Assalammualaikum w.b.t.
Sejak-sejak baru beli oven ni, aku merajinkan diri untuk membakar kek. Minggu lepas buat Nutella brownies, minggu ni buat puding kurma pula. Memang aku akan pastikan pelaburan aku ni berbaloi untuk perut kami anak beranak. Walaupun oven cap ayam je tapi aku amat berpuas hati sebab dah lama aku mengidam nak beli.
Jadi, apabila cadangan aku nak beli wallpaper ditolak mentah-mentah oleh asben, aku laburkan pulak beli oven. Nampaknya dia tak kisah sangat. Ceit!
Ahad lepas, aku jadik hakim pertandingan bercerita kanak-kanak tabika Kemas. Memang seronoklah sebabnya diorang ni teramatlah kiutnya bercerita menggunakan kostum lagi. Yang cerita pasal ikan, jadik ikan. Yang cerita pasal arnab, jadik arnab. Yang cerita pasal harimau, siap ada misai lagi. Hahaha.
Oleh kerana asben duty dan exam, aku rasa bersalah kalau tak masakkan sesuatu yang spesel untuk dia. Sebabnya lunch hanyalah cencaru bakar dan kobis tumis air. Betapalah kampungnya. Jadi, untuk minum petang tu aku buatkan Sticky Date Pudding sebab kurma bulan remdan masih berbaki dua kotak. Huhu...banyak tu.
Resepinya dapat dari Aku Bukan Masterchef
150g kurma, seeded dan cincang
1/2 sdk soda bikarbonat
125ml air panas
40g butter suhu bilik
50g gula kastor
60g gandum + 1/2 sdk baking powder
1 biji telur
Cara penyediaan:
1. Kurma yang telah dicincang tu dicampur dengan air panas dan soda bikarbonat. Biarkan dalam 5 - 10 minit kemudian blend campuran ni hingga menjadi puri.
2. Dalam mixer, pukul butter dengan gula sehingga putih dan ringan. Dalam kes aku, batter tu ala-ala kuning pucat camtu terus aku masukkan telur dan pukul lagi.
3. Setelah sebati campuran dalam mixer, menggunakan kaedah kaup balik, masukkan puri kurma tadi. Kemudian, masukkan tepung gandum dan kaup balik sampai sebati.
4. Bakar dengan kepanasan 160 darjah celcius selama 25-30 minit.
Butterscotch sauce
50g ulsalted butter
1/2 cup soft brown sugar
200ml whipping cream
secubit garam
1. Cairkan butter dengan api kecil. Sudah butter mencair, masukkan gula perang dan kacau sampai la gula cair. Kemudian, masukkan whipping cream dan kacau sehingga campuran menjadi licin, berkilat.
2. Masukkan secubit garam kerana aku suka lemak-lemak sikit. Masakkan sos sehingga mendidih selama 2 minit dan turunkan suhu selepas mendidih. Biarkan lagi selama beberapa minit kemudian bolehlah tutup api.
3. Siap dan hidangkan
Monday, September 8, 2014
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment