ours. They select their students and make sure that only the best will worth it. They have their showroom, the garden with a wooden foot path and the classroom were provided with air-conditioner and heater. This school will start their session at 7.30 a.m. in the morning and end at 3 p.m. in the afternoon. Everyday, they will have Pendidikan Jasmani and Kesihatan lesson for the first period and for each day, there's only 4 to 5 lesson for the whole day. The recess will start by 12.10 p.m and end at 2 p.m.

The total number of students for this school is about 3000 students with 300 teachers. They also have their P.R. which is not the clerk, of course. Their P.R. officer will entertain the guests and explain about their school system.




* Bird Nest Stadium


Such a long walk to get here. Huhu. I didn't went close enough because my baby start kicking me from inside. So I stop halfway there and took some picture. Tomy said that buildings in Beijing always related to bird. There's bird nest, bird claws and bird egg building.

* Jade Center


This is another government control store where tourist are obliged to go. They sell many products related to jade such as bracelets, rings, pendants and earrings. I buy jade pillow for my parents because they say it can improve blood circulation while you're sleeping. I got it at 170 yuan for both, while some members of our group get it for 200 yuan. Hehe...good bargain comes with good price.

* The Great Wall


I didn't climb. Just wandering around and try to bargain few fridge magnet. They sell it for 10 yuan for each piece, I was trying to get 10 yuan for 2 pieces and they say 'No, Bye bye!'. Kurang asam.

China is a country governed by Communist. They can only have one kid for each family. If they want to have a dog, they need to get license and paid 2000 yuan (RM 1000) each year for their dog. If they want to buy a car, they have to apply for it and wait. Once they got their plate number, they will buy their car. And you can't drive your car everyday. For example,on Monday you can't drive the car with the last two plate number is 0 and 5. If you do, the police will fine you with the amount of 500 yuan (RM 250).

Plus, parking charges is 15 yuan (RM 7.50) per hour. The petrol there will cause you almost 8 yuan (RM 4) per liter. And you can't have a motorcycle. Others, you can buy a motor-bicycle or they called it basikal listrik as being told by our tour guide. So, for Pizza Hut, there's no 30 minutes delivery. If you order it by phone, you need to wait as the maximum speed of the bicycle is around 3km/hour I think.

There were a lot of cameras on the street and on the traffic light. If our people were being so sensitive to the one and only AES camera on the highway, imagine they have it along the road. Maybe it's not to improve their driving quality (you can make a u-turn anywhere), but it will make sure that the traffic move smoothly without overflowing cars on the road. The government also encourage their people to use public transportation such as subway, taxi, tram and bus.

It's hard to find overweight there as their golden age person was active. Even youngsters were so lively in the morning. They walked in the park, relaxing and even walked their dog at night. Maybe because they're taking less sugar than us here, and there's no condensed milk there, so the people were living healthy, except for their alcohol. I think there's a lot of positive thing that we can implied here. For a start, less meat, more veggies.

We also went to Forbidden City, Tian An Men Square, Herb Center, Traditional Foot Massage and Beijing Zoo to look at the panda. But I didn't really taking picture on that since I was getting tired by day and start counting days to go back to Malaysia.

But it was a start for me. I just love holidays.


Friday, March 1, 2013

Why him?

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 3/01/2013 04:21:00 PM 0 comments Links to this post



Assalammualaikum w.b.t.

I've been asked by one of my 'client' about my husband one day. He was surprised when I told him that I'm married. Because of the feeling of unsatisfied I'm not invite him to our wedding, he throw out a few questions that I think was kinda funny, but really matured to his age. And when I think back of the Q's, I found out that I was actually answering the answer to myself, and few of my friends that been asking the same Q's over and over.

q1 : Why do you choose him? I thought that he will left you when he's on the boat?

Answer : I don't know why him. Don't think I have the anser for that.

q2 : Don't you feel worried when he's away? Don't you feel afraid that he will do something else?

Answer : I do. But it's life, I think. So we just have to keep pray for that thing will not happen.

q3 : Is he handsome?

Answer : No.

q4 : Why do you choose him then?

Answer : I felt secure. Maybe if I'm married to someone handsome, then somebody might steal my husband. But it's in God's hand, He's the one being fair and square I think. If the man is handsome, the wife might not be a Miss World. If the girl is beautiful, maybe the husband is just someone that's totally out of her league.

q5 : Then the handsome guy can shoot themselves for not marrying beautiful girls?

Answer : Hey, beauty lies in the eyes of the beholder.

And the look on his face was a total upset. Maybe because of my answer. But he's too young to understand these thing. So I told him, when the time come, then he'll know. And he will learn about it :)






Wednesday, February 13, 2013

Tips Mengurangkan Loya Dan Sembelit Ketika Hamil

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/13/2013 08:11:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Ada banyak website yang boleh kita Google untuk tips-tips macam ni. Tapi ada jugak tips yang aku rasa membahayakan antaranya :-

1. Minum air kelapa.
Mengikut kata orang-orang dahulu, kalau minum air kelapa di awal kehamilan boleh menyebabkan keguguran. Kalau usia kandungan dah sembilan bulan boleh la minum untuk mendapatkan kulit baby yang bersih. Boleh tanya mak-mak jika mahu penjelasan lanjut. Mungkin ada sesetengah orang boleh kot, tapi setakat ni aku tengok penulis blog yang bagi tips ni pun tak buat. So, baik kau tak payah tulis, dari membahayakan orang lain, ye dak?

2. Minum madu.
Pun sama. Aku tanya mak aku. Dan mak aku kata, madu tu berunsur panas. Sebab yang sama seperti di atas. Walau bagaimanapun, penulis tu dah cuba untuk minum dan katanya, dia takda apa-apa. Mungkin patut nasihatkan orang lain supaya berhati-hati. Tak semua orang boleh ambil apa yang kita ambil. Keadaan setiap pregnant woman tidak sama ya.

Apart from all those tips, yang ni I nak bagi benda yang I dah cuba buat setakat ni untuk mengurangkan sembelit.

1. Minum air masak banyak.
Minum air masak penting, walaupun semasa kita tidak mengandung waima yang lelaki sekalipun. Melancarkan pencernaan dan pembuangan toksik.

2. Buah-buahan fiber tinggi.
Contohnya kiwi. Setakat ni aku ambil sebiji sehari, kadang-kadang sebiji untuk dua hari. Selain dari tinggi vitamin C, buah kiwi jugak tinggi fiber. Sangat bagus untuk melancarkan proses nyahtinja dalam badan.

3. Jangan tinggal minum jus.
Jus sangat bagus. Bukan jus durian belanda ya, jus buah naga ke, jus oren ke, jus jambu batu asam boi ke..bagus tu. Selain membekalkan fiber dan vitamin, ia jugak dapat menjadi penghilang dahaga yang sangat efektif dan melancarkan proses perkumuhan kerana kandungan khasiat yang terdapat di dalamnya.

4. Yang ni pulak bukan tips kurangkan loya, tapi lebih kepada kehamilan. Rajin-rajinkan diri menyapu minyak zaitun pada perut. Sebab perut akan meregang, jadi kita bantu untuk lembutkan regangan tu dan sambil tu mengelakkan stretch mark yang banyak sangat naik.

5. Dalam jangka masa 6 - 9 bulan usia kandungan, boleh praktikkan memakan sesudu minyak kelapa dara untuk memudahkan kelahiran. I tak pernah cuba lagi, ni baru nak mencari. Mengikut kata akak-akak kat tempat kerja, boleh membantu. Lepas tu, sapu sekali lepas mandi dekat bahagian bawah tu, pun untuk memudahkan kelahiran.

6. Telur ayam kampung separuh masak dan madu. Yang ni pun ada sorang akak bagi tips. Badan baby in sha Allah akan lebih pejal dan tidak mudah diserang penyakit. Yang ni I tak try, sebab tak suka telur ayam kampung.

7. Pengambilan jambu batu membantu dalam pelancaran nyahtinja. Kadang-kadang semasa kandungan membesar, rasa sukar nak buang air besar. Jadi untuk melancarkan proses tu, boleh makan jambu batu.

8. Kurangkan pengambilan air sejuk / ais. Mak kata, boleh membuatkan bayi lemah selepas lahir nanti. I pun memang kurang air sejuk ni, kecuali time teringin jek.

9. Air soya pun jangan diambil terlalu kerap. Ada yang kata pengambilan air soya boleh mencantikkan kulit bayi, tapi ia juga meninggalkan kesan yang kurang baik kepada otak bayi semasa dalam kandungan.

10. Jumpa pakar sekurang-kurangnya sekali dua dalam proses kehamilan. Walaupun bayaran yang dikenakan sedikit tinggi, tetapi in sha Allah berbaloi. I jumpa jugak hari tu atas nasihat suami. Dan ada banyak benda yang I dapat. Antaranya dari segi pemakanan, senaman dan pengambilan multivitamin. Doc tu kata, makanan sebenarnya, kita boleh ambil apa-apa saja. Tak ada masalah. Asalkan tak berlebihan sudah. I ingat masa awal-awal peknen mak dah pesan, tak perlu pantang-pantang sangat. Makan ajelah. Once dah start pantang, tu yang jadik macam-macam tu (etc : nenas, durian belanda, pisang, pulut)

Kehamilah bagi setiap individu adalah berbeza bagi I. Sebab sebelum ni housemate tegur tak boleh makan pisang, durian belanda dan satu dua perkara lagi. Alhamdulillah, walaupun I kebanyakannya mengidam dan makan benda manis, Alhamdulillah tak ada masalah kencing manis. So bagi I, ianya berbeza dan bergantung pada seseorang tu jugak. Yang penting, minumlah air kosong yang banyak dan tawakal.

Persediaan dari segi rohani bagi umat Islam juga penting seperti mempedengarkan bacaan surah Taubah, Maryam, Yusuf dan Luqman. Selawat sebelum tidur dan di awal pagi dan pembacaan Al Quran in sha Allah membantu melahirkan bayi yang sihat.

Ok, setakat itu sahaja. Hmm akan update lagik, in sha Allah.

Friday, February 8, 2013

A time of my life

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 2/08/2013 09:49:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Holidays came again. Yeay! I was getting quite excited since I'm gonna stay with my hubby. It's hard having a distance relationship like us, so when there's a time to be together, we'll never miss that chance.

Since I was confirmed of my pregnancy, I wasn't really sure of what I can and can't take during meal. For example, pineapple. I was being told that I can't eat even a smallest cube of pineapple. But when I get back to Mak's home, Mak told me that I can eat the cook one. So without a doubt, I asked Mak to cook 'gulai lemak udang dengan nenas' which is superb! I was eating the whole pineapple and I just love the taste of sour and a little bit sweet in the gravy. Alhamdulillah, nothing happen because later, I was informed by my colleague that her friends, who was pregnant about 2 months miscarriage when she was sipping a small amount of that gravy.

My Mak said that, if we believe in ourselves that we can take it without any doubt, just have it. If we're feeling a bit unsteady, not confirmed, it's better if we just leave it.

Still, I don't like to eat chicken tho. I don't know why, maybe because the taste of the chicken itself. I find that the chicken meat is kinda rough to my taste. However, I still consumed a large (so many) portion of lamb and it's ok to my taste.

I haven't take rice for a few days and last Monday when I went for a medical check up at a government clinic, it shows that in two weeks time I've lost a kilo! I think it's mainly because I just don't like to eat rice suddenly. Then, one night Kak Rahida cook some salted carrot with chillies and onion, I ate two plates of rice. And I love the dishes.

Then, today I'm just having a small portion of rice with salted duck egg and bok choy. It was delicious! The simplest meal work best for me.

I'm start having a toothache, which showing the the baby are growing up and taking more calcium from me. So, I decided to work on more calcium by drinking milk. Of course it has to be chocolate, or else it might take years for me to drink it (I buy two boxes of HL milk and it goes to the stray cats at my house).

I think by having this little body inside my womb really change my life. It suddenly felt that I don't want to spend too much money on food (which I did..ALWAYS), clothes, food, books and food again. I start to think wisely...or so I think I am getting wiser than before. And I start to understand why my mother loved us, her daughters, so much. That she protected us, scold us just to make sure that life is valuable for us.






Sunday, January 20, 2013

Craving

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 1/20/2013 11:03:00 AM 1 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

It started when I was staying at Lumut, I started to crave things like char kue tiaw, sushi, lamb chop and sambal udang. By that time, I wasn't think of nothing next to pregnancy until my 'period'ic table went late enough. 

Then, few weeks before I'm having bad sore throat and fever on Friday, I wasn't able to work at all. So I asked my boss to let me having a half-day work and rest. After that, I went straight to the clinic and the doctor check me up, telling me that I might be 4 weeks pregnant.

I'm not bragging about this, it's just about my diet after I was confirmed carrying a baby. It was a total 360 degrees change! I don't have the taste for rice, chicken, meat or lamb. Even seafood, the things I eat most. It almost hard for me to eat anything good. Yesterday Fiza brought cheesecake, I ate 2 slices of it. It is the most I eat for the last 2 weeks.

However, I try to keep a source of vitamin almost everyday by having fresh fruits or milk. I know it might be not enough for me and the baby inside, but it the least I can do. I never thought that pregnancy can give such effect on myself.

On the other hand, Mr Husband said that he almost cannot stop eating. Apart from feeling hungry, he can never hold his empty stomach even a second when it comes to food. On me, when I saw something that used to be delicious before my eyes, I felt like throwing out. Hmm...I guess its all part and parcel of having a kid, maybe.

Oh, how long I could survive on this. My tastebud, please come back to me.




Saturday, January 19, 2013

kehendak saya?

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 1/19/2013 06:16:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Kadang-kadang tengok kenyataan diberikan oleh golongan orang 'seni' ni, macam kurang bijak pun ada.

'Konsep pakaian yang saya tampilkan pada malam itu ada adalah suatu yang istimewa mengikut kehendak saya. Pakaian seragam itu direka sendiri, jadi tidak perlu meminta surat kebenaran sesiapa.'

Kenyataan dari Farid Kamil. Ya. Walaupun aku ni sekadar Palapes jek, pangkat cikai-cikai, tapi aku rasa untuk menyarung pakaian tu bukan sesuatu yang mudah. Dan untuk beliau, berkata 'Reka Sendiri' is a big mistake. Pakaian tu kalau direka sendiri, mana pulak dia dapat pangkat? Mana pulak dapat lambang Navy dekat pikap tu? Reka sendiri ke?

Bukan senang untuk mereka yang berkhidmat dalam Angkatan Tentera sendiri nak memakai pakaian tu. Ujian mental dengan fizikal paling getir sekali. Aku tau la,sebab aku pernah mengalami. Dan apa yang aku alami, tu, sikit jek berbanding mereka yang betul-betul berkhidmat selama berpuluh tahun. Beliau, sebagai seorang yang disegani, sepatutnya mengkaji dan sedar benda ni.

Wednesday, January 9, 2013

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 1/09/2013 08:36:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Dengan lafaz Bismallah...aku redha, bersyukur dan menangis.