.

seposen untuk Porsche

Wednesday, June 26, 2013

Kolostrum

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 6/26/2013 08:23:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Suami : Kolostrum tu ape? Pelik namanye. Takut plak saya.
Daku  : Kolostrum tu susu awalan ibu. Baik untuk sistem imunisasi baby.
Suami : Untuk papa baby takde ke? Hehe
Daku  : Ade. Kolostrum lembu. Yang tu memang khas untuk bayi berusia 26 tahun dan ke atas.

Sunday, June 16, 2013

Tips Melegakan Batuk

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 6/16/2013 08:54:00 PM 2 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Aku tak pasti apa punca batuk yang sebenarnya. Tapi aku memang ada alah sikit dekat ais. Kalau ambik sekali sekala tu tak apa, ini kalau ambik secara kerap, memang akan batuk lah aku jawabnye. Oleh kerana baru-baru ni aku diserang batuk panjang, aku telah mencuba berbagai cara. Tapi aku tak ambik ubat, sebab doktor tak bagi.

1. Air kelapa muda campur garam sedikit. Antara yang aku amalkan. Sebelum minum tu, selawat dulu. In sha Allah, berkesan. Tapi aku cuba untuk jangka masa kejap jek. Kalau diamalkan, boleh baik rasanya.

2. Madu dan limau nipis. Madu tu pastikan madu lebah asli ya, bukan madu makan untuk campur dalam masakan. Sesudu madu dan perahan limau nipis, telanlah perlahan-lahan.

3. Bunga belimbing buluh dalam segenggam, dicuci, jangan ramas. Campurkan dalam dua cawan air panas dan embunkan (biarkan) semalaman. Esoknya pagi-pagi sebelum minum, masukkan gula batu. Selawat, dan minumlah. Amalkan.

4. Elakkan pengambilan makanan berasaskan coklat dan koko. Bahan ini boleh menyumbang kepada kahak.

5. Elakkan/kurangkan pengambilan tepung putih. Tak pasti sebab apa, ada baca kat tenet jugak.

6. Elakkan pengambilan buah oren, pisang dan buah-buahan sejuk lain. Ini aku dapat tau dari akak kat tempat kerja. Susu lembu pun kalau boleh, jangan ambil. Menyumbang kepada batuk berkahak.

7. Ada banyak jenama ubat batuk yang tak mengantuk, terutamanya lozenges. Tapi aku kalau tak peknen, lebih prefer jenama Ibu dan Anak (Nin Jiom Pei Pa Koa) dan Prospan. Prospan ni sangat natural bagi aku, tak mengantuk dan lembut pada tekak. Dan dua-dua jenis ni tak mengantuk. Ubat batuk mengantuk ialah Bena Expectoran (ejaan mungkin salah). Ini tahap mengantuk dia, memang terbaik.

Ok, itu antara yang boleh aku kongsikan. Aku punya batuk ni, awal-awal tu tak berkahak, tapi lebih kepada gatal di bahagian tekak. Time gatal tu ya Allah, meleleh-leleh air mata aku batuk. Gatal sangat, payah nak berhenti. Dan kalau macam tu, aku teguk air panas kosong. Baru la lega sikit.
Selamat mencuba.

Wednesday, June 12, 2013

Hari Raya dan Bulan Puasa

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 6/12/2013 08:43:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.


Emm...setakat ni aku rasa dah dua kali aku tanya dia, dia dapat cuti first leave ke second leave. Almaklumlah, pertama kali sambut raya berdua. Sebelum ni sambut raya aku dengan family aku jek. Ni dah kira ada dua family. Syukur jugak jarak kampung aku dengan Asben tak jauh, ala-ala sejam setengah gitu sampai, kalau dia yang drive la. Kalau aku yang drive, mau cecah dua jam setengah.

Ikutkan hati, masing-masing nak bermalam raya di kampung masing-masing. Aku kat Muar, dia kat Labis. Mak aku pun kata, " Kalau dia, dia pun kerasan kat Maokil," bila daku utarakan perkara tersebut.

Apa-apapun, pengalaman cuti sekolah mengajar aku erti menabung duit di musim cuti sekolah yang lain. Kerana tika inilah, duitku bertaburen di atas jalan. Banyak berjalan, banyak jugaklah yang dibelanjanya. Maklum aku ni peknen, setiap kali berhenti buang air kecil, terbuang jugalah duitku di stesen minyak Petronas RnR. Apa taknya, ade je benda yang aku beli. Coklat, air, cekedis, biskut. Semua ini kulakukan untuk menahan mata dari mengantuk lalu dapat menemankan dia sepanjang perjalanan ecececeh.

Aku fikir-fikir, payah sangat, raya jek kat Lumut. Haa masin mulut aku, beraya la aku dengan KFC ke, Mekdi ke, huhu. Mana aku reti berendang ketupat bagai. Ketupat segera lepas la, lodeh lepas la, kuah kacang? Rendang? Tak habis menuntut lagi benda-benda tuh. Tu la, dulu nak kawen tak fikir, bila dah jadik menda-menda cenggini, susah hati aku dibuatnya.

Akan aku pujuk dia, supaya malam raya kat rumah aku. Heheh..pastu pas semayang raya balik la Labis. So next year kalau dipanjangkan umur pulak, malam raya rumah dia, pas semayang raya dan malam raya berikutnya rumah aku pulak. Hikhik. Aku bukan apa, eksited la jugak sebab kali ni dapat cuti raya sampai dua minggu. Sebelum ni cuti raya seminggu jek. Lepas tu naik sekolah, aku akan bekerja untuk dua minggu lagi sebelum maternity leave, in sha Allah. Hee...kan ke indah tu namanya.




Friday, June 7, 2013

Berakhir sudah cuti sekolah

Posted by kaki ayam a.k.a. ceker at 6/07/2013 05:41:00 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum w.b.t.

Walaupun masih berbaki dua hari lagi, tapi cuti sekolah is officially end when hubby went back to Lumut this morning. I bet now he's on his way to Perak. I was so excited when he's here that I'm eager to cook as much as he can eat. However, not everything turn out so well. My creampuff doesn't turn out very well, it wasn't puffy as I did it before. The custard filling is too light, its not thick and creamy tho I stir it long enough. I didn't have enough time to make him Soto Jawa, my fav food of all. My cucur udang was hard, it's not soft and crunchy like before.

And today, when I was finished preparing breakfast, I went into the room and found that his eyes were red. I thought only me was crying in the middle of the night yesterday, could it possible that he also feel the same? I hug him and tell him I'll be okay, tho I know I'm not. I'm having cough for a month now and I can't take any cough syrup. All I can do is watch what I'm taking daily. I don't drink ice, I don't take any melons even it is good for my baby, I'm avoiding spicy food as it makes my throat hurt even more. I'm taking Strepsil every now and then when I can't hold it. It was bad. My eyes tears, when I laid down it was hard for me to catch a breath. I need to breath through mouth instead of nose. I need to have tissue paper wherever I go so that its easy for me to throw anything out.

However, my lychee puddings turn out very well. It was creamy, sweet and full of flavor. He was enjoying his food very much as it kinda bring back the memories of his late mother, when mak cooked Ayam Ungkep for him. As his late mother would cook that dishes before when he went home.

I hope everything will be fine soon. How I wish there's a cure for my cough.