Assalammualaikum w.b.t.
Manusia memang tak pernahnya betul, kan? Ke aku sorang je yang rasa macam tu. Tapi Alhamdulillah, dah duduk bersama ni. Seronok memang la seronok...tapi ade jugak time tak seronoknya. Aku ni membayangkan macam mana la mak bapak aku tu hidup bersama selama hampir 30 tahun. Kitorang yang baru nak menginjak ke tahun ke 2 ni pun rasa macam dah bagai-bagai dugaan ditempuh. Ceeewah!
Apa-apa pun, seronoknya Ramadhan ialah aku berpeluang memasak untuk keluarga. Senangnya Raid dah makan nasik, so masak sekali dengan lauk dia. Which is good for me because it saves time.
Kebanyakan lauk pauk yang aku masak bukanlah setaraf dengan kedai makan yang best-best tapi aku jamin, kebersihannya lebih terpelihara. Sepanjang bulan posa ni juga, Alhamdulillah ada la sejenis dua juadah aku yang mendapat tempat di perut suami. Dan aku memanglah tak menggalakkan keluarga aku membeli air di memana param (baca : pasar Ramadhan). Sebab aku lebih percaya air yang aku buat sendiri dah tentulah airnya dimasak, dan bahan-bahan tu pun terjamin sumbernya. Idok le kami keracunan kerana air mentah atau air yang tak tau mane sumbernya.
Mungkin selepas ni aku akan cuba untuk update entri mengenai resepi pula. Semakin rajin aku buat dessert kat sini. Trifle aku pun makin sedap. Aku ingat lagi masa aku duduk Johor dulu, setiap kali aku buat trifle untuk makan-makan atau potluck di tempat kerja, pasti housemate aku akan cakap, "Ko mesti buat kuih ko tu kan?". Setiap kali without fail. Aku tak taulah dia perli ke hape.
Sejak ikut resepi Nani Rostam, rasa macam makin sedap pulak. Sebab dia letak pes strawberi. Aku pun buat pes strawberi sendiri dan ikut cara dia. Alhamdulillah...memang sedap. Tapi takle sampai berbisnes, aku buat untuk makan sendiri. I am a sweet tooth.
In sha Allah lain kali menulis lagi. Selamat hari raya!
Thursday, July 17, 2014
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment