.

seposen untuk Porsche

Sunday, July 31, 2011

Saya dan barang perempuan

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 7/31/2011 11:15:00 AM 0 comments Links to this post
haa....bercakap pasal bersolek

I'm not the one who's gonna sit up in front of the mirror hours before going out. It's done with my pelembap and bedak tabur (J&J). But in my opinion, I think girls should have this item in their handbag...in case they jump out from going to pasar malam up to dining in 5 star restaurant. This is something that a must-have item since I frequently hanging around with my friends and family.


Compact powder!! Must have if you have oily combination skin. Use the special one for our skin type. My tips is, when they say 'oil control', sometimes it only makes our skin more oily. So, choose the right one. My friends use Miyami compact powder, you can get it from Cosway. It's not oily, stays longer and looks well. Should have this in my handbag.




Matte Berry from Elianto. Also a must-have item in my handbag. The color is nice. I use No.5, it's dark and I love it! It do looks natural, and with a little application, you'll see how it makes your day (cewah). Makes my lip soft and smooth, and feel moist. I have 2 color, no 2 and no 5. No 2 is quite bright, bright pink. This 2 stuff is quite important for me to carry it everywhere other than perfume. Others down here is just something that I would use it sometimes.


Liquid eyeliner by Elianto. Simple applicator, easy to apply.


Tutorial. For the first time user of liquid eyeliner, you might want to give it a few times trial before you can use it correctly. But this one stays on longer, and easy to remove. So I do bring it out sometimes. I love how classic my eye will look with it. If you're an expert, your eyes will look bigger and beautiful, but if you're beginner, you might just get your eyes look imbalance like one big and the other one small like mine.


Silkygirl Quod eyeshadow...kalau tak silap la itu namanya. This one I only left it in front of my mirror, didn't bring it out since I didn't use it that much. At the back of the case, there's a simple tutorial on how you may apply it on your eyes. When I wear it? When I went out dating la. The color mostly dark and gold something. I love smokey eyes because I think it is so sexy. And that I'm not brave enough to wear pink or purple or green or blue to my eyes.



Elianto One Touch blusher. I loike this one. Simple applicator. Usually I would get first with my foundation, done with that than I'm gonna dab the blusher onto my cheeks, and then I'm gonna put my compact powder after it. It has a spongy thing so it's quite easy. And then take a look at how natural your make up done within a second!

Sometimes, I do go out with my naked face. Lebih-lebih lagi lepas tauliah Palapes dulu. Because wearing something onto my face doesn't seem right.


 Girls can never have too many cosmetics anyway.




Pics credit to Google ;')

Thursday, July 28, 2011

brunch anak dara

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 7/28/2011 12:30:00 PM 0 comments Links to this post

Waking up and I found myself a loaf of bread on the kitchen counter, I was seeking another thing in the fridge and on the shelf. Luckily, there's an egg, banana, honey and fresh milk. Yippie!


While abah was peeling the garlic, I enjoying myself beating egg with a lil' bit of fresh milk, dipping the bread into it and fry it, slicing banana's and so on.


And then while I was taking my brunch, I got my parcel and opened it. Yahoooo...baju raya aku dah siap!! Jimat duit. Lepas ni buleh la den membeli barang-barang buek kek ngan kuih. Takdo nak boli baju-bajan tudung-tudang dah ha hukhuk bajet bajet.

Esok cuti, cadangnya mau mengajak ibuku ke Econsave ke..Tesco ke..Giant ke..beli barang untuk bulan puasa. Jauh la berjalannya esok. Mak aku tu jenis malas sikit kalau nak beli barang tempat jauh-jauh ni. Penat berjalan katanya. Ah, tak kira. Esok gaji, harus pergi beli esok sebelum aku asingkan duit tu ke tempat lain!

Tuesday, July 26, 2011

Ramadhan datang lagi...

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 7/26/2011 06:17:00 PM 0 comments Links to this post
InsyaAllah akan berjaya menyambut hari pertama Ramadhan ;) setelah beberapa tahun gagal hukhuk. Semoga aku berjaya memanfaatkan Ramadhan tahun ni dengan lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya. Dan hadirnya Ramadhan yang bakal tiba ni juga membuatkan aku mula rindukan Ramadhan di Kampung Jawa dan USM.

Jadual untuk bulan Ramadhan pun dah dikeluarkan. Memang simpang-siur jadual tu aku tengok. Ada je aku berbuka ngan bersahur kat kedai ni kang hukhuk

Monday, July 25, 2011

RM500 untuk holiday

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 7/25/2011 12:23:00 PM 0 comments Links to this post
TAK CUKUP!

Tu je cara paling jimat aku boleh save duit gaji aku yang ciput tuh. Cemana caranya supaya aku boleh holiday sambil berkonvo di Penang dengan tenang dan selesa yek? Adakah aku perlu potong perbelanjaan di bahagian 'lain-lain' itu? Oh, tidak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nak mintak sponsor mak abah gua, memang gua malas sesangat la. Abah gua tak kisah, tapi kalau mak gua...gua rasa gua leh tau ayat-ayat yang bakal keluar dari mulut beliau. Begini bunyinya:

''O...tau nak mintak aje ye. Nyimpannnya tak penahnya ndak! Dapat biasiswa di joli-jolikan. Simpan ASB pun kau jolikan jugak. Kata keja kat Jusco dulu gaji ribu-ribu, tak simpan jugak. Duit Palapes tu pun, kau jolikan jugak. Apa nak jadik...duitnya tak pernah ada. Ada jek yang nak dihabiskan, yang nak disimpan tu, simpan kat mana? Kedai?!''

Oh, pedas barangkali. Tak boleh, tak boleh.Wa mesti carik alternatif lain untuk mencukupkan simpanan wa bagi membolehkan wa bercuti dengan duit yang cukup! Target gua, lepas Penang, Langkawi back to back.


**Lampiran

Plan bercuti ke Penang. Hotel



Tempat makan/Restoran



Jalan-jalan



Shopping




Jeruk Madu Pak Ali




Si dia (n_n)



Convo Day!!





Pakai baju kancing la suasa~
Pakai mari baba lah melaka~
Biar ana rosaklah binasa~
Kerana konvo tidak mengapa~
dum dum dum




Pics credits to Ginnyhong.blogspot and Google Image ;")

Sunday, July 24, 2011

top 3 manisan kegemaran

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 7/24/2011 09:32:00 PM 0 comments Links to this post
Sejak bila aku menjadi ala-ala blogger masakan nih? Ala..pe salahnya khenn. Aku suka memasak, walaupun kengkadang ke laut gak rasa masakan tu, tapi usaha membuatnya tetap ada walaupun mendapat tentangan dari MAK haku sendirik! Haha dulik hape aku.


Aiskrim buat sendiri tak perlukan ice cream maker. Ha, macam mana tu? Gunakan krim masakan dalam kotak tu (tak pasti berapa ml satu kotak kecik Anchor tu), gula halus dalam 3 cawan, biskut oreo yang dihancurkan dan putar semua. Sejukkan adunan tu dalam peti sejuk bahagian chiller untuk 2 jam. Keluarkan dan ready! Kalau nak resipi lengkap, boleh rujuk blog Mat Gebu dan my resepi yang menjadik rujukan aku jugak setiap masa.

Aku memang rajin makan aiskrim. Balik dari Bukit Jambul atau Queensbay, aku makan aiskrim. Balik kedai naik motor aku pegang sebatang aiskrim. Waktu kerja pun aku curik-curik makan aiskrim. Pendek kata, aiskrim dan aku memang sahabat baik!




Scones ni sebenarnya lebih kepada roti ya, bukan biskut. Dan versi aku, aku suka buat scones yang lebih menyerupai biskut dengan melebihkan kandungan butter. Bila makan dengan aiskrim, memang walla! Tapi makan dengan jem panas-panas tetap sodap untuk minum petang. Sejak-sejak rajin buat scones ni, dengan rajinnya jugak aku cuva *cuba untuk mencuba resepi scones yang lain. Ada yang guna yogurt, telur, susu segar, campurkan cip coklat dan jugak kismis.




Karamel puding dengan tekstur halus. Kawan aku pernah tanya, 'kau pakai 10 bijik telur tak hanyir ke?' Huish, mestilah hanyir. Tapi itu pun kalau kau tak letak esen vanilla la. Aku selalu buat puding ni, aku suka kalau tak ada ruang-ruang kosong macam sarang semut kat pudingnya. Dan kuah gula yang tak pahit. Hari tu aku buatkan Wan puding ni masa dia datang, nak bentuk comel punya pasal, terhangus kuah gula tu. Heheh bedal je la ye

Ni memang all time feveret pak cik. Bulan puasa, mahupun bulan Syawal, maupun bulan Mei, Jun, Oktober...aku mesti buat.

Sebenaqnya ceq tensen, ceq buat puding laiciaq (laici) tadi petang, gambar sikit punya cantik aku ambik tapi takleh upload. Pehal ntah.



Pics credit to Google ;")

Saturday, July 23, 2011

so cheesy-weesy

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 7/23/2011 07:11:00 PM 0 comments Links to this post
Before having a real boyfie (i mean, the one that i can stay more than a week or so), i never knew what it would feel to be misses and missed someone. Before this, the one that i'd cried a river is basically...my cats!

My life kinda change having someone around me. Someone that would wake me up in the middle of the night, someone who i would share my personal thought, showing bored faces when i went into the ladies section at the mall, someone who walk right behind me in the bookshop afraid of getting lost, finishing my last bite of chicken or beef, smile at me when i saw him making funny faces...and who would know that i would love to see that now!

What more can i say...he's away and thanks,we're still looking at the same sky :)


Thursday, July 21, 2011

it's something

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 7/21/2011 08:18:00 PM 0 comments Links to this post


When my teman-tapi-mesra used to be told me that he'll marry someone next year, I do feel that the women must be the most luckiest person ever in this world. The thing is I'd shared with him everything about my marriage, how its gonna look like and when its gonna happen, I'd wish mine would come true as well as him. But there can't be two happy person in the same room, it always have to be one up and one down. So it remind us that when one's down, one is there to give hope.

Hope that 'hope' will be here as soon as possible. Since I feel like I'm losing it time to time.

Monday, July 18, 2011

tukar tukar telefon

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 7/18/2011 09:04:00 PM 0 comments Links to this post
sekali dalam hidup, mesti kita akan tukar phone kan? macam kita tukar boyfren..

Ok, salah. Ada orang mungkin tak akan tukar-tukar kekasih tapi telefon tukar-tukar. Telefon sekarang ni bukan sahaja satu keperluan, tapi satu kemestian. Aku tengok, budak darjah 6 pun dah pakai iPhone sedangkan aku, kekal setia dengan nokia3100. Huu~kayes sungguhs budaks itus.

Kalau nak dikira kemampuan aku, RM800 pun dah buat aku tercungap-cungap nak bayar. Tapi phone sekarang makin murah, makin mampu milik. Aku ingat masa aku beli K800i dulu, aku beli RM900, seminggu lepas tu kawan aku pergi tengok, dah tinggal 650 jek. Sengal.

Sekarang setelah seseorang tu henponnya rosak sebab tercampak pastu tak dapat dengar dengan clear bila orang lain call, dia pun berniat nak beli telepon lain. Secara tak langsung memotivasikan aku untuk menjanakan wang gajiku ke arah yang sama.




Sony Xperia X10, harga minggu ni sekitar RM1050-RM1080. Berat 135.0g, 4" capacitive touchscreen. Ciri yang membuatkan aku suka ialah kamera dia 8.2Mp (kalau tak silap). Lagipun, memang aku suka Sony punya phone, kamera, bla bla bla. Untuk seseorang itu pulak, ada beberapa phone yang dia duk usha manjang. Dulu carik blekberi, kenapa ntah tiba-tiba tak berminat plak.




Samsung SL. Kawan aku yang pakai jenama Samsung ni beritahu, Samsung jenis yang agak tahan lama dan tahan lasak. Dia guna Sony dengan Samsung sekaligus, sebab tu leh wat perbandingan. Sejauh mana tu aku tak pasti la sebab aku pun tak pernah pakai.
Samsung Galaxy Ace. Sekali pandang, sumpah aku tak tau apa beza 2-2 jenis nih. Ada beberapa jenis dari android punya siri yang aku rasa, sejibik betul. Bezanya kat nama jek. Entahla, mungkin aku kena tengok depan mata kot baru tau bezanya.

Tapi apa-apa pun, aku tetaaaaap sayang I punya nokia3100 tu ye. Sebab telefon tu lagi dah banyak mengharung susah senang dengan aku. Tercampak disaat keluar kereta, terjatuh ketika naik motor, terbaling ketika keluarkan dari poket seluar, tergoreng (tehehe...yang ni eksiden) dan berperisa aiskrim stoberi. Ah, telepon telepon jugak. Sekali beli telefon jek, hangus duit bajet-bajet tunang aku. Huhu..demi telefon!

Friday, July 15, 2011

name tag

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 7/15/2011 07:10:00 PM 0 comments Links to this post
'Mana name tag kamu? Kenapa tak pakai name tag?'
'Name tag saya tercabut pinnya, bos. Saya gam tapi dia tercabut balik. Maaf...'
'Ok, takpe. Nanti amik yang baru.'

Ha'ah, name tag tu sebenarnya aku saja tak nak pakai, ada je aku bawak dalam beg. Manalah aku tau bos nak buat lawatan mengejut plak dekat kedai. Jenuh la aku nak rendam name tag tu sampai tercabut pinnya. Tadi aku cuba goyang-goyangkan, gam pin name tag tu kuat melekat semacam jek.

Tuesday, July 12, 2011

complicated person am i

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 7/12/2011 07:36:00 PM 0 comments Links to this post

'oh, saya suka minum kopi...'
'well, i drink coffee too. tapi yang dah ditapis dan anti-oksidan'

God knows where this alien comes from. By the time my housemate cook Sambal Ikan Bilis and Petai for lunch and I choose to have instant mee instead of eating rice, I thought I'm the most fussy eater ever. Since I don't eat petai at all, and that I hate sambal ikan bilis that is not red enough, with the finger-size anchovy and strange taste of sambal, I'm quite choosy when it comes to food.

However, this i-am-so-handsome-and-rich-guy-ever 22 year old boy is much more complicated ( if I could say that) than I am. When I'd say 'I belasah kopi kampung jek' and the thing that he comes up with another type of coffee whatsoever, on second thought, I'm not that fussy at all. And the best part of all, this boy, that thinks that I am 20, start lecturing me on the good and bad of taking coffee. Which I find annoyed. To hell with you. Cursing him might not be the best, but if you know a stranger and he start giving you advice on what you already mastered, this is what he'll get.




Part of that, I'm enjoying my not-so-new book that i bought ancient years ago from Zatil. At first sight it's not that enjoying at all (well, I always enjoy on what I read) but as I go through the book, it is more interesting than the first and second chapter. Starts from Nineteen Minutes and Perfect Match, hunting for My Sister's Keeper. Now am start collecting Jodi Picoult's, new hobby that I find I need to, since I'm frequently speaks, so reading is like the least I could so that my English is not berkarat.

Monday, July 4, 2011

yoghurt scones with chocolate filing

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 7/04/2011 06:15:00 PM 0 comments Links to this post


Strawberry yoghurt scones with chocolate filing and sultanas. Memang betul kata tuan punya resipi, terpejam-pejam mata masa makan. Sodap! Resepi?

170g self-raised flour
2 tbs sugar
70g strawberry yoghurt
5 tbs butter/margarine (cut into pieces and chilled)
Salt (to taste)
20g sultanas
Cadbury milk chocolate bar (cut into pieces)

Optional : For the chocolate filing, you can use 3 tbs of cocoa powder and 3 tbs of condensed milk, mix together and stir well until boiled, piped it into the dough OR you can use Nutella.

For 16 pieces of scones.




1. Gaulkan marjerin/mentega dengan tepung sampai jadi seperti serbuk roti.
2. Masukkan yogurt sedikit demi sedikit sampai adunan menjadi boleh diuli dan tidak terlalu lembik.
3. Masukkan sultanas.
4. Bentukkan doh dan leperkan. Ambil seketul coklat dan bulatkan doh.
5. Bakar dalam oven, tahap kepanasan 190 darjah celcius selama 15-20 minit.






Tensen lak den tak dapek nak edit gamba letak watermark nih ha. Huhu. Tapi Alhamdulillah...sudah menerima tempahan. ;") Terima kasih, Cik Maheran.