Assalammualaikum w.b.t.
Yaa...anda suka makan keropok lekor? Aku pun! Aku sangat sukakan keropok lekor dari Terengganu dengan sos pencicahnya yang sungguh LAZAT! Sos pencicah tu pulak, kadang-kadang aku makan dengan jemput-jemput. Memang nikmat tak terhingga. Heheh, apa kata sebagai langkah awal menjimatkan wang disamping membantu para nelayan, kita buat sendiri keropok lekor ataupun nama komersialnya kepok gete (gentel).
Hahah, walaupun dari segi rupa...erm..biasalah kan. Tapi rasanya memang ada (masuk bakul angkat sendiri).
Bahan-bahannya ;
2 ekor ikan tongkol (siang, buang tulang dan kulit kemudian blend)
300g tepung sagu
200g tepung gandum
Garam secukup rasa
Campurkan ikan yang dikisar tadi dengan tepung sagu, tepung gandum dan garam. Sedikit pesanan, jika anda rasa adunan agak keras (sebab bergantung pada kuantiti isi ikan), tambahkan air sejuk. Adunan haruslah lembut.
Gentel keropok anggaran panjang sejengkal, namun pastikan tidak terlalu tebal. Sediakan air rebusan, apabila air mendidih, masukkan keropok dan tunggu sehingga keropok timbul (tandanya dah masak).
Dan boleh la digoreng atau makan begitu saja (n_n).
Selamat mencuba (n_n). Resepinya saya ambil sumber dari myresipi.com.
Wednesday, October 26, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment